Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019 12:42

Αύξηση της κινητικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019

Γράφτηκε από την
Αύξηση της κινητικότητας των γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα το 2019

Την πεποίθηση ότι το 2019 αναμένεται να καταγραφεί «μεγάλη κινητοποίηση γερμανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα», καθώς υπάρχουν ενδείξεις για «κινήσεις ιδίως από μικρομεσαίες εταιρίες της Γερμανίας, που έχουν επαναφέρει τη χώρα μας στο κέντρο του ενδιαφέροντός τους», εκφράζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κελέμης.

«Παρότι υπάρχουν και ρίσκα, σε γενικές γραμμές βλέπουμε βελτίωση τόσο του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, όσο και των διμερών οικονομικών σχέσεων» σημειώνει και προσθέτει ότι το διμερές εμπόριο εκτιμάται ότι σημείωσε ελαφρά αύξηση το 2018, ξεπερνώντας τα 7 δισ. ευρώ.

Ο κ.Κελέμης επισημαίνει ακόμη ότι οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις δεν εγκατέλειψαν την Ελλάδα στην περίοδο της κρίσης, αλλά παρέμειναν στη χώρα και συνέχισαν να επενδύουν: «μόνο το 2017, πραγματοποίησαν επενδύσεις της τάξης των 3,6 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του 1,3 δισ. ευρώ της Fraport (σ.σ. στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια). Οι γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα έχουν, με βάση στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2018, κύκλο εργασιών 7,7 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 3% του ΑΕΠ της Ελλάδας».

«Υπάρχουν στοιχεία στην Ελλάδα που είναι πραγματικά δυνατά για την προσέλκυση ξένων επενδυτών. Αν καταφέρουμε να δώσουμε έστω σημεία βελτίωσης των αρνητικών στοιχείων, νομίζω ότι θα μπούμε σε πολύ καλό δρόμο» εκτιμά, ενώ επισημαίνει ότι η στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης, που εξασφαλίζει πρόσβαση σε μια ευρύτερη αγορά 80 εκατ. κατοίκων σε όποιον επιχειρηματία αποκτήσει παρουσία στην πόλη, αποτελεί επίσης δυνατό στοιχείο στις συζητήσεις της ελληνικής πλευράς με ξένους επενδυτές.

Την εκτίμηση ότι η έλευση μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων στην αγορά της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας θα συνεχιστεί και το 2019 διατυπώνει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ματίας Χόφμαν (Matthias Hoffmann), διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, αποκαλύπτοντας ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με τρεις εταιρίες, ενώ άλλες δύο εξετάζουν επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής τους στην περιοχή. Τομείς όπως η πληροφορική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο τουρισμός και οι υπηρεσίες βρίσκονται ψηλά στην επενδυτική ατζέντα των γερμανικών επιχειρήσεων, που εξετάζουν την αγορά της Βόρειας Ελλάδας και συχνά καταλήγουν σε αυτή, έπειτα από προσεκτική έρευνα αγοράς σε ανταγωνιστικούς επενδυτικούς προορισμούς.

Ο κ.Χόφμαν επισημαίνει συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, που προσελκύουν μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ τονίζει ότι η εικόνα που έχουν οι Γερμανοί επιχειρηματίες για την Ελλάδα έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το 2015, κάτι στο οποίο συνέβαλαν όχι μόνο η βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, αλλά και οι μεγάλες γερμανικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, όπως εκείνη του DIEP GmbH στο λιμάνι της και της Fraport στο αεροδρόμιο "Μακεδονία".

Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο αξιόλογο γερμανόφωνο ανθρώπινο δυναμικό που υπάρχει στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέροντας ένα "εύγλωττο" παράδειγμα: «Το 2018 επισκεφτήκαμε με δύο Γερμανούς επενδυτές τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τη Δράμα και την Καβάλα. Δεν θα ξεχάσω την αντίδρασή τους και την έκπληξή τους, όταν βρήκαν στο Κιλκίς, μια μικρή πόλη, 20 άτομα που μιλούσαν άπταιστα γερμανικά, τα οποία, όπως είπαν αργότερα, ούτε στη Γερμανία θα μπορούσαν να βρουν με τόση ευκολία»...

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER