Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2015 11:54

ΕΛΓΑ: "Σύντομα θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων στους αγρότες"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΕΛΓΑ: "Σύντομα θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων στους αγρότες"

Την πρόθεση του ΕΛΓΑ να καταβάλει το συντομότερο δυνατόν τις αποζημιώσεις εκφράζει με δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Στουπής, με αφορμή σχόλια που αμφισβητούν την πρόθεση του Οργανισμού να καταβάλει αποζημιώσεις για ζημιές στο ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Ο κ. Στουπής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Προετοιμαζόμαστε, ώστε σε πολύ μικρό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, αφού προσδιοριστεί το αναμενόμενο χαμηλό έως μηδενικό φετινό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού και τροποποιηθεί αυτός, να προσαρμόσουμε ανάλογα τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και να ανοίξουμε το συντομότερο δυνατόν το δρόμο για την καταβολή των αποζημιώσεων αρχές φθινοπώρου».

Όπως σημειώνει, «ο ΕΛΓΑ, μέχρι σήμερα, τέλος Ιουλίου διαρκούντoς έτους, έχει καταβάλει στους Έλληνες αγρότες το ποσό των 122.500.000 ευρώ, όταν στο έτος 2014 είχε καταβάλει 106.000.000 ευρώ, εξαντλώντας τις δυνατότητες του ψηφισμένου από την προηγούμενη διοίκηση προϋπολογισμού και, αφού ήδη έχουμε κάνει μια τροποποίησή του».

Και συμπληρώνει: «Η τελευταία καταβολή αποζημιώσεων έγινε, κατόπιν εσωτερικής μεταφοράς κωδικών δαπανών εντός του υφιστάμενου προϋπολογισμού και με προτεραιότητα τις πληγείσες περιοχές από τις χειμωνιάτικες πλημμύρες (Έβρος-Σέρρες), επιλογή που νομίζω βρίσκει όλους τους αγρότες σύμφωνους και αλληλέγγυους.

Δυστυχώς, οι μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων για υψηλά ετήσια πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού με το μεσοπρόθεσμο, έχει επιβάλει συγκεκριμένο ποσοτικό πλαφόν στη δυνατότητα του ΕΛΓΑ να καταβάλει περαιτέρω αποζημιώσεις, παρόλο ότι τα ταμειακά αντίστοιχα ποσά είναι άμεσα διαθέσιμα.

Έχουμε πλήρη συνείδηση της σημασίας του να λάβει και ο τελευταίος αγρότης τα χρήματα που δικαιούται και του αναλογούν.

Δουλεύουμε εντατικά, αξιοποιώντας και την τελευταία θεσμική δυνατότητα, ώστε το μεγαλύτερο ύψος των αποζημιώσεων να καταβληθεί και να ανακουφίσει τον ταλαιπωρημένο αγροτικό κόσμο.

Προχωρούμε στην πλήρη εκκαθάριση των ζημιών που σήμερα έχει φτάσει να είναι 30 εκατομμύρια ευρώ για τη φυτική παραγωγή.

Είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε απρόσκοπτα και σχετικά γρήγορα εκκαθαρίσεις για ζωικό κεφάλαιο και ΠΣΕΑ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER