Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2019 18:45

Κτηματολόγιο: Παράταση ενός έτους για τη διόρθωση των εγγραφών

Γράφτηκε από την

 

 

Δίχτυ ασφαλείας στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εξαιτίας λαθών κυρίως του Δηµοσίου βρίσκονταν µόλις ένα βήµα πριν χάσουν σπίτια, οικόπεδα και χωράφια απλώνει ειδικό άρθρο της Πράξης Νοµοθετικού Περιεχοµένου (ΠΝΠ), η οποία δηµοσιεύτηκε χθες στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως, δίνοντας παράταση ενός έτους στην προθεσµία διόρθωσης των αρχικών κτηµατολογικών εγγραφών.

Στόχος, όπως επισηµαίνεται, είναι η προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωµάτων των πολιτών, αλλά και του Δηµοσίου, καθώς και η διασφάλιση της εύρυθµης λειτουργίας του Ελληνικού Κτηµατολογίου. Το θέµα είχε αναδείξει το «Εθνος της Κυριακής» έναν µήνα πριν, αποκαλύπτοντας ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στην Αχαΐα, την Αργολίδα, τη Μεσσηνία και άλλες περιοχές σε παλαιές κοινότητες των πρώτων πιλοτικών προγραµµάτων κτηµατογράφησης είδαν τα γεωτεµάχιά τους να καταγράφονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Λάθη
Το πρόβληµα αναδείχθηκε λίγο καιρό πριν, όταν οι πολίτες των χωριών στα οποία ξεκίνησε τώρα η κτηµατογράφηση πήγαν να δηλώσουν τα κτήµατά τους µόνο και µόνο για να αντιληφθούν ότι οι περιοχές τους είχαν ήδη... κτηµατογραφηθεί παλαιότερα εντασσόµενες σε άλλους ΟΤΑ. Ουσιαστικά τα γεωτεµάχιά τους εξαιτίας λαθών στην οριοθέτηση των κοινοτήτων που υπάγονταν είχαν παραµείνει αδήλωτα εδώ και 15 χρόνια, µε αποτέλεσµα να χαρακτηριστούν «αγνώστου ιδιοκτήτη». Αυτό συνέβη παρά το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες γεωτεµαχίων που αποτελούν καλλιεργήσιµες εκτάσεις επιδοτούνταν µέσω του συστήµατος του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο τα έχει καταχωρισµένα στα όρια των πραγµατικών δήµων όπου ανήκουν.

Τα τρία βασικά λάθη, όπως είχαν επισηµάνει ιδιοκτήτες που έγιναν στην πιλοτική φάση κτηµατογράφησης, ήταν ότι δόθηκε η δυνατότητα:\
Να δηλώσει ο καθένας ό,τι ήθελε, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, όπως τίτλους κ.λπ.
Να εγγράψει κάποιος όλο το κτήµα του, ακόµη και αν ένα µέρος ανήκε σε περιοχή που δεν κτηµατογραφούνταν εκείνη την εποχή.
Να κτηµατογραφήσει ιδιοκτησίες ακόµα και αν βρίσκονταν εκτός διοικητικών ορίων των πιλοτικών περιοχών
Στο σηµείο αυτό, το υφιστάµενο νοµοθετικό πλαίσιο δεν παρείχε καµία ευελιξία, καθώς δεν προβλεπόταν δυνατότητα άρσης της οριστικοποίησης των αρχικών εγγραφών. Ως εκ τούτου, κάτι τέτοιο θα µπορούσε να γίνει µόνο µε νέα νοµοθετική ρύθµιση, η οποία αφενός θα παρέτεινε ενιαία την προθεσµία οριστικοποίησης των πρώτων εγγραφών, ενώ θα είχε και αναδροµική ισχύ προκειµένου να καλύψει και περιπτώσεις των πρώτων φάσεων κτηµατογράφησης.

Το κενό αυτό ήρθε να λύσει το σχετικό άρθρο της ΠΝΠ, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον φορέα να διορθώσει τέτοια λάθη, αλλά και τον χρόνο σε ιδιώτες και ∆ηµόσιο, προκειµένου να υποβάλουν αγωγές για δικές τους διεκδικήσεις. Να σηµειωθεί ότι η συγκεκριµένη ΠΝΠ δεν αφορά σε παρατάσεις των προθεσµιών της τρέχουσας διαδικασίας κτηµατογράφησης αλλά µόνο σε παρατάσεις των προθεσµιών διόρθωσης των αρχικών κτηµατολογικών εγγραφών από παλαιότερα προγράµµατα κτηµατογράφησης.\

Πηγή: ethnos.gr