Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 13:41

Ν. Νουί: Μεγάλη πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ν. Νουί: Μεγάλη πρόκληση τα «κόκκινα» δάνεια των ελληνικών τραπεζών

Τα stress-tests των ελληνικών τραπεζών θα γίνουν νωρίτερα απ' αυτά στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες της ευρωζώνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος της Ελλάδας.

Αυτό απαντά η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ντανιέλ Νουί σε ερώτηση της ευρωβουλευτού της Ελιάς Εύας Καϊλή, σύμφωνα με ανακοίνωση της τελευταίας. Πρόκληση αποτελεί, σύμφωνα με την Ευρωπαία αξιωματούχο, το γεγονός ότι το ποσοστό των μη-εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα ανέρχεται στο 50% και είναι το μεγαλύτερο στην ευρωζώνη. 

Στην ερώτηση της Εύας Καϊλή για την κεφαλαιακή επάρκεια, τα stress-tests και την κατάσταση φερεγγυότητας των ελληνικών τραπεζών, η Ντανιέλ Νουί απάντησε ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία με τις υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης, αλλά θα λάβει χώρα νωρίτερα, και τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν τον Μάιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Νουί κάνει αναφορά στον «λόγο CET1», ο οποίος αποτελεί μονάδα μέτρησης της φερεγγυότητας των τραπεζών. Για την Ελλάδα είναι, όπως αναφέρει, στο 17,1% (δεδομένα Δεκεμβρίου 2017) με μέσο όρο στην υπόλοιπη ευρωζώνη στο 14,32% (4ο τρίμηνο 2017). Ωστόσο,  παρά το καλό ποσοστό, υπογραμμίζεται η ανησυχία της ΕΚΤ καθώς η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι στο 50% των τίτλων τους και είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην ευρωζώνη. «Αποτελεί μεγάλη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί», υπογραμμίζει η Nουί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και συνδέει το ζήτημα με την οικονομική ανάπτυξη.

«Έχει ενδιαφέρον ότι για τα 20 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις ελληνικές τράπεζες από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση, η Ντανιέλ Νουί δεν απαντά στην ευρωβουλευτή αν είναι ακόμη διαθέσιμα ή επαρκή σε περίπτωση κινδύνου των ελληνικών τραπεζών και παραπέμπει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», σχολιάζει η κ. Καϊλή στην ανακοίνωσή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER