Τρίτη, 21 Μαϊος 2019 13:41

ΤτΕ: Αυξημένο κατά 352 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Γράφτηκε από την
ΤτΕ: Αυξημένο κατά 352 εκατ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Αυξημένο κατά 352 εκατ. ευρώ ήταν τον Μάρτιο του 2019 το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Το έλλειμμα ανήλθε στο 1,5 δισ. ευρώ, από 1,151 δισ. ευρώ του Μαρτίου 2018 και αυτό παρά την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 32%, στα 318,5 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Αναλυτικότερα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε, ως αποτέλεσμα της αύξησης στο έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και παρά τη βελτίωση στο ισοζύγιο υπηρεσιών. Επιπροσθέτως, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου καυσίμων, καθώς μειώθηκαν οι σχετικές εξαγωγές και αυξήθηκαν οι εισαγωγές. Προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι εξαγωγές και εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα, αν και οι ρυθμοί μεταβολής ήταν βραδύτεροι.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο, λόγω της βελτίωσης κυρίως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Ειδικότερα, η αύξηση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές οφείλεται ως επί το πλείστον στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές κατά 21% σε σχέση με το Μάρτιο του 2018. Το ισοζύγιο ταξιδιωτικών υπηρεσιών παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο, αφού η αύξηση των σχετικών εισπράξεων αντισταθμίστηκε από τη σχεδόν ισόποση αύξηση των πληρωμών. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,1% και 32,2% αντίστοιχα.

Τέλος, η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από λοιπά πρωτογενή εισοδήματα, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται κυρίως στη διεύρυνση του ελλείμματος στο ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης.

Στο πρώτο τρίμηνο του 2019, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 3,7 δισ. ευρώ, κατά 420 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2018, καθώς η βελτίωση των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων αντιστάθμισε μερικώς μόνο την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε λόγω της επιδείνωσης τόσο στο ισοζύγιο καυσίμων όσο και σε εκείνο των λοιπών αγαθών. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν μόνο κατά 1,0% σε τρέχουσες τιμές (μειώθηκαν κατά 3,8% σε σταθερές τιμές). Ωστόσο, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 4,3% σε τρέχουσες τιμές (5,7% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο κατά 6,0% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές τιμές).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο λόγω της βελτίωσης πρωτίστως του ισοζυγίου μεταφορών και δευτερευόντως των ισοζυγίων ταξιδιωτικών και λοιπών υπηρεσιών. Οι εισπράξεις από θαλάσσιες μεταφορές αυξήθηκαν κατά 18,9%. Παράλληλα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι σχετικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 7,8% και 37,2%, αντίστοιχα.

Τέλος, η βελτίωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μείωση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ η επιδείνωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων οφείλεται στη μεταβολή του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης από πλεονασματικό σε ελλειμματικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER