Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 15:00

ΤτΕ: Περιορίστηκε το επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ καταθέσεων-χορηγήσεων τον Ιούνιο

Γράφτηκε από την
ΤτΕ: Περιορίστηκε το επιτοκιακό περιθώριο μεταξύ καταθέσεων-χορηγήσεων τον Ιούνιο

Έκλεισε η ψαλίδα των επιτοκίων τον Ιούνιο. Το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων - χορηγήσεων μειώθηκε στο 4,10% από 4,18% που ήταν τον Μάιο.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος αντανακλά την μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, ενώ των καταθέσεων παρέμειναν αμετάβλητα.

Πιο αναλυτικά, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 0,60%. Από την άλλη πλευρά , το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 8 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,38%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 14,38%. Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 105 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 8,46%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 5,24%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 7,00%.

Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου1 μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,38%. Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ αυξήθηκε κατά 18 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,35%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,28%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο και διαμορφώθηκε στο 3,27%.

Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο αυξήθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,97%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER