Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2018 10:20

Υπό εξέταση η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Σερβία μέσω πΓΔΜ

Γράφτηκε από την
Υπό εξέταση η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Σερβία μέσω πΓΔΜ

Την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου προς τη Σερβία μέσω Σκοπίων, έργο που θα αποτελέσει έναν νέο κάθετο διάδρομο και θα αξιοποιεί υποδομές όπως ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, εξετάζει ο ΔΕΣΦΑ. Αυτό ανακοινώθηκε, με αφορμή την επίσκεψη σε εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ, την περασμένη εβδομάδα, αντιπροσωπείας της κρατικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων (MER Skopje) της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ, οι δύο πλευρές βρίσκονται από τον Οκτώβριο του 2016 σε στενή συνεργασία με στόχο τη διασύνδεση των Συστημάτων Φυσικού Αερίου των δύο χωρών, μέσω της κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή της Θεσσαλονίκης στο Negotino της πΓΔΜ. Όπως τονίζεται, το έργο θα αποτελέσει «ενεργειακή γέφυρα συνεργασίας» με τη γειτονική χώρα που είναι πιθανό, μελλοντικά, να επεκταθεί μέχρι τη Σερβία.

Ο Διαχειριστής σημειώνει, ακόμη, ότι η διασύνδεση με τη πΓΔΜ περιλαμβάνεται στο υπό έγκριση Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2026 του ΔΕΣΦΑ και με την υλοποίηση της συγκεκριμένης επένδυσης, ο ΔΕΣΦΑ θα αξιοποιήσει σημαντικά στοιχεία της ενεργειακής υποδομής της χώρας, που έχει στην κατοχή του και αναπτύσσει, όπως ο Τερματικός Σταθμός ΥΦΑ της Ρεβυθούσας για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και το άνοιγμα νέων δρόμων για το φυσικό αέριο στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Η αντιπροσωπεία της MER Skopje που επισκέφθηκε τη χώρα μας παρακολούθησε παρουσιάσεις από υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΕΣΦΑ σχετικά με τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων, τον σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου και τις μη ρυθμιζόμενες υπηρεσίες που προσφέρει ο Διαχειριστής.

Επίσης, παρουσιάστηκαν το εκπαιδευτικό κέντρο που σχεδιάζει ο ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια, το σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζει για το προσωπικό του, καθώς και οι υπηρεσίες εκπαίδευσης που μπορεί να προσφέρει.

Τα στελέχη της MER Skopje (το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και υψηλόβαθμα επιτελικά στελέχη) ξεναγήθηκαν, τέλος, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης του Μετρητικού Σταθμού Συνόρων Σιδηροκάστρου και του Κέντρου Λειτουργίας και Συντήρησης Βορείου Ελλάδος, όπου ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής των εγκαταστάσεων για τη σημαντικότητα και τη λειτουργία τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER