Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 23:07

Σημαντικές αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα - Στο άρθρο 99 θα υπάγονται και υγιείς επιχειρήσεις

Γράφτηκε από την
Σημαντικές αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα - Στο άρθρο 99 θα υπάγονται και υγιείς επιχειρήσεις

Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση της προπτωχευτικής και της πτωχευτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις - «Διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων για τη διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων.

Αίτηση για να υπαχθούν στις διατάξεις του αρθρου «99» του Πτωχευτικού Κώδικα και σε διαδικασία εξυγίανσης θα μπορούν να υποβάλλουν και οι υγιείς επιχειρήσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε προς ψήψιση στη Βουλή.

Από τις νέες ρυθμίσεις ξεχωρίζει η πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η όποια απόφαση λάβει το πτωχευτικό δικαστήριο σχετικά με την τύχη της επιχείρησης που θέλει να ενταχθεί στο άρθρο 99 δεν θα υπόκειται σε ένδικα μέσα. Ακόμη, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις η αποδοχή της αίτησης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αναστολή όλων των ατομικών διώξεων κατά του οφειλέτη καθόλη τη διάρκεια της ειδικής εκκαθάρισης.

Σκοπός των ρυθμίσεων είναι η επιτάχυνση της προπτωχευτικής και της πτωχευτικής διαδικασίας για τις επιχειρήσεις, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη λεγόμενη «διαδικασία εξυγίανσης» των επιχειρήσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η διάσωση βιώσιμων επιχειρήσεων αλλά και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεκαθαρίσματος της αγοράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο: «Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο με πτωχευτική ικανότητα σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ. 1, το οποίο έχει το κέντρο των κυρίων συμφερόντων του στην Ελλάδα και βρίσκεται σε παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης των ληξιπρόθεσμων χρηματικώνυποχρεώσεών του κατά τρόπο γενικό, δύναται να υπαχθεί στη διαδικασία εξυγίανσης που προβλέπεται στο παρόν κεφάλαιο με απόφαση του αρμόδιου Δικαστηρίου. Το πρόσωπο του προηγούμενου εδαφίου δύναται να υπαχθεί στη διαδικασία του παρόντος κεφαλαίου και όταν δεν συντρέχει παρούσα ή επαπειλούμενη αδυναμία εκπλήρωσης, αν κατά την κρίση του Δικαστηρίου υφίσταται απλώς πιθανότητα αφερεγγυότητάς του, η οποία δύναται να αρθεί με τη διαδικασία αυτή».

Ωστόσο, ρυθμίσεις διευκόλυνσης προβλέπονται και για τη διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία που προβλέπεται στο άρθρο 106 ια. Το πεδίο εφαρμογής του διευρύνεται ώστε να καλύπτει κάθε οφειλέτη νομικό πρόσωπο που πληροί τα κριτήρια του άρθρου 3 του Πτωχευτικού Κώδικα (μόνιμη παύση πληρωμών). Το αίτημα υποβάλλεται από τον οφειλέτη ή πιστωτές οι οποίοι εκπροσωπούν τουλάχιστον το 20% των συνολικών απαιτήσεων. Η συζήτηση ορίζεται εντός 20 ημερών από την αίτηση και απόφαση εκδίδεται εντός ένα μήνα από το δικαστήριο.

Επίσης, καταργείται η προϋπόθεση να υπάρχει αξιόχρεος επενδυτής που να ενδιαφέρεται για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης, ενώ προβλέπεται μεταξύ άλλων ο διορισμός εκκαθαριστή κατά τα πρότυπα της Ειδικής διαχείρισης του νόμου Δένδια (4307/2014).

ΠΗΓΗ: protothema.gr


NEWSLETTER