Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 13:40

Αύξηση ελληνικών εξαγωγών στους κλάδους ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας

Γράφτηκε από την
Αύξηση ελληνικών εξαγωγών στους κλάδους ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας

Αύξηση, σε ποσοστό 4,1%, παρουσίασε στο πρώτο πεντάμηνο φέτος η αξία των εξαγωγών ελληνικών ενδυμάτων και διαμορφώθηκε σε 265 εκατ. ευρώ, από 254 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ).

"Η καλή πορεία του πρώτου πενταμήνου 2018, αποτελεί συνέχεια του 2017, που ήταν η καλύτερη εξαγωγική χρονιά μετά το 2010", υπογραμμίζει ο ΣΕΠΕΕ, διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι η πορεία των εξαγωγών, στο τρίμηνο Μαρτίου - Μαΐου 2018, δεν εμφάνισε τον ίδιο δυναμισμό, συγκριτικά με το πρώτο δίμηνο (Ιανουάριος - Φεβρουάριος) του έτους.

Εξάλλου, άνοδο κατά 1,6%, παρουσίασαν στο πρώτο πεντάμηνο φέτος και οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας, φτάνοντας σε αξία στο ποσό των 170 εκατ. ευρώ, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Στον αντίποδα, κάμψη, σε ποσοστό 14,1%, σημείωσαν στο προαναφερόμενο διάστημα οι εξαγωγές βαμβακιού και διαμορφώθηκαν σε 145 εκατ. ευρώ. Η πτώση των εξαγωγών βαμβακιού, σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, οφείλεται κυρίως "σε λόγους στρατηγικής των εταιρειών, με στόχο την εξασφάλιση καλύτερων τιμών". Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης - κλωστοϋφαντουργίας στο πρώτο πεντάμηνο φέτος, ανήλθαν σε 580 εκατ. ευρώ, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αναφορικά με την πορεία των εισαγωγών ενδυμάτων στην ελληνική αγορά, κατά το προαναφερόμενο διάστημα, ο ΣΕΠΕΕ αναφέρει ότι σημείωσαν μικρή άνοδο, της τάξης του 0,8%, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 718 εκατ. ευρώ. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου φετινού πενταμήνου, οι πωλήσεις χονδρικής βελτιώθηκαν σε ποσοστό 2,2%, ενώ άνοδο, κατά 2,1%, κατέγραψαν οι πωλήσεις λιανικής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER