Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2018 10:00

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας

Γράφτηκε από την
Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας

Τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας στη μετα-μνημονιακή εποχή και ο ρόλος που θα κληθούν να διαδραματίσουν οι επιχειρήσεις για την επιστροφή της Ελλάδας σε αναπτυξιακή τροχιά, τέθηκαν επί τάπητος κατά την 5η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) που πραγματοποιήθηκε χθες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Όπως ανακοινώθηκε, στη διάσκεψη με τίτλο «Από την ανάκαμψη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη ‘Hellas 2021'»  έδωσαν «το παρών» διακεκριμένες προσωπικότητες από το χώρο του επιχειρείν, της πολιτικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ομιλητές από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας προσπάθησαν να απαντήσουν στο καίριο ερώτημα του πώς η Ελλάδα μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια οικονομική «σκακιέρα», μέσα από την εφαρμογή ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, τη δημιουργία μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων και την υιοθέτηση μιας δίκαιης φορολογικής πολιτικής.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ, δρ. Βασίλης Γ. Αποστολόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η διάσκεψη αποτελεί μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου μεταξύ του επιχειρηματικού κόσμου, που στόχο έχει να επικοινωνηθούν στις πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες εντός και εκτός της χώρας εκείνες οι θέσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.

«Βγαίνουμε τον Αύγουστο από τα μνημόνια και οφείλουμε να έχουμε συνείδηση πως δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα του χρέους και της βιωσιμότητάς του, ούτε διασφαλίσαμε αβίαστη και εγγυημένη πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε από το βήμα της διάσκεψης ο κ. Αποστολόπουλος, υπενθυμίζοντας πως έχουμε απωλέσει ένα τεράστιο τμήμα του ΑΕΠ μας, για την ανάκτηση του οποίου θα χρειαστούν πολλά χρόνια επίμονης δουλειάς.

Πρόσθεσε πως τα οκτώ χρόνια κρίσης, και η προβληματική διαχείριση των μνημονίων, άφησαν τη χώρα εκτός της νομισματικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στερώντας της σημαντική ρευστότητα και πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Την ίδια ώρα, καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, σημαντικές στρεβλώσεις στην οικονομία, μείζονα ζητήματα ανταγωνισμού, καθώς και διαρκείς μεταβολές στους κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν χρόνια προβλήματα, με την κλιμακούμενη  και αδιέξοδη υπερφορολόγηση,  καθώς και με τον υψηλότατο ΦΠΑ που πλήττει σοβαρότατα την ανταγωνιστικότητα μια σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, να κάνουν την εμφάνισή τους.

«Είναι αδιανόητο το 20% των πολιτών να πληρώνουν το 80% των φόρων, όπως και αδιέξοδο οι επιχειρήσεις να μην αγωνιούν για το πώς θα αναπτυχθούν και πώς θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά πώς θα συγκρατήσουν τα έξοδά τους για να αποπληρώσουν ή να προκαταβάλουν τους δυσβάσταχτους φόρους» επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ προτείνοντας τη θέσπιση ενός κινήτρου, μίας κλιμακούμενα μειούμενης φορολογίας στις νέες επενδύσεις, και ένα σταθερό προνομιακό φόρο για τα νέα παραγόμενα εισοδήματα, δηλαδή την ανάπτυξη.

Πεποίθησή του είναι πως η έξοδος από τα μνημόνια, είναι μεν μία ευκαιρία, ωστόσο, για να γυρίσει σελίδα η χώρα αυτό θα γίνει μέσα από «μια καθαρή εθνική ατζέντα, ένα ουσιαστικό, στρατηγικό και ρεαλιστικό πλαίσιο ανάπτυξης, με στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, με αποφασιστικότητα, έμφαση στην τόνωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας, κίνητρα για επενδύσεις, τη διοχέτευση και διευκόλυνση κεφαλαίων σε "scalable" επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και "projects", και ειδικότερα εκείνων με εξωστρεφή προσανατολισμό και καινοτόμα χαρακτηριστικά».

Κάλεσε τους επιχειρηματίες να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο, όντας ανοιχτοί σε στρατηγικές συνεργασίες και έξυπνες συνέργειες εντός και εκτός συνόρων και να εξαλείψουν κάθε μορφής επιχειρηματικό παρασιτισμό: επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν τους φόρους και τις εισφορές τους, δεν πληρώνουν τα δάνειά τους, δεν τιμούν τους επενδυτές τους, δεν είναι συνεπείς έναντι των εργαζομένων τους, δεν ανταποδίδουν στην κοινωνία, αλλά διεκδικούν διαρκώς ευνοϊκές ρυθμίσεις από το κράτος.
«Για να πετύχει η αλλαγή σελίδας πρέπει η ανάπτυξη να είναι σταθερά μεγαλύτερη του 4%. Επίσης το επιχειρείν πρέπει να πρωτοστατήσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, διασφαλίζοντας πως η Ελλάδα θα είναι στην αιχμή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης» είπε.

Από την πλευρά του ο Α΄ αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, Κρίστιαν Χατζημηνάς εστίασε στην άμεση απονομή δικαιοσύνης στο Δημόσιο για τη διευθέτηση οικονομικής φύσεως θεμάτων, ενώ επεσήμανε πως οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο πρέπει να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την αλλαγή πρακτικών και νοοτροπίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Χαρακτήρισε μάλιστα τη μη γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, ως το μεγαλύτερο αντικίνητρο για οποιοδήποτε επενδυτή εγχώριο ή ξένο.

Έκανε λόγο για την ανάγκη μείωσης των φόρων και την υιοθέτηση πρακτικών που ενισχύουν την εξωστρέφεια. «Η εξωστρέφεια είναι κάτι περισσότερο από τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Είναι μια έννοια πολύ ευρύτερη. Είναι, παραδείγματος χάρη, να αποβιβάζεσαι ως έποικος σε ξένες αγορές, όπως η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, η Αμερική, να εγκαθίστασαι εκεί και να συμβάλεις στον δεκαπλασιασμό της ελληνικής επιχειρηματικής "επικράτειας"» τόνισε ο κ. Χατζημηνάς προσθέτοντας πως ακόμη και το κακό «brain drain» που η κρίση έφερε «μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας αξιοποιώντας την τεχνογνωσία Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό - σε διάφορους τομείς, όπως για παράδειγμα η τέχνες ή οι επιστήμες, προκειμένου να καταστεί η χώρα διεθνές κέντρο στους τομείς αυτούς, προσελκύοντας υψηλού επιπέδου επισκέπτες στην Ελλάδα, και που, ταυτόχρονα, λειτουργούν ως πρέσβεις για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα». 

Για αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας με σημαντική υπερφορολόγηση της πραγματικής οικονομίας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Μπίτσιος, διευκρινίζοντας πως, σε ότι αφορά τον ισοσκελισμό του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών επιτεύχθηκε κυρίως στο σκέλος των υπηρεσιών λόγω της τουριστικής ανόδου. Αντιθέτως, στο εμπορικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές προϊόντων υπερβαίνουν ακόμη κατά 20 δισ. ευρώ τις εξαγωγές. 
Συμπλήρωσε μάλιστα, πως η ποσοτική πρόκληση που έχουμε μπροστά μας έγκειται στην κάλυψη ενός επενδυτικού κενού 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ποιοτική πρόκληση έχει να κάνει με την προσέλκυση των σωστών επενδύσεων, αυτών που στρέφονται προς τους εξωστρεφείς κλάδους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δημιουργία ενός φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στο οποίο καθοριστικό ρόλο θα παίξουν η πολιτική σταθερότητα και η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων για την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Σε συνέχεια των συγκεκριμένων προτάσεων που κατέθεσε το προεδρείο της ΕΕΝΕ (προνομιακός φόρος 10% για επιπλέον παραγόμενα εισοδήματα - δηλαδή την ανάπτυξη ή άμεση μείωση 50% στους φορολογικούς συντελεστές) ο κ. Μπίτσιος τόνισε, από τη μεριά του ΣΕΒ, την αναγκαιότητα για μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις. Οι επενδύσεις που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη πρέπει να διέπονται από ένα σταθερό και αξιόπιστο φορολογικό πλαίσιο. Αυτό παρέχει τη βεβαιότητα στους επενδυτές ότι τα σχέδια τους δεν θα ανατραπούν κατά τη διάρκεια της επένδυσης τους.

Στον τρόπο που ο ΟΤΕ κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση και να μετασχηματιστεί σε εταιρεία τεχνολογίας αιχμής αναφέρθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής του ομίλου το 2010, όταν ο οργανισμός βρισκόταν σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι, με δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ, χάνοντας 10% έσοδα ετησίως και μισό εκατομμύριο πελάτες. Χάρη στο σχεδιασμό μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής και άμεσης ανάληψης δράσης, ο όμιλος εστίασε στην τεχνολογική υπεροχή, τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη, την εξεύρεση νέων πηγών εσόδων, τη βελτιστοποίηση λειτουργιών και κόστους, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση μιας σύγχρονης στρατηγικής ανθρώπινου δυναμικού.

Ο πρόεδρος του ΟΤΕ υπενθύμισε ότι το 2017 τα έσοδα του ομίλου άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ, ο τραπεζικός δανεισμός της επιχείρησης μειώθηκε κατά 85%, ενώ η μείωση του λειτουργικού κόστους κυμάνθηκε στο 30%. Να σημειωθεί πως μέχρι το 2022 θα υλοποιηθούν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ που θα αφορούν οπτικές ίνες και δίκτυα νέας γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τη χαρακτήρισε ως εύθραυστη. Όπως είπε η χώρα χρειάζεται όραμα και σχέδιο δράσης και θα πρέπει να αφήσει πίσω τις νοοτροπίες του παρελθόντος εκμεταλλευόμενη πλήρως την 4η βιομηχανική επανάσταση.

Τζ. Πάιατ: Η Ελλάδα διαθέτει τρομερές ευκαιρίες, ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο και σημαντικούς φυσικούς  πόρους

Τη σημαντική αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξέφρασε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ υπογραμμίζοντας πως έχουν καλλιεργηθεί ισχυροί εμπορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αναγνώρισε τη δυναμική του ελληνικού «start up» οικοσυστήματος και αποκάλυψε πως οι Αμερικανοί εξετάσουν επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο της ενέργειας για να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος «hub».
«Ο ρόλος του κράτους, η γραφειοκρατία και η αδυναμία προβλεψιμότητας είναι τα πρώτα που ρωτούν οι ξένοι επενδυτές για την Ελλάδα. Θεωρώ ότι η χώρα διαθέτει τρομερές ευκαιρίες, ισχυρό ανθρώπινο κεφάλαιο και σημαντικούς φυσικούς  πόρους. Θέλουμε να πείσουμε αμερικανικές εταιρείες να έρθουν ξανά και να επενδύσουν στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Πάιατ.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η ομιλία του διευθύνοντος συμβούλου της EOS Capital Partners, Απόστολου Ταμβακάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το fund του θα προβεί σε επενδύσεις σε μικρομεσαίες, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα  επιχειρήσεις που διαθέτουν έως 50 εκατ. ευρώ τζίρο και απασχολούν τουλάχιστον 250 εργαζόμενους. Η μέση επένδυση θα είναι της τάξης των 10 εκ. ευρώ, θα γίνουν περίπου 10 συνολικά επενδύσεις, με το 50% του ποσού να απορροφάται από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών, και το υπόλοιπο από το «fintech» και το «packaging». Εξήγησε δε πως η επιλογή των μεγάλων μεσαίων επιχειρήσεων έχει στρατηγικό χαρακτήρα, μεγιστοποιώντας την πιθανότητα επιτυχίας και επιτυχούς ‘εξόδου' (7-8 χρόνια για το exit).

Στη θαλάσσια οικονομία αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Πέτρος Κόκκαλης, ιδρυτής και επικεφαλής των Aephoria & BlueGrowth, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια αγορά ύψους 5,5δις ευρώ το χρόνο. Μάλιστα το επόμενο διάστημα υπολογίζονται επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν σε start ups του κλάδου.

Σε έρευνα που παρουσίασε ο Θοδωρής Γεωργακόπουλος, διευθυντής περιεχομένου, της διαΝΕΟσις, αναφέρθηκε στην προβληματική εικόνα που παρουσιάζουμε ως χώρα στο δείκτη ψηφιακής καινοτομίας, όντας τρίτοι από το τέλος και τελευταίοι στις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε θέματα έρευνας και ανάπτυξης. Μίλησε για ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο που δίνει υπερβολική έμφαση στην εσωτερική κατανάλωση. 
Από την πλευρά του, στο ίδιο πάνελ, υπό τον συντονισμό του Μιχάλη Στάγκου ιδρυτή των ID-GC, ο διευθύνων σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος, παρομοίωσε την Ελλάδα με διασωληνωμένο ασθενή που πλέον ‘κουνάει τα βλέφαρα'. "Ο Έλληνας θέλει να του δώσεις πίσω την υπερηφάνεια του γιατί νιώθει ντροπή. Το 28,3% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι η κατάσταση στη χώρα παραμένει κακή, έχει όμως βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν" είπε ο κ. Μαύρος και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας πως οι Έλληνες έχουν γίνει και πάλι συντηρητικοί.

Στ. Πτσιόρλας: Αισιοδοξούμε για μια ταχύτερη και πιο «inclusive» ανάπτυξη
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατέθεσε τη θετική του εκτίμηση για τις άμεσες προοπτικές της χώρας, η οποία ανακτά επιτέλους τμήμα της οικονομικής  αυτονομίας της, και μπορεί πλέον με συστηματική δουλειά να αισιοδοξεί για μια ταχύτερη και πιο «inclusive» ανάπτυξη. 

Σε μια σειρά από πιο πολιτικές παρεμβάσεις, οι δύο αντιπρόεδροι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης 'Αδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, καθώς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης από τη ΔΗΣΥ, σκιαγράφησαν τη νέα εποχή για την Ελλάδα, η οποία συνοψίζεται ως αισιοδοξία υπό πολλές -πολιτικές και μη- προϋποθέσεις. Παρότι άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση, εστίασαν παράλληλα στη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και την αξία του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της διοίκησης, με την αγορά και το ελληνικό επιχειρείν. 

'Αλλες σημαντικές συζητήσεις, συμπεριέλαβαν τις ζωντανές συνεντεύξεις  του Αντώνη Κεραστάρη, CEO της Intralot με τον Τάσο Ζάχο, του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,  Κώστα Μπακογιάννη με την  Αναστασία Παρετζόγλου, καθώς και τη συζήτηση του γενικού διευθυντή του ΙΟΒΕ καθ. Νίκου Βέττα, με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργο Πιτσιλή. Ενώ ιδιαίτερα κρίσιμες και σημαίνουσες κρίθηκαν οι παρουσιάσεις και ζωντανές συνεντεύξεις των διακεκριμένων καθηγητών του London School of Economics,  Iain Begg και Dimitri Vayanos.
Στην εκδήλωση έγινε και απονομή βραβείων σε κορυφαίους εκπροσώπους του επιχειρείν, των τεχνών και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER