Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018 15:30

ΣΕΒ: Ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας των ελληνικών Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΣΕΒ: Ανάγκη για αύξηση της παραγωγικότητας των ελληνικών Μεσαίων και Μικρών Επιχειρήσεων

Στο 50% του ευρωπαϊκού μέσου όρου κυμαίνεται η παραγωγικότητα των ελληνικών μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες καλούνται να επενδύσουν σε πάγια κεφάλαια, τεχνολογική καινοτομία και να προχωρήσουν σε ριζικό εκσυγχρονισμό της εσωτερικής οργάνωσης και λειτουργίας τους προκειμένου να καλύψουν το κενό.

Αυτό επισημαίνεται σε σχετική μελέτη του ΣΕΒ, σύμφωνα με την οποία η παραγωγικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-9 εργαζόμενους) στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, των μικρών επιχειρήσεων (10-49 εργαζόμενων) είναι στο 65%, των μεσαίων (50-249) είναι στο 75% και συνολικά στο 50% του μ.ο. της Ε.Ε.

«Ο κατακερματισμός περιορίζει τις παραγωγικές τους δυνατότητες όπως φαίνεται και από το γεγονός πως το 97% των ΜμΕ παράγει το 9% του ΑΕΠ, ενώ το υπόλοιπο 3% παράγουν το 10%», υποστηρίζει ο Σύνδεσμος, προβάλλοντας την ανάγκη για βελτίωση των πρακτικών οργάνωσης της εργασίας, ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού διαχείρισης των σχέσεων με το εξωτερικό περιβάλλον (πελάτες-προμηθευτές) με την υιοθέτηση συστημάτων Διοίκησης Επιχειρησιακής Απόδοσης (ΔΕΑ).

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, βασικό γνώρισμα των σύγχρονων συστημάτων ΔΕΑ είναι ότι δεν περιορίζονται στην παρακολούθηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης, αλλά λαμβάνουν υπόψη μια πληθώρα μη χρηματοοικονομικών δεικτών, όπως τα μερίδια αγοράς, η παραγωγικότητα, η ικανοποίηση των πελατών και των υπαλλήλων, η αποτελεσματικότητα των επιχειρησιακών λειτουργιών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER