Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016 22:23

Αίγινα: Δημοσιογραφική αλητεία καταγγέλλει η κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Αίγινα: Δημοσιογραφική αλητεία καταγγέλλει η κυβέρνηση

Επικοινωνιακός "πόλεμος", μετά την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του τραγικού δυστυχήματος στην Αίγινα. Οργισμένη απάντηση της κυβέρνησης σε Πορτοσάλτε, Παπαπαναγιώτου και την εφημερίδα "Τα Νέα". Επίθεση και σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.

«Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί κανείς ότι ένα τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό 4 συνανθρώπων μας, θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο άθλιας πολιτικής εκμετάλλευσης», επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις «φήμες» που δημοσιεύονται σχετικά με το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα.

«Και όμως έγινε. Και όχι μόνο από περιθωριακά έντυπα και ιστοσελίδες αλλά από δήθεν έγκριτους δημοσιογράφους και ΜΜΕ», προσθέτουν οι ίδες πηγές και συνεχίζουν:

«Ο αυτοεξευτελισμός είναι δικαίωμα και του κ. Άρη Πορτοσάλτε και του κ. Μπάμπη Παπαπαναγιώτου. Δεν πρόκειται να τους το στερήσουμε σε καμία περίπτωση.

Όσο για την εφημερίδα «Τα Νέα» που σήμερα έσπευσε να προβάλλει με πρωτοσέλιδο ένα γεμάτο υπόνοιες ρεπορτάζ για φήμες που δήθεν ξεκινούν από τις παραλίες της Αίγινας, τι να πούμε;

Και άλλοι χρεοκόπησαν αλλά δεν έκαναν και έτσι.

ΥΓ: Ευχαριστούμε τον κ. Σταύρο Θεοδωράκη και το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ τόσο για τα υπονοούμενα όσο και για την ευθεία επίθεση στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα. Όσο ξεπερνάτε τα όρια της χυδαιότητας τόσο περισσότερο ευδιάκριτο γίνεται στους πολίτες το επίπεδο της αντιπολίτευσης που ασκείτε».

Δρίτσας: "Η ανευθυνότητα και η γελοιότητα ξεπέρασε κάθε όριο"

«Η ανευθυνότητα, η γελοιότητα, η εκμετάλλευση τόσο τραγικών γεγονότων έχει ξεπεράσει κάθε όριο», τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, κληθείς να σχολιάσει τις φημολογίες που συνέδεαν κυβερνητικά στελέχη με την τραγωδία της Αίγινας, αλλά και τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για εξωθεσμική παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης. 

«Ανακαλύπτουν 48 ώρες μετά ανύπαρκτα πράγματα για να παρέμβουν σε ένα ζήτημα που δεν χωράει τέτοιες παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση σεβάστηκε απόλυτα όλους τους κανόνες. Και σεβάστηκε πάνω από όλα τον πόνο των ανθρώπων. Δεν έχει καμιά βασιμότητα οτιδήποτε απ' ότι έχει λεχθεί. Πρόκειται για κατασκευασμένες ειδήσεις από γνωστά ή άγνωστα κέντρα με απίθανους ισχυρισμούς, κυριολεκτικά απίθανους, απολύτως ανυπόστατους», ανέφερε ο υπουργός Ναυτιλίας. 

Ο κ. Δρίτσας σημειώνει ότι «ζήτησα από τον λιμενάρχη και τον υποναύαρχο - διευθυντή της λιμενικής περιφέρειας Αττικής που είχε φτάσει στην Αίγινα, να με ενημερώσουν για την εξέλιξη των ανακρίσεων, δηλαδή ότι έχει πράγματι τεθεί στην διάθεση των αρχών ο κυβερνήτης του σκάφους, ότι έχει αρχίσει η διαδικασία λήψης καταθέσεων. Η μόνη μου "παρέμβαση", αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί παρέμβαση, ήταν να μη μείνει καμιά πτυχή αυτής της υπόθεσης ανεξερεύνητη. Πολύ περισσότερο που είχαν αρχίσει να τίθενται από μεριά δημοσιογράφων διάφορα ερωτήματα και διάφορες φήμες να κυκλοφορούν ότι άλλος ήταν ο κυβερνήτης του σκάφους».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι δικές μου "παρεμβάσεις" ήταν ακριβώς μόνο αυτές. Ζήτησα από τον κ. λιμενάρχη, που προΐσταντο των ανακρίσεων και από τον υποναύαρχο, να μην μείνει καμία πτυχή ανεξερεύνητη, να τεθούν τα ερωτήματα και να αναζητηθούν οι πραγματικές απαντήσεις. Κι αυτό έγινε με σχολαστικό τρόπο, όλη τη νύχτα, και τιμά το λιμενικό σώμα ο τρόπος με τον οποίο ενήργησαν όλη νύχτα και όλες τις επόμενες ώρες». 

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «θεσμικά ανεπίτρεπτη» στάση του υπουργού Ναυτιλίας, ο κ. Δρίτσας κάνει λόγο για δήλωση «απίστευτης ανευθυνότητας και ευρηματικότητας». Όπως τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ποιες εγγυήσεις δίνει το σύστημα ελέγχου χορήγησης των αδειών διακυβέρνησης σκαφών, «είπα ότι αυτό είναι πράγματι ένα ζήτημα που το διερευνούμε έτσι κι αλλιώς εδώ και μήνες στο υπουργείο, ανεξάρτητα από το τραγικό συμβάν, έχουμε κινήσει μια διαδικασία διπλή: από τη μια μελετάμε όλα τα κενά του νομικού πλαισίου εδώ και μήνες και είμαστε σε μια διαδικασία αξιολόγησης των κατευθύνσεων που πρέπει να προχωρήσουμε σε βελτιώσεις και από την άλλη έχουμε φτιάξει μια βάση δεδομένων που την εμπλουτίζουμε διαρκώς και από τα λιμεναρχεία, για την ασφάλεια παραλιών για τους κανόνες που τηρούνται για τις αδειοδοτήσεις για τα θαλάσσια σπορ».

«Αυτή η διαδικασία», επισήμανε ο κ. Δρίτσας, «είναι σε εξέλιξη και τα στοιχεία που συλλέγονται, καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα αξιοποιηθούν συστηματικά το επόμενο διάστημα, οπότε θα υπογραφεί και ένα συμφωνητικό συνεργασίας. Αυτά ήταν οι πρωτοβουλίες που ανέφερα και σχολίασα, αυτή είναι η αφορμή για την οποία παρενέβη το ΠΑΣΟΚ. Μη έχοντας τι άλλο να πει το ΠΑΣΟΚ λέει κυριολεκτικά ανόητα πράγματα». 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, να αρθεί το απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών ο κ. Δρίτσας απάντησε ότι αυτό θα το διατάξει ο αρμόδιος εισαγγελέας, εφόσον το κρίνει απαραίτητο. «Ας το ζητήσει από τον εισαγγελέα. Ας το ζητήσει από τον ανακριτή. Η άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνομιλιών είναι κατ' εξοχήν ζήτημα της δικαιοσύνης και όχι της πολιτείας, της πολιτικής ηγεσίας και δεν ξέρω κι εκείνος πώς το σκέφτηκε αυτό το ευφάνταστο εύρημα να ζητήσει αυτό το πράγμα. Για ποιον λόγο δηλαδή, αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιο λόγο θα έχει, κάτι θα σκέφθηκε. Αυτό που σκέφθηκε ας το απευθύνει στον εισαγγελέα. Ας τελειώνουμε με τους εντυπωσιασμούς και τις ανοησίες από κάθε πλευρά. Εάν ο εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να κάνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου θα το κάνει».

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποιεί δημοσιογράφους

Η Νέα Δημοκρατία, απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση δημοσιογράφων.

"Η στοχοποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιογράφων για την έκφραση προσωπικών τους απόψεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι δείγμα της αυταρχικής νοοτροπίας του και ειδικότερα για το πως αντιλαμβάνεται την ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι θέμα αρχής να υπερασπίζεται - και θα συνεχίζει να υπερασπίζεται - με αποφασιστικότητα το δικαίωμα όλων των πολιτών και όλων των δημοσιογράφων να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους, είτε είναι αρεστή, είτε δυσάρεστη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

"Δεν διαβάζουν ούτε τις ανακοινώσεις που απαντούν"

Σε υψηλούς τόνους απάντησε το Ποτάμι, κάνοντας λόγο για φημολογίες που δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια.

"Ζαβλακωμένοι από την πολλή ηλιοθεραπεία οι κυβερνητικοί υπάλληλοι βάρδιας δε διαβάζουν πια ούτε τις ανακοινώσεις στις οποίες απαντούν (προφανώς από τις παραλίες). Το Ποτάμι ζήτησε την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, του φερόμενου ως καπετάνιου αλλά και όσων δηλώνουν ότι επέβαιναν στο ταχύπλοο που προκάλεσε το θάνατο σε τέσσερις ανθρώπους. Είναι ο μόνος τρόπος να μάθουμε ποιος ήταν πραγματικά πού τις μοιραίες στιγμές. Και οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύψουν την αλήθεια, όπως είπαμε και επαναλαμβάνουμε. Εκτός αν η κυβέρνηση, που έχει πάρει διαζύγιο από τις πολιτικές αλήθειες, κηρύσσει πόλεμο πλέον σε όποιον αναφέρει έστω τη λέξη αλήθεια", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ είχε ασκήσει κριτική για τους χειρισμούς του Θοδωρή Δρίτσα, σημειώνοντας ότι  "προκαλεί εύλογες απορίες η θεσμικά ανεπίτρεπτη δήλωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα σχετικά με το τραγικό ναυτικό ατύχημα στην Αίγινα που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Έστω με αφορμή το τραγικό συμβάν ο αρμόδιος Υπουργός θα έπρεπε άμεσα και κατά προτεραιότητα να ασχολείται για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου θαλάσσιων συγκοινωνιών και τη διαδικασία χορήγησης και αναθεώρησης των αδειών οδήγησης σκαφών. Αντί αυτού και ενώ η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, σπεύδει παραβιάζοντας ευθέως την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και παρεμβαίνοντας άκομψα στη Δικαιοσύνη ως συνήγορος  του κατηγορουμένου. Γιατί άραγε";

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μέσω ανάρτησής του στο Facebook είχε ζητήσει άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών των επιβαινόντων στο σκάφος, σημειώνοντας ότι πρέπει "να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη" καθώς "οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια".

"Δύο μέρες μετά το «έγκλημα στην Αίγινα» τα ερωτήματα, αντί να λιγοστεύουν πληθαίνουν. Συνοδεύονται μάλιστα από οργιώδεις φημολογίες για το ποιος ήταν ο καπετάνιος και ποιοι οι συνεπιβάτες του. Μια είναι η λύση για να μάθουμε την αλήθεια: Η εισαγγελία πρέπει να διατάξει τώρα την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών όσων προσώπων δηλώνουν ότι ήταν πάνω στο σκάφος και βεβαίως του 77χρονου που δηλώνει ότι ήταν ο χειριστής. Για να σταματήσουν οι ψίθυροι, για να μάθουμε τι έγινε και να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι οικογένειες των θυμάτων πρωτίστως, αλλά και όλη η κοινωνία, δικαιούνται να μάθουν τι πραγματικά συνέβη και ποιοι ευθύνονται γι' αυτήν την τραγωδία. Οι φημολογίες δεν μπορούν να καλύπτουν την αλήθεια", είχε γράψει ο επικεφαλής του ποταμιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


NEWSLETTER