Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2019 20:46

Επικουρική ασφάλιση: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα – Όλες οι αλλαγές

Γράφτηκε από την
Επικουρική ασφάλιση: Πρεμιέρα για το νέο σύστημα – Όλες οι αλλαγές

 

Πρεμιέρα σήμερα για την «Επιτροπή Σοφών» που αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

Συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά η 13μελής επιτροπή, την οποία όρισε πρόσφατα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, με αντικείμενο την επεξεργασία και διατύπωση του μηχανισμού μετάβασης σε ένα νέο σύστημα κεφαλαιοποιητικής επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Η επιτροπή πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, καθώς εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το επίμαχο νομοσχέδιο που θα οδηγήσει την επικουρική ασφάλιση προς ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι, το µοντέλο αναμένεται να αλλάξει ριζικά προς ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστηµα, µε αναβαθµισµένο τον ρόλο του ιδιωτικού τοµέα. Το νέο σύστηµα ασφάλισης θα είναι όπως και σήµερα υποχρεωτικό και θα ισχύσει για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και πρωτοασφαλίζονται από 1/1/2021 και µετά.

Δεν θα αφορά δηλαδή τους σημερινούς ασφαλισμένους ή τους σημερινούς συνταξιούχους. Υπενθυµίζεται πως η επικουρική ασφάλιση είναι σήµερα υποχρεωτική για όλους τους µισθωτούς της χώρας, καθώς και για περιορισµένο αριθµό αυτοαπασχολούµενων και ελεύθερων επαγγελµατιών.

Διαβάστε περισσότερα στο Έθνος

(Φωτογραφία: Pixabay)


NEWSLETTER