Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 12:00

Les Echos: Τα σύννεφα διαλύονται σιγά-σιγά πάνω από την Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Les Echos: Τα σύννεφα διαλύονται σιγά-σιγά πάνω από την Ελλάδα

Με τίτλο «πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, θα πρέπει να επιλυθούν ορισμένα αποφασιστικά ζητήματα» η οικονομική εφημερίδα Les Echos αναφέρεται στις τελευταίες υποχρεώσεις της χώρας, καθώς και στο πρόγραμμα ανάκαμψης που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

«Τα σύννεφα διαλύονται σιγά-σιγά πάνω από την Ελλάδα. Παρά την αισιοδοξία που κυριαρχεί, τρεις μήνες πριν από την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, ορισμένα σημαντικά θέματα δεν έχουν ακόμα επιλυθεί, όπως κατά κύριο λόγο, αυτό του χρέους» γράφει η συντάκτης Κατρίν Σατινιού.

Αναφερόμενη στην τελευταία συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πιστωτές της, εξηγεί την τελευταία δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να ψηφισθούν και να εφαρμοσθούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Πρόκειται για ένα πακέτο 88 μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της επικαιροποίησης του φόρου ακίνητης περιουσίας, της καταβολής καθυστερημένων οφειλών στο κράτος και της κατάργησης των απαλλαγών από τον ΦΠΑ, που εξακολουθούν να απολαμβάνουν ορισμένα νησιά στο Αιγαίο. Θα πρέπει αναγκαστικά να επικυρωθούν από το ελληνικό Κοινοβούλιο έως τις 21 Ιουνίου».

Σε αντάλλαγμα, η χώρα θα λάβει μια τελική δόση ενίσχυσης ύψους 86 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο του 2015, εκ των οποίων 10 περίπου δισ. θα προστεθούν στο οικονομικό στρώμα που έχει συσσωρεύσει η ελληνική κυβέρνηση επί μήνες για την αντιμετώπιση μιας πιθανής υποτροπής των χρηματοπιστωτικών αγορών, μόλις η Ελλάδα στερηθεί χρηματοοικονομικής έγχυσης.

Σχέδιο ανάκαμψης

Έπειτα από δέκα χρόνια αίματος και δακρύων, αποφασισμένος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πείσει τους επενδυτές ότι η κατάσταση της Ελλάδας έχει αποκατασταθεί και είναι γεμάτη υποσχέσεις για το μέλλον, παρουσίασε την Τρίτη στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πέρα από τις «σχετικά ασαφείς προτεραιότητες σε ορισμένους τομείς όπως, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες μεταφορές, την αγροτική βιομηχανία, τα φάρμακα... ( ο πρωθυπουργός) εδραιώνει την ουσία της στρατηγικής του για την ανάκαμψη, στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

«Η προτεραιότητα τώρα είναι να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στους ισολογισμούς των τραπεζών, να μειωθούν οι υφιστάμενοι κεφαλαιακοί έλεγχοι και να βελτιωθεί η εταιρική διακυβέρνηση στον τραπεζικό τομέα» σύμφωνα με το σχέδιο ανάκαμψης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυβέρνηση ποντάρει στις περιφερειακές και συνεταιριστικές τράπεζες για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και σε μια Τράπεζας Ανάπτυξης για να στηρίξει την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Ελάφρυνση του χρέους

Τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, στις αρχές Μαΐου, έδειξαν ότι δεν υπήρχε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, ενώ παράλληλα απελευθέρωσαν τα 20 δισ. που θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για την ελάφρυνση του χρέους με την αγορά χρεολυσίων που κρατούνται από την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Οι Ευρωπαίοι έχουν βάλει στόχο έως τις 21 Ιουνίου, για να δοθεί μια λύση για την ελάφρυνση του χρέους και τις λεπτομέρειες παρακολούθησης μετά το πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ θα ήθελε να συζητηθεί το θέμα του χρέους από το επόμενο Eurogroup της Πέμπτης, γιατί έχει ανάγκη ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφασίσει για το εάν θα συμμετάσχει ή όχι στο πρόγραμμα βοήθειας.

Για την ώρα, παραμένουν άλυτα τα ζητήματα «σχετικά με την έκταση της μείωσης του χρέους, το είδος του χρέους που μπορεί να αναδιαρθρωθεί, η ανάγκη ή μη να δοθεί μια οικονομική "γραμμή προφύλαξης" σε περίπτωση που η έξοδος της Ελλάδας θα συμβεί λιγότερο καλά από το αναμενόμενο» υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με την Κ. Σατινιού, η γαλλική πρόταση για μια αυτόματη σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη δεν έγινε αποδεκτή από τους Γερμανούς, οι οποίοι ήθελαν να την συνδυάσουν με πολλές προϋποθέσεις.

Η συντάκτης καταλήγει λέγοντας ότι τελικά το ΔΝΤ ίσως να μη συμμετάσχει, όπως όμως υποστηρίζουν Έλληνες αναλυτές, «δεν είναι τόσο θέμα χρημάτων, γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τα κεφάλαια αυτά. Αντίθετα, είναι ένα κακό μήνυμα προς τους επενδυτές, αφού η Ελλάδα θα έχει ανάγκη την πλήρη εμπιστοσύνη όταν θα στραφεί στις αγορές».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER