Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2019 18:11

Παναγιωτάκης: Στις 23 Ιανουαρίου οι προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες

Γράφτηκε από την
Παναγιωτάκης: Στις 23 Ιανουαρίου οι προσφορές για τις λιγνιτικές μονάδες

Η διαδικασία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων προχωρά κανονικά και η ΔΕΗ θα είναι απόλυτα έτοιμη όσον αφορά τις δικές της υποχρεώσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης σε δήλωσή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παναγιωτάκης υπογραμμίζει ότι οι προσφορές θα υποβληθούν στις 23 Ιανουαρίου, ενώ εκφράζει την ελπίδα η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ να συμβάλει ώστε να δοθούν εγκαίρως οι απόψεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος - ΑΔΙ (στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο για το ενδιαφέρον των επενδυτών). Σημειώνει ακόμη ότι προχωρά ικανοποιητικά η διαδικασία αποχώρησης του προσωπικού από τις μονάδες, ενώ ζητά υπευθυνότητα αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής πώλησης του λιγνίτη στη μονάδα της Φλώρινας.

Αναλυτικά ο κ Παναγιωτάκης επισημαίνει τα εξής:

«Η διαδικασία προχωρά κανονικά. Η ημερομηνία υποβολής των προσφορών είναι η 23η Ιανουαρίου.

Η ΔΕΗ θα είναι απόλυτα έτοιμη όσον αφορά τις δικές της υποχρεώσεις. Την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης.

Υπάρχουν τα εξής θέματα που εκκρεμούν: Πρώτον, είναι το θέμα της αποχώρησης του προσωπικού, η οποία, εξαιτίας του σημαντικού ύψους των κινήτρων, εξελίσσεται ικανοποιητικά. Δεύτερον, σε ότι αφορά την τροφοδοσία της Μελίτης, απομένει ο καθορισμός ρεαλιστικής και ικανοποιητικής τιμής πώλησης του λιγνίτη στον σταθμό από τον ιδιώτη ο οποίος έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου. Είναι απολύτως αναγκαίο και ελπίζω ότι -κατόπιν και της ανανέωσης της παραχώρησης από το υπουργείο- ο ιδιώτης θα δείξει, ως οφείλει, την ανάλογη υπευθυνότητα. Το θέμα πρέπει να λήξει το συντομότερο.

Αναφορικά με τα ΑΔΙ που με ρωτάτε, ελπίζω ότι η επίτροπος Ανταγωνισμού κυρία Μαγκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έχει επιδείξει έως σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον και έχει βοηθήσει στο όλο project, θα συμβάλει ώστε να δοθούν εγκαίρως οι απόψεις της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. επί του σχεδίου που κατέθεσε το ελληνικό ΥΠΕΝ, ώστε να κατατεθούν οι τελικές προτάσεις της ελληνικής πολιτείας αρκετά πριν την ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών».

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER