Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019 11:40

Προεκλογικό «μποναμά» 200-250 ευρώ σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους ετοιμάζει η κυβέρνηση

Γράφτηκε από την

Εναν προεκλογικό «μποναμά», συνολικού ύψους 658 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση ενόψει Πάσχα σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Πρόκειται για τη χορήγηση ενός εφάπαξ ποσού, για 3 εκατομμύρια συνταξιούχων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο θα έρθει να συμπληρώσει το κενό του κομμένου δώρου Πάσχα ή του επιδόματος αδείας, ακόμη και αν δεν εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει χορήγηση 250 ευρώ στους δημοσίους υπαλλήλους και 200 ευρώ στους συνταξιούχους.

Το επίμαχο κονδύλι

Κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στη Real News, επιβεβαίωσε ότι τα επιτελεία των δυο υπουργείων έχουν βγάλει τα «κομπιουτεράκια», προκειμένου να υπολογίσουν το κόστος μιας τέτοιας ενέργειας, σημειώνοντας ότι η εφαρμογή του σχεδίου εν τέλει θα κριθεί από τις δυνατότητες της χώρας. 

Η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της το υπό κατανομή κονδύλι συνολικού ύψους 658 εκατ. ευρώ που πιστοποιήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Οικονομικών.  

Παρά ταύτα, με την υπόθεση των αναδρομικών να εκκρεμεί και την Κομισιόν να εκφράζει υπόνοιες για προεκλογική χρήση δαπανών, τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο. 

Το τελικό σχέδιο του ΥΠΟΙΚ και της κυβέρνησης για το κονδύλι, αλλά και οι προβληματισμοί των εταίρων, αναμένεται να αναλυθούν στο Eurogroup της 5ης Απριλίου. 

Το κόστος της επιστροφής των δώρων

Από την επεξεργασία που έχει γίνει, για την επιστροφή όλων των δώρων σε συνταξιούχους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και στους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με τη Real News, απαιτούνται περίπου 2,5 έως 2,8 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα, για τα δώρα απαιτούνται:

-Για κύριες συντάξεις εως 1,5 δισ. ευρώ.

-Για όσους λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη έως 550 εκατ. ευρώ.

-Για τους δημοσίους υπαλλήλους έως 700 εκατ. ευρώ.