Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2018 16:00

Moody’s: Σημαντική η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες

Γράφτηκε από την
Moody’s: Σημαντική η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά θα παραμείνει πολύ υψηλό για δεκαετίες

Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας ενισχύεται από τη σημαντική ελάφρυνση του χρέους που χορήγησαν οι πιστωτές της χώρας στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's στην ετήσια έκθεσή του.

Όπως σημειώνει ο οίκος, το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους διασφαλίζει ότι οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για την εξυπηρέτηση του χρέους της θα είναι πολύ διαχειρίσιμες τα επόμενα δέκα χρόνια, ενισχύοντας την επιστροφή της κυβέρνησης στη χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές κεφαλαιαγορές μετά από μία δεκαετία εξάρτησης από τη χρηματοδοτική στήριξη του επίσημου τομέα. 

«Το πακέτο ελάφρυνσης του χρέους αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ανάκαμψη της Ελλάδας από τη βαθειά οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική κρίση», δήλωσε η Κάθριν Μιλμπρόνερ, υψηλόβαθμη αντιπρόεδρος του Moody's και συντάκτρια της έκθεσης. «Αντανακλά τόσο τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί από τις ελληνικές Αρχές στη διόρθωση των αιτιών της κρίσης όσο και την ισχυρή και συνεχιζόμενη στήριξη από τους πιστωτές της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», πρόσθεσε. 

Στο πλαίσιο της ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλάδα θα παραμείνει υπό τη στενή εποπτεία των πιστωτών της στην Ευρωζώνη, κάτι που είναι πιστωτικά θετικό κατά την άποψη του Moody's, καθώς θα διασφαλίσει ότι οι ελληνικές Αρχές θα παραμείνουν σε μεταρρυθμιστική πορεία, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Moody's. 

Ο οίκος αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στον δημοσιονομικό τομέα. Πέτυχε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, περίπου 4% του ΑΕΠ τα δύο τελευταία χρόνια, και έχει δεσμευθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα πέντε χρόνια, κάτι που αναμένεται να είναι σε γενικές γραμμές εφικτό. Η είσπραξη φόρων έχει βελτιωθεί και οι δαπάνες έχουν μειωθεί σε διαρθρωτική βάση. Πρόοδος έχει γίνει, επίσης, όσον αφορά την ευθυγράμμιση των αδύναμων και πολιτικοποιημένων κατά το παρελθόν θεσμών με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Οι ελληνικές Αρχές έχουν νομοθετήσει μέτρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των βασικών θεσμών και τη λειτουργική ανεξαρτησία τους. «Αυτό δίνει κάποια εμπιστοσύνη ότι ο κίνδυνος αντιστροφής των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί», σημειώνεται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER