Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 12:00

ΤτΕ: Αυξήθηκε κατά 68% το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2018

Γράφτηκε από την
ΤτΕ: Αυξήθηκε κατά 68% το έλλειμμα στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών το 2018

Σημαντική επιδείνωση εμφάνισε το Εξωτερικό Ισοζύγιο της χώρας το 2018 καθώς το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών αυξήθηκε κατά 68% αγγίζοντας τα 5,3 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. ευρώ που ήταν το 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη βελτίωση κυρίως του ισοζυγίου υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων.

Για το 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 4,9 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ το 2017.

Στο Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και πιο συγκριμένα, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού - οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν ξένες άμεσες επενδύσεις - κατέγραψαν αύξηση κατά 753 εκατ. ευρώ και 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η αύξηση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 1,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού, η οποία αντισταθμίστηκε σχεδόν κατά το ήμισυ από τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 1,5 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER