Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 19:18

Σε εξηγήσεις σχετικά με τη "λίστα Μπόργιανς" καλούνται 20 γιατροί και δικηγόροι

Γράφτηκε από την
Σε εξηγήσεις σχετικά με τη "λίστα Μπόργιανς" καλούνται 20 γιατροί και δικηγόροι

Τις πρώτες κλήσεις σε εξηγήσεις προς καταθέτες της UBS που περιλαμβάνονται την αποκαλούμενη «λίστα Μπόργιανς», οι οποίες εστάλησαν στην χώρα μας από το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, απέστειλαν σήμερα οι οικονομικοί εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ήδη ξεκινήσει την διερεύνηση του υλικού που φέρεται να αφορά πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι κλήσεις που «έφυγαν» από τα γραφεία των οικονομικών εισαγγελέων, σύμφωνα με πληροφορίες είναι είκοσι, και οι παραλήπτες τους φέρεται να είναι γιατροί και δικηγόροι, οι οποίοι καλούνται σε εξηγήσεις για φοροδιαφυγή το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι πρώτοι κληθέντες καλούνται να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά, προκειμένου να δικαιολογήσουν το ύψος των εμβασμάτων που έβγαλαν στην ελβετική τράπεζα, και βέβαια εάν έχουν φορολογηθεί γι αυτά τα ποσά στην Ελλάδα.

Μετά την διασταύρωση των στοιχείων και τον λεπτομερή έλεγχο των φορολογικών δηλώσεων κάθε προσώπου που περιλαμβάνεται στην ερευνώμενη λίστα και εφόσον εντοπιστούν αποκλίσεις, πριν ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση παράνομων εσόδων, οι εμπλεκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση και να φορολογηθούν κανονικά . Σε αυτή την περίπτωση θα αποφύγουν την ποινική εμπλοκή ενώ δεν αποκλείεται να τύχουν και ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς θα προχωρήσουν άμεσα στην αποστολή και δευτέρου πακέτου κλήσεων, καθώς από την επίμαχη λίστα έχει ταυτοποιηθεί η συντριπτική πλειονότητα των 10.500 καταθετών, φυσικών και νομικών προσώπων.

Η αποστολή των πρώτων κλήσεων συμπίπτει με την επίσκεψη του υπουργού οικονομικών του γερμανικού κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς στην Ελλάδα, οπότε και αναμένεται το Σάββατο η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER