Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 12:40

Λιάκος: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι καλύτερη των προσδοκιών

Γράφτηκε από την
Λιάκος: Η συμφωνία στο Eurogroup είναι καλύτερη των προσδοκιών

Καλύτερη των προσδοκιών ήταν η συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και υπεύθυνο για την παρακολούθηση του 3ου Προγράμματος Δημήτρη Λιάκο.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπενθύμισε το σημείο από το οποίο ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις και επικαλέστηκε τα σχόλια διεθνών αναλυτών που κάνουν λόγο για ιστορική απόφαση, για καθαρή έξοδο. «Πρακτικά για το δάνειο του δεύτερου προγράμματος δεν θα πληρώνουμε τόκους και χρεολύσια ως το 2032. Άρα, από σήμερα δημιουργείται ένας πολύ καθαρός διάδρομος και η Ελλάδα ανακτά πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές και μάλιστα με επιτόκια που θεωρώ πως θα είναι πολύ ελκυστικά» τονίζει.

«Αυτό επίσης που είναι σημαντικό είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών με την πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Επιπλέον, ανέβηκε η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, γεγονός που οι αναλυτές απέδιδαν στην απόφαση του Eurogroup. Επομένως: αναλυτές, αγορές, πολιτικοί, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι του εξωτερικού κρίνουν την απόφαση ως ιστορική, ως πολύ σημαντική για το θέμα διευθέτησης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» συμπληρώνει.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Λιάκος εκτιμά πως «σε τεχνικούς όρους» είναι πλέον βιώσιμο. «Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι πιο 'δύσκολοι' παίκτες, όπως η Κριστίν Λαγκάρντ, μίλησαν για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους τουλάχιστον ως τη δεκαετία του 2030. Αν το δούμε τεχνικά, αυτό πάει πιο πέρα. Επίσης από την απόφαση του Eurogroup είναι πολύ σημαντική η αναφορά ότι μετά το 2032 θα επανεξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και ότι είναι έτοιμα τα κράτη-μέλη να πάρουν περαιτέρω αποφάσεις. Για τα επόμενα 14 χρόνια δημιουργούνται λοιπόν μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στο δημοσιονομικό κομμάτι, κάτι που είναι πολύ σημαντικό και θα φανεί στο μέλλον» εξηγεί.

Αναλύει ταυτοχρόνως το κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης ημέρας: Το ζητούμενο είναι -σημειώνει- να επιτυγχάνεις τα δημοσιονομικά πλεονάσματα από την ικανότητα της οικονομίας να τα παράξει, χωρίς δηλαδή νέα μέτρα, νέα λιτότητα. Και κάνει γνωστό, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «το 2019 θα λάβουν χώρα οι πρώτες στοχευμένες και μόνιμες ελαφρύνσεις», κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στον προσεχή προϋπολογισμό. 

Στο κεφάλαιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης, ο Δ. Λιάκος διαβεβαιώνει ότι αυτή «δεν περιλαμβάνει καμία νέα δέσμευση αλλά την υποχρέωση συνέχισης συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δράσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται και στο δικό μας σχέδιο». 

Και στο μεγάλο «κάδρο», η χώρα ζει «ιστορικές στιγμές, τελείωσε η μνημονιακή εποχή και αυτό γίνεται μια εβδομάδα μετά από μια άλλη ιστορική στιγμή, τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ στο ονοματολογικό», υπογραμμίζει. 

Τέλος, εστιάζει ιδιαίτερα στο ότι «όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με συνομιλητές αξιόπιστους, που έχουν τη διάθεση να βρουν λύσεις σε προβλήματα. Βάζοντας μπροστά το εθνικό, και όχι το κομματικό συμφέρον. Βάζοντας μπροστά τις προοπτικές και το μέλλον της χώρας και όχι το πολιτικό κόστος».


NEWSLETTER