Δευτέρα, 01 Αυγούστου 2016 20:52

Τσίπρας: "Επιτακτική η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας σε περιόδους αστάθειας"

Γράφτηκε από την
Τσίπρας: "Επιτακτική η συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας σε περιόδους αστάθειας"

 

Mε τη διμερή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, Ρόζεν Πλεβνελίεφ, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Σόφια.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πλεβνέλιεφ μίλησε με θερμά λόγια για τη φιλία, τη συνεργασία και την αγάπη ανάμεσα στους δύο λαούς και σημείωσε τη στρατηγικής σημασίας συνεργασία των δύο χωρών, για την Ευρώπη, σε μεταναστευτικό-προσφυγικό, ενέργεια, μεταφορές-υποδομές, τουρισμό και άλλους τομείς. Αναφέρθηκε στους αγωγούς TAP και IGB, αλλά και στο ρεκόρ επισκέψεων τουριστών από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα. Επίσες, έκανε λόγο για την ανάγκη κοινών ενεργειών σε διπλωματικό μέτωπο και για υπεύθυνες αποφάσεις, όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο κ. Πλεβνέλιεφ εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη βοήθεια της Ελλάδας στην ένταξη της Βουλγαρίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Βούλγαρος Πρόεδρος ήρθε για τη συνάντηση στη Σόφια από τη Χαλκιδική, όπου κάνει διακοπές κάθε καλοκαίρι.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε για τη φιλοξενία τον κ. Πλεβνελίεφ και τόνισε ότι είναι πραγματικός φίλος της Ελλάδας, που έχει όραμά του τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών. Επιπλέον, επεσήμανε ότι οι δύο χώρες διατηρούν καλές σχέσεις από την περίοδο που ανήκαν σε διαφορετικά μπλοκ και σημείωσε ότι είναι επικτακτική η συνεργασία σε περιόδους αστάθειας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μία συμμαχία απέναντι σε τρίτες χώρες, αλλά για μία στρατηγική συμμαχία για τους λαούς και την περιοχή μας.

Ακόμη, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι το πρώτο ταξίδι του σε βαλκανική χώρα ως πρωθυπουργός, με τον κ. Πλεβνελίεφ να θυμίζει ότι και το δικό του πρώτο ταξίδι ως Πρόεδρος ήταν στην Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη στήριξή της προς τη χώρας μας όσον αφορά το προσφυγικό, ενώ μίλησε και για τις επιμέρους πλευρές συνεργασίας στον τουρισμό, την ενέργεια, τις μεταφορές, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER