Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 17:46

Απόφαση-σταθμός: Δικαστήριο δίνει δώρα και επιδόματα σε 13 υπαλλήλους

Γράφτηκε από την
Απόφαση-σταθμός: Δικαστήριο δίνει δώρα και επιδόματα σε 13 υπαλλήλους

Δικαιώθηκαν 13 υπάλληλοι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.

Δώρα και επιδόματα ενέκρινε το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου σε 13 υπαλλήλους, κρίνοντας ότι η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος θερινής αδείας, σε υπαλλήλους απασχολούμενους με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου σε νομικά πρόσωπα όπου ισχύει το ενιαίο μισθολόγιο είναι αντισυνταγματική και αντίθετη σε υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις.

Συγκεκριμένα, 13 υπάλληλοι απασχολούμενοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου προσέφυγαν στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου κατά της Αθλητικής Ομοσπονδίας όπου εργάζονταν, διεκδικώντας αναδρομικά την καταβολή των επίμαχων δώρων της τελευταίας πενταετίας.

Η Ομοσπονδία, η οποία επιχορηγείται τακτικά από το κράτος σε ποσοστό που υπερβαίνει το ήμισυ του ετήσιου προϋπολογισμού της, είχε παύσει να καταβάλλει τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα θερινής αδείας, εφαρμόζοντας, ουσιαστικά, την υποπαράγραφο Γ.1. του ν. 4093/2012.

Στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι η επίμαχη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας δεν θεσπίσθηκε νομίμως, για τους αυτούς ακριβώς λόγους για τους οποίους και οι λοιπές περικοπές μισθών και συντάξεων που θέσπισε ο ν. 4093/2012 έχουν κριθεί αντισυνταγματικές με σειρά αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Οι επίμαχες διατάξεις τυγχάνουν ανεφάρμοστες ως αντικείμενες στο Σύνταγμα και στις έχουσες υπερνομοθετική ισχύ διατάξεις των διεθνών συνθηκών, εφόσον στερούν από τους ενάγοντες το δικαιούμενο ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Κατά συνέπεια η Ομοσπονδία υποχρεώνεται να καταβάλει αναδρομικά τα τρία επίμαχα δώρα, για την τελευταία πενταετία.

Ο δικηγόρος Γεώργιος Μελισσάρης, που χειρίστηκε την υπόθεση των 13 εργαζομένων, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό, διότι το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, έκρινε παρά ταύτα ότι η πλήρης κατάργηση των δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας σε νομικό πρόσωπο του ιδιωτικού τομέα είναι αντισυνταγματική και ανεφάρμοστη, οφείλει επομένως το νομικό πρόσωπο την αναδρομική καταβολή τους. Ανοίγει, με άλλα λόγια, ο δρόμος για τη διεκδίκηση των καταργηθέντων δώρων και επιδόματος αδείας από εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο, οι οποίοι και έχουν σηκώσει, χωρίς καμία αμφιβολία, το μεγαλύτερο βάρος της υπερδεκαετούς κρίσης στη χώρα μας».

Πηγή: ethnos.gr


NEWSLETTER