Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018 15:00

Επιχορήγηση 2,3 εκατ. ευρώ σε απολυμένους από ΜΜΕ στην Ελλάδα

Γράφτηκε από την
Επιχορήγηση 2,3 εκατ. ευρώ σε απολυμένους από ΜΜΕ στην Ελλάδα

Ευρωπαϊκή βοήθεια ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για 550 απολυμένους στα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα, ενέκρινε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είχε προτείνει τη χορήγηση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για να βοηθήσουν τους 550 απολυμένους στα ΜΜΕ στην Ελλάδα να βρουν καινούρια δουλειά, παρέχοντάς τους επαγγελματικό προσανατολισμό, κατάρτιση και διάφορα επιδόματα.

Πρόκειται για απολύσεις σε τρεις επιχειρήσεις στο χώρο των εκδόσεων («Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ)», «Εκδόσεις Έθνος» και «Περιοδικών Εκδόσεων Πήγασος»), λόγω της παγκόσμιας οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Η εισηγήτρια της έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Έιντερ Γαρδιαθάμπαλ Ρουμπιάλ (Σοσιαλιστές, Ισπανί), υπενθύμισε ότι όλες οι απολύσεις στην Ελλάδα σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Αττικής, η οποία αντιπροσωπεύει το 35% του συνολικού ποσοστού ανεργίας στη χώρα και το 36% του ποσοστού των μακροχρόνια ανέργων. Συνολικά, 15% των εργαζομένων που απολύθηκαν είναι πάνω από 55 χρονών και το 42% είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΕΚ, η κυκλοφορία του ημερήσιου και περιοδικού Τύπου στην Ελλάδα μειώθηκε κατακόρυφα την περίοδο 2011-2017. Η κυκλοφορία των εφημερίδων έπεσε από 144 εκατομμύρια αντίτυπα το 2011 σε 57 εκ. το 2017 και των περιοδικών από 60 εκ. σε 23 εκατομμύρια.

Η έκθεση της Έιντερ Γαρδιαθάμπαλ Ρουμπιάλ (Σοσιαλιστές, Ισπανία) που προτείνει την έγκριση της βοήθειας από το ΕΚ εγκρίθηκε από την ολομέλεια σήμερα με 556 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 4 αποχές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER