Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019 19:34

Οι τρεις βασικοί λόγοι για το - συνεχιζόμενο - ράλυ των ελληνικών ομολόγων

Γράφτηκε από την
Οι τρεις βασικοί λόγοι για το - συνεχιζόμενο - ράλυ των ελληνικών ομολόγων

Καλά θεμελιώδη μεγέθη, «κλειδωμένο» χρέος για μια δεκαπενταετία και ανάκαμψη της οικονομίας, οδηγούν τους τελευταίους μήνες τους επενδυτές σε μαζικές αγορές ομολόγων.

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε και σήμερα ο επενδυτικός πυρετός για τα ελληνικά ομόλογα, με το ελληνικό δεκαετές να διαπραγματεύεται με απόδοση κάτω από 2,7% και το πενταετές στην ζώνη 1,50 - 1,55%.

Τούτο παρά τις ανησυχίες του ESM για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και παρά την προεκλογική ατμόσφαιρα, που κάθε άλλο παρά ευνοεί επενδύσεις σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου όλα και, κυρίως, η οικονομία είναι εξόχως «πολιτικοποιημένα».

Τι βλέπουν, όμως, οι επενδυτές και τοποθετούν τα χρήματά τους σε μια χώρα της Ευρωζώνης, που μόλις βγαίνει από μια 10ετή κρίση και τα ομόλογά τους βρίσκονται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα; Βασικά, τρία πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Ελλάδα και δεν έχουν ούτε οι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το πρώτο είναι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Η Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί δημοσιονομικός πρωταθλητής για το 2018, καταγράφοντας πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ. Πέρα από την κριτική που ασκείται για την σκοπιμότητα των υπερ-πλεονασμάτων και της υπερ-φορολόγησης, οι αγορές βλέπουν ότι η χώρα έχει αποκτήσει σταθερή δημοσιονομική πορεία, ξεπερνώντας δύσκολους στόχους, ακόμη και για πολύ μεγαλύτερες χώρες της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο είναι ότι το πιο αδύνατο σημείο της, το δημόσιο χρέος που ξεπέρασε το 180% του ΑΕΠ το 2018, θα είναι κατά τα ¾ που αφορά τον λεγόμενο δημόσιο τομέα «παγωμένο», μετά την συμφωνία του Ιουνίου του 2018 και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της θα είναι κάτω από 10% του ΑΕΠ για τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό χωρίς να υπολογιστεί το μαξιλάρι των περίπου 40 δις ευρώ που δίνει την δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες χρηματοδότησης του χρέους της για περισσότερο από 2,5 χρόνια.

Το τρίτο είναι ότι η Ελλάδα έχει περάσει στην ανάπτυξη. Μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης να μην είναι ακόμη ο αναμενόμενος, αλλά όπως και να 'ναι, συνεχίζει να έχει θετικό πρόσημο και αναμένεται να είναι πάνω από το 2% και το 2019 και το 2020.

Γιατί είναι ευκαιρία τα ελληνικά ομόλογα
Οι υψηλές ακόμη αποδόσεις των ελληνικών τίτλων είναι μια ευκαιρία για κέρδος στο άμεσο μέλλον. Όσοι αγοράζουν τώρα ελληνικά 5ετή και 10ετή ομόλογα, εξασφαλίζουν μέχρι και την λήξη τους 3,876% και 3,6% αντιστοίχως, ενώ ο δανεισμός της χώρας βρίσκεται κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). Την υψηλότερη βαθμολογία για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας δίνει σήμερα η Fitch (BB-), ενώ η Moody’s έχει στην βαθμίδα Β1 και η S&P στην βαθμίδα Β+.

Με δεδομένο ότι η τάση της οικονομίας είναι ανοδική - σύμφωνα με την αίσθηση που υπάρχει στις αγορές - και με την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2020, τα επιτόκια νέων ομολόγων θα προσεγγίσουν το 1% και ίσως χαμηλότερα. Όσοι, λοιπόν, τοποθετηθούν τώρα σε ελληνικούς τίτλους, θα συνεχίζουν να προσπορίζουν υψηλές αποδόσεις μέχρι και το 2029, που λήγει το 10ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο.

Πηγή: news247.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER