Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019 17:30

Kτηματολόγιο: Εκπνέει η προθεσμία σε 17 περιοχές - 700.000 δηλώσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο

Γράφτηκε από την

Στις 31 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 17 περιοχές. Πάνω από 700.000 δηλώσεις έγιναν τον Σεπτέμβριο.

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την υποβολή δηλώσεων ακίνητης περιουσίας στο Κτηματολόγιο καθώς στο τέλος του μήνα λήγει η σχετική προθεσμία για υποβολή εμπρόθεσμων δηλώσεων σε αρκετές περιοχές.

Πάντως όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότεροι πολίτες σπεύδουν να καταθέσουν δηλώσεις, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεια του Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του οποίου συλλέχθηκαν περισσότερες από 700.000 δηλώσεις. Πρόκειται για τον δεύτερο καλύτερο μήνα της τρέχουσας φάσης κτηματογράφησης από πλευράς προσέλευσης, μετά τον περασμένο Απρίλιο κατά τη διάρκεια του οποίου συλλέχθηκαν 860.000 δηλώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κτηματολογίου, στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής, στην οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 14 Οκτωβρίου, το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%.

Αντίστοιχες επιδόσεις κατέγραψαν και οι περιφερειακές ενότητες, για τις οποίες η προθεσμία έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου με τα ποσοστά συλλογής συνεχώς να βελτιώνονται, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Κτηματολόγιο. Ήδη το συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», φτάνει στο 68% με ενδείξεις για περαιτέρω αύξηση τις επόμενες ημέρες. Μάλιστα, στην Κάλυμνο, στην Κάρπαθο, στην Κω και στη Ρόδο το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97% ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%.

Περίπου στο μισό των προυπολογισθέντων δικαιωμάτων κυμαίνονται οι δηλώσεις στις περιφερειακές ενότητες, για τις οποίες λήγει η προθεσμία έγκαιρης υποβολής δηλώσεων στις 31 Οκτωβρίου. Η έως τώρα πορεία των δηλώσεων κρίνεται ικανοποιητική και αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα από τη διοίκηση του φορέα, καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα επόμενα στάδια της κτηματογράφησης.

Εκπνέει η προθεσμία
Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος η διαδικασία κτηματογράφησης συνεχίζεται για όσους πολίτες δεν έχουν προσέλθει να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στα κατά τόπους Γραφεία Κτηματογράφησης, χωρίς την ενεργοποίηση των προβλεπόμενων προστίμων για όσους προσέλθουν εγκαίρως δεδομένου ότι όπως γίνει γνωστό από τη νέα χρονιά θα πρέπει να αναμένεται ενεργοποίηση τους.

Ωστόσο όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις παρακάτω περιοχές θα πρέπει να σπεύσουν δεδομένου οτι η διορία εμπρόθεσμων δηλώσεων εκπνέει στις 31 Οκτωβρίου και δεν πρόκειται να δοθεί καμία άλλη παράταση. Οι συγεκριμενες περιφερειακές ενότητες είναι οι εξής: Δραμας/Ξάνθης, Θάσου/Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας/Φωκίδας, Ευρυτανίας/Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λασιθίου, Ηρακλείου 1, Δυτικής Αττικής και Μαγνησίας.

Πάντως, η διοίκηση του Ελληνικού Κτηματολογίου επισημαίνει ότι η καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους. «Συνεπάγεται ωστόσο αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων».

Προσθέτει μάλιστα ότι με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ένας τεράστιος όγκος γραφειοκρατίας θα εκλείψει. Θα υπάρξει πλήρης εκσυγχρονισμός του πλαισίου διαχείρισης γης και ο κάθε πολίτης θα μπορεί να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πληροφορίες που αφορούν το ακίνητο του ή την περιοχή στην οποία θέλει να επενδύσει. Αποτελεί επίσης το πρώτο βήμα για την δημιουργία του ενιαίου ψηφιακού χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνεται η οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, οι γραμμές των αιγιαλών, οι όροι δόμησης, οι χρήσεις γης και φυσικά τα όρια των οικοπέδων.

Περισσότερα στο ethnos.gr