Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2019 18:20

Στο άρθρο 106 οδεύει η ΘΕΣγάλα - Τι απαντά η εταιρεία

Γράφτηκε από την
Στο άρθρο 106 οδεύει η ΘΕΣγάλα - Τι απαντά η εταιρεία

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι πίσω από την αποχώρηση της οικογένειας Καντώνια βρίσκεται η πρόθεση να αποκτήσουν την εταιρεία χωρίς χρέη.

Την κατάθεση αίτησης υπαγωγής στο άρθρο 106 για τη διασφάλιση και προστασία της δραστηριότητάς της, εξετάζει η ΘΕΣγάλα, η θεσσαλική συνεταιριστική επιχείρηση η οποία εδρεύει στη Λάρισα και ιδρύθηκε το 2011 από παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις εξαγοράς της ΘΕΣγάλα από την οικογένεια Καντώνια του Ομίλου Cosmos Aluminium, έχουν ναυαγήσει, ενώ τραπεζικές

πηγές εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή ενδεχομένως να έχει γίνει και σκοπίμως, προκειμένου να αποκτήσουν την ΘΕΣγάλα απαλλαγμένη από χρέη.

Η διοίκηση πάντως της ΘΕΣγάλα, μιλώντας στο insider.gr διαψεύδει ότι επίκειται κατάθεση αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της, ενώ όπως είπαν «δεν υπάρχει ναυάγιο στις συζητήσεις με την οικογένεια Καντώνια, καθώς αυτές συνεχίζονται κανονικά».

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Καντώνια έχει ήδη εισφέρει πριν από τις γιορτές το ποσό των 500.000 ευρώ (για να καλύψει ο συνεταιρισμός τις τρέχουσες υποχρεώσεις του), ενεχυριάζοντας το εμπορικό σήμα της επιχείρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συνεταιρισμός αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, καθώς πέραν από τα προβλήματα που υπάρχουν στην αγορά γάλακτος, δεν φαίνεται να αποδίδουν και τα μεγαλεπήβολα πλην όμως κοστοβόρα ανοίγματα που έκανε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, τα πολλά σημεία όπου στήθηκαν αυτόματοι πωλητές γάλακτος (ΑΤΜ), δεν φαίνεται να εκπληρώνουν τους πόθους της διοίκησης για πληθώρα ενδιαφερομένων οι οποίοι θα σπεύσουν να τα αποκτήσουν μέσω δικαιόχρησης (franchise) και μάλιστα στην τιμή των 120.000 ευρώ για την Αθήνα, και των 95.000 ευρώ για την Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι συζητήσεις της ΘΕΣγάλα με τον υποψήφιο επενδυτή έχουν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα και στελέχη της αγοράς, υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως καταλήξει σε συμφωνία και μάλιστα πολύ σύντομα.

Μάλιστα όπως μαθαίνουμε ο υποψήφιος επενδυτής έδωσε κάποια χρήματα στην ΘΕΣγάλα για κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της.

Τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν σχετικά με την πορεία της θεσσαλικής συνεταιριστικής επιχείρησης ήταν τον περασμένο Μαϊο, όπου είχε ανακοινωθεί ότι «ο τζίρος καταγράφει σημαντική αύξηση 15% κστο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ στο φρέσκο γάλα σημειώθηκε κατά το ίδιο διάστημα άνοδος 5% σε όγκο πωλήσεων, διαθέτοντας μέσω των 62 καταστημάτων αυτόματων πωλητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα 1.080 τόνους φρέσκο γάλα μηνιαίως. Σε αυτήν την αύξηση πρέπει να συνυπολογιστεί η συνολική πτωτική τάση στις πωλήσεις φρέσκου γάλακτος στην αγορά, η οποία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, παρουσιάζει αρνητική μεταβολή κατά 4,7% από το 2016 στο 2017.

Αυξητική τάση όμως καταγράφεται, όπως υποστηρίζεται και στον συνολικό τζίρο του συνεταιρισμού, ο οποίος για το 2018 αναμένεται να φθάσει τα 30 εκατ. ευρώ, έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2017.

Η αύξηση του τζίρου οφείλεται τόσο στην αύξηση των πωλήσεων, όσο και στην ενσωμάτωση των νέων καταστημάτων ΘΕΣγάλα συν, τα οποία διαθέτουν σήμερα περισσότερους από 120 κωδικούς προϊόντων από συνεταιρισμούς και Ελληνες παραγωγούς. Το 2017, επίσης, αναπτύχθηκαν συνεργασίες μέσω franchise, διαδικασία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα».\

Πηγή: www.insider.gr


NEWSLETTER