Σάββατο, 22 Σεπτεμβρίου 2018 15:16

Περισσότερα από 20 ώριμα αιτήματα επενδυτών διαχειρίζεται ο Enterprise Greece

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Περισσότερα από 20 ώριμα αιτήματα επενδυτών διαχειρίζεται ο Enterprise Greece

Περισσότερα από 20 ώριμα αιτήματα επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες στους κλάδους του τουρισμού, των ακινήτων, των τροφίμων και των Logistics διαχειρίζεται αυτό το διάστημα ο οργανισμός Enterprise Greece ενώ ετοιμάζονται αλλαγές στο πρόγραμμα Χρυσή Βίζα.

Αυτά ανέφερε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα Χρυσή Βίζα, θεωρείται από τη διεθνή αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού σχετικά με το πρόγραμμα, εκτός από Ρώσους και Κινέζους, αυξημένη είναι η ζήτηση και από Τούρκους πολίτες που εξασφαλίζουν πενταετή παραμονή με την αγορά ακινήτων αξίας άνω των 250.000 ευρώ, ενώ όπως είπε ο κ. Στεργιούλης: «το πρόγραμμα έχει αποκτήσει πλέον μία ισχυρή δυναμική και για αυτό βλέπουμε τους τελευταίους μήνες και ξένες εταιρείες, κυρίως από την Κίνα και τη Ρωσία, να ανοίγουν Γραφεία στην Ελλάδα με σκοπό την προώθηση του Προγράμματος στις χώρες προέλευσης τους».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος, προετοιμάζεται η επέκταση του προγράμματος ώστε να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα: α) Αγορά εταιρικών μετοχών ή ομολόγων μέσω χρηματιστηρίου, β) εισφορά κεφαλαίου σε ανώνυμη εταιρεία επενδύσεων ακίνητης περιουσίας, γ) αγορά κρατικών ομολόγων, δ) άνοιγμα καταθετικών λογαριασμών σε εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα και ε) συμμετοχή σε οργανισμούς εναλλακτικών επενδύσεων (funds).

«Οι προτάσεις αυτές έχουν ενταχθεί σε σχετικό νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία εισαγωγής στη Βουλή προς ψήφιση» σημείωσε ο κ. Στεργιούλης.

Σε ο,τι αφορά στο επενδυτικό ενδιαφέρον, όπως είπε, ο οργανισμός δέχεται ένα μεγάλο αριθμό ερωτημάτων και αιτημάτων κάθε χρόνο και το front-office desk του Οργανισμού, έχει διακριθεί ως το τρίτο καλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000 αιτήματα επενδυτών και επιχειρηματιών το χρόνο ενώ ο οργανισμός βοηθάει ουσιαστικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις στην εξαγωγική τους προσπάθεια και «σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων για να στηρίξει και να ενισχύσει την αυξητική τάση των εξαγωγών».

Τέλος ο κ. Στεργιούλης υπογραμμίζει σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές: «...αυτό που πρέπει να καταλάβει ο Έλληνας εξαγωγέας είναι ότι η σωστή προετοιμασία και σχεδιασμός είναι το ήμισυ της επιτυχίας. Επίσης, πρέπει να αναζητηθούν και να αναπτυχθούν συνέργιες για τη δημιουργία του απαραίτητου κρίσιμου μεγέθους και των οικονομιών κλίμακας, που απαιτούν αυτά τα εγχειρήματα στο εξωτερικό».

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη δημοσιογράφο Εύη Παπαδοσηφάκη

Μεγάλη αύξηση κατά 2,2 δισ. ευρώ ή κατά 15,6% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές το πρώτο εξάμηνο του 2018 (Ιανουάριος - Ιούνιος), ενώ αυτές αναμένεται να φθάσουν σε επίπεδα ρεκόρ το τρέχον έτος, σημειώνοντας αύξηση περίπου 8%-10%. Στην αύξηση αυτή έχει συμβάλλει και το πρόγραμμα δράσεων του οργανισμού καθώς νέοι τομείς και νέες αγορές έχουν τεθεί στους στόχους του. Ποιες δράσεις σχεδιάζονται μέχρι το τέλος του έτους και ποιες είναι οι σκέψεις για το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς;

Οι ελληνικές εξαγωγές εξελίσσονται με συνεχώς αυξητικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Είμαστε αισιόδοξοι, έχουμε θέσει ακόμα υψηλότερους στόχους, θα είμαστε ικανοποιημένοι όταν οι εξαγωγές φθάσουν στο 50% του ΑΕΠ.

Οι εξαγωγές διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στη μεγέθυνση της εθνικής οικονομίας, γεγονός που αυξάνει το αίσθημα ευθύνης για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια με περισσότερες, καλύτερες και πιο στοχευμένες δράσεις προώθησης των εξαγωγών.

Ο Οργανισμός μας σχεδιάζει και υλοποιεί ένα περιεκτικό και ουσιαστικό πρόγραμμα δράσεων εξωστρέφειας. Οι βασικές δράσεις εξωστρέφειας είναι:

* Διοργάνωση της εθνικής συμμετοχής στις διεθνείς εμπορικές εκθέσεις του εξωτερικού. Για το 2018 ο Οργανισμός έχει και πρόκειται να οργανώσει την εθνική συμμετοχή στα μεγαλύτερα εμπορικά γεγονότα του κόσμου όπως οι Διεθνείς Εκθέσεις SIAL PARIS, BIG 5 Dubai, CEBIT, Summer Fancy Food Show New York, PROWEIN, GULFOOD Dubai, Cosmoprof Bologna, κλπ, βοηθώντας ουσιαστικά περισσότερες από 1.500 εξαγωγικές επιχειρήσεις να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου, ενισχύοντας έτσι την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

* Διοργάνωση δράσεων προώθησης και προβολής των εξαγόμενων ελληνικών προϊόντων όπως επιχειρηματικές αποστολές, B2B συναντήσεις, εβδομάδες παρουσίασης ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές, πρόσκληση δημοσιογράφων και ειδικών να γνωρίσουν την Ελλάδα και τον παραγόμενο πλούτο της χώρας, κλπ.

* Εκπαιδευτικές ημερίδες και σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των εξαγωγέων, ώστε να αποκτήσουν τη γνώση και τα εφόδια για καλύτερη προετοιμασία και επιδόσεις στην εξαγωγική τους προσπάθεια. Τα σεμινάρια παρακολούθησαν εκπρόσωποι από περισσότερες από 1150 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Βλέποντας τις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων, ο Οργανισμός μας (παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει), σχεδιάζει ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων για να στηρίξει και να ενισχύσει την αυξητική τάση των εξαγωγών.

Τι σας ζητούν οι υποψήφιοι επενδυτές; Πόσα αιτήματα διαχειρίζεται αυτό τον καιρό ο οργανισμός; Ποιους τομείς της οικονομίας και τι ύψος επενδύσεων αφορούν;

Ο Οργανισμός μας δέχεται έναν μεγάλο αριθμό ερωτημάτων και αιτημάτων κάθε χρόνο, τα οποία λαμβάνει είτε απ' ευθείας από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές-επιχειρηματίες, είτε συλλέγει από τις επαφές των στελεχών στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας που διοργανώνει στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Σε αυτό το πλαίσιο, το front-office desk του Οργανισμού μας, (το οποίο έχει διακριθεί ως το τρίτο (3ο) καλύτερο στον κόσμο από σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας), διαχειρίζεται περισσότερα από 1.000 αιτήματα επενδυτών και επιχειρηματιών το χρόνο. Τα αιτήματα αφορούν την αναζήτηση πληροφόρησης για στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, των κλάδων ενδιαφέροντος, για γραφειοκρατικά και αδειοδοτικά θέματα, καθώς και τη διερεύνηση συγκεκριμένων επενδυτικών ευκαιριών. Για τον σκοπό αυτό, ο Οργανισμός μας δέχεται και προωθεί (χωρίς καμία χρέωση βεβαίως) συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες. Το τελευταίο διάστημα το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στους εξής κλάδους:

* Τον τουρισμό και τα ακίνητα

* Τις υποδομές, τις αποκρατικοποιήσεις και την ενέργεια

* Την τεχνολογία και τις επιστήμες υγείας

* Τον κλάδο τροφίμων και ποτών

* Τις μεταφορές και ευρύτερα τον κλάδο των Logistics

Το ύψος των επενδύσεων που αναζητούν οι επενδυτές ποικίλει ανάλογα με τον κλάδο και το είδος του επενδυτικού σχεδίου και μπορεί να ξεκινάει από τα 1-2 εκατ. ευρώ. και να φτάνει ακόμα και σε αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ.

Αυτό το διάστημα ο Οργανισμός διαχειρίζεται περισσότερα από 20 ώριμα αιτήματα επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες στους κλάδους του τουρισμού, των ακινήτων, των τροφίμων και των Logistics.

Το πρόγραμμα της χρυσής βίζας εξακολουθεί δυναμική πορεία το 2018; Τι δείχνουν τα στοιχεία; Υπάρχουν σκέψεις για βελτιώσεις στο πλαίσιο; Και σε ποια κατεύθυνση;

Ο Οργανισμός προωθεί συστηματικά και δυναμικά το Πρόγραμμα Golden Visa διοργανώνοντας ελληνικά περίπτερα με τη συμμετοχή εταιρειών σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού και επενδυτικές εκδηλώσεις σε αγορές-στόχους (π.χ. Κίνα, Ρωσία, Αίγυπτος, Τουρκία, ΗΑΕ, Λίβανος). Το Πρόγραμμα θεωρείται από τη διεθνή αγορά ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και γι' αυτό βλέπουμε ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (που αφορούν την 31η Αυγούστου 2018), τα οποία λάβαμε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές ακινήτων ανήλθε σε 3.154 από την έναρξή του το 2013, ενώ όπως προκύπτει από τον πίνακα 3 για τη συνολική εξέλιξη των χορηγήσεων αδειών διαμονής σε επενδυτές-αγοραστές από έτος σε έτος παρατηρείται διαρκής αύξηση, αφού το πρόγραμμα ξεκίνησε με 21 άδειες το 2013, οι οποίες έγιναν 444 το 2014, 949 το 2015, 1.532 το 2016, 2.493 το 2017 και έως τις 31 Αυγούστου του 2018 ήταν 3.154.

με τις χώρες προέλευσης των επενδυτών (πίνακας 1), η Κίνα έρχεται πρώτη με 1.521 άδειες, ακολουθούμενη από τη Ρωσία με 438 και την Τουρκία με 337 να συμπληρώνει την πρώτη τριάδα. Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν με τη σειρά τη δεκάδα των χωρών προέλευσης των επενδυτών, είναι ο Λίβανος στην 4η θέση, η Αίγυπτος, το Ιράκ, η Ουκρανία, η Συρία, η Ιορδανία και το Ιράν στην 10η θέση.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER