Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 15:50

ΤτΕ: Υποχώρησαν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Γράφτηκε από την
ΤτΕ: Υποχώρησαν τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

Mειώθηκαν επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων το Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα το περιθώριο επιτοκίου να περιοριστεί οριακά στο 4,36%. Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων καταθέσεων μειώθηκε κατά 3 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,23%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος από νοικοκυριά παρουσίασε μείωση κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,45%. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 9 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,59%.

Ειδικότερα, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (κατηγορία που περιλαμβάνει τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών, τα ανοικτά δάνεια και τις υπεραναλήψεις από τρεχούμενους λογαριασμούς) παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 14,30%.

Το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 15 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 10,24%. Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,08%.

Tο μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε κατά 5 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,82%. Το αντίστοιχο επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 6,79%. Το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων με συγκεκριμένη διάρκεια και κυμαινόμενο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στο 3,83%, το Σεπτέμβριο του 2019, ενώ το ποσό των νέων δανείων 4 μειώθηκε σε 340 εκατ. ευρώ έναντι 398 εκατ. ευρώ κατά τον προηγούμενο μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER