Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016 11:12

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αποχαιρετά τον Κωστή Στεφανόπουλο

Γράφτηκε από την
Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αποχαιρετά τον Κωστή Στεφανόπουλο

Θλίψη για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Δευτέρας σε ηλικία 90 ετών, εκφράζουν με μηνύματά τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ.Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλ.Τσίπρας και οι πολιτικοί αρχηγοί.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ως ένα πολιτικό με όραμα για την κοινωνία και με έγνοια για το συμφέρον της χώρας περιγράφει τον εκλιπόντα το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου. Ο εκλιπών πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αλ.Τσίπρας ανέφερε: «Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

«Κατά τη μακρά πολιτική του πορεία, ο Κ. Στεφανόπουλος διακρίθηκε για τη σεμνότητα και την εντιμότητά του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου και τονίζει ότι «η δεκαετής θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας υπήρξε εξόχως τιμητική για τον ανώτατο πολιτειακό θεσμό της χώρας, καθώς ο Κ. Στεφανόπουλος υπηρέτησε τα καθήκοντα του με απόλυτο σεβασμό και υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου και τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια και τους οικείους του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και προσωπικά, εκφράζω τη βαθύτατη συγκίνησή μου για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος κατά τη μακρά δημόσια πορεία του υπηρέτησε με εντιμότητα πολιτικές αρχές και διακρίθηκε σε κρίσιμες στιγμές του πολιτικού βίου της χώρας για τη γενναιότητα και την παρρησία του. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε το αξίωμά του με την υποδειγματική αφοσίωσή του στο δημόσιο συμφέρον όπως και τη διεκδίκηση και προβολή όλων των αξιών και προταγμάτων που ενώνουν και δεν διχάζουν τον λαό.

Ο σεβασμός και η αγάπη με την οποία ο ελληνικός λαός τον περιέβαλε ήταν η αναγνώριση του εξαίρετου πολιτικού ήθους του, αλλά και της σεμνότητας και απλότητας που τον χαρακτήριζαν. Τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Σήμερα στη εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων της Υπερμάχου Στρατηγού το Έθνος αποχαιρετά τον Εθνικό ηγέτη τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο» έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις πληροφορήθηκε την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, δήλωσε:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας. Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Επίσης, ο Κυρ.Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter: «Ο Κ. Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός και πολύ καλός Πρόεδρος Δημοκρατίας. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε μέσω του Twitter ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περνά στην Ιστορία με το έργο του: "Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε & την πολιτική αλήθειας που άσκησε. Περνά στην Ιστορία με το έργο του."

Τον σεβασμό του για τον Κωστή Στεφανόπουλο, εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, γράφοντας για σημαντικές, αλλά όχι τόσο γνωστές, πτυχές της ζωής του και της πολιτικής του καριέρας.

«Κάποια πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για έναν πρόεδρο που ποτέ δεν τον είπαν Κωνσταντίνο παρά μόνο Κωστή.

Όταν βγήκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας σταμάτησε να εισπράττει τη βουλευτική του αποζημίωση.

Αρνήθηκε και τα αναδρομικά που εξασφάλιζαν κατά καιρούς οι βουλευτές.

Το '81 είχε χάσει από τον Αβέρωφ την προεδρία της ΝΔ και το '84 είχε χάσει την προεδρία της ΝΔ από τον Μητσοτάκη.

Ήταν ο μόνος πολιτικός της συντηρητικής παράταξης που δεν συμφώνησε στην παραπομπή Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο το '89.

Αρνήθηκε να γίνει βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από κολυμβητής ήταν δεινός σκακιστής, έπαιζε πινγκ πονγκ στα νιάτα του αλλά και μπιλιάρδο στις λέσχες και τα καφενεία της Αχαΐας.

Η ΔΗΑΝΑ, το κόμμα του, επέστρεψε στο κράτος την προεκλογική επιχορήγηση που έλαβε και δεν ξόδεψε.

Ακόμα και σε ιδιώτες που είχαν ενισχύσει το κόμμα του, επέστρεψε λεφτά.

Υπερασπίστηκε από τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας το δικαίωμα του Οδυσσέα Τσενάι να σηκώσει ως αριστούχος μαθητής την ελληνική σημαία.

«Έλληνες είναι όσοι μετέχουν της ελληνικής παιδείας, όπως είπε ο Ισοκράτης» ήταν η ιστορική του δήλωση.

Στο Προεδρικό δεχόταν, χωρίς κάμερες, να συναντηθεί με όποιον πολίτη το ζητούσε. Ανάμεσά τους η Μάγια Μελάγια αλλά και ο Λευτέρης Πανταζής (μετά από παράκληση ενός αστυνομικού της φρουράς του).

Τη γυναίκα του, την Τζένη, την έχασε το 1987.

Λίγα χρόνια πριν είχε χάσει και τον αδερφό του Σπύρο. Τον φίλο του δηλαδή, που μαζί, την ίδια μέρα, παντρεύτηκαν δύο αδερφές.

Ήταν ευτυχής που κανένα από τα τρία παιδιά του δεν ακολούθησε τον δρόμο της πολιτικής.

«Κωστής Στεφανόπουλος ένας μοναχικός πρόεδρος», είναι ο τίτλος του βιβλίου της φίλης του και βιογράφου του Νίτσας Λουλέ.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος ήταν από τους ανθρώπους που εξύψωσαν την έννοια της πολιτικής. Απέφυγε το λαϊκισμό, σε εποχές που αυτός κυριαρχούσε. Επέλεξε δύσκολους δρόμους κι ας ήξερε ότι θα έχουν πολιτικό κόστος. Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την άψογη θεσμική λειτουργία του συνέβαλε στην αναβάθμιση του κύρους του θεσμού και η προσφορά του εκτιμήθηκε από τους πολίτες. Σε εποχές που η πολιτική απαξιώνεται, το παράδειγμά του ας αποτελέσει οδηγό για το είδος του πολιτικού που έχει ανάγκη η χώρα. Θερμά συλλυπητήρια στους ανθρώπους του και την οικογένειά του» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, για τον θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλος.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του εκλιπόντος και έκανε λόγο για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε τη χώρα και ο οποίος ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα και τη συναίνεση.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας εξαιρετικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας που τίμησε τον θεσμό με το ήθος, την εντιμότητα και την σοβαρότητα του. Επιδίωξη του ήταν να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό. Επεδίωκε την συνεννόηση και την ενότητα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τα συλληπητήριά του.

«Σήμερα, στην εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Υπερμάχου Στρατηγού, το Έθνος αποχαιρετά τον Εθνικό ηγέτη, τον έντιμο Έλληνα Κωστή Στεφανόπουλο» αναφέρει ανάρτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργού Εθνικής 'Αμυνας, Πάνου Καμμένου σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου.

Επίσης, σε ανακοίνωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τονίζεται: «Στη μακρά πολιτική διαδρομή του, ο Κωστής Στεφανόπουλος αποτέλεσε την προσωποποίηση της αξιοπρέπειας, της εντιμότητας και της ακεραιότητας. Ως Πρόεδρος Δημοκρατίας, για δύο θητείες, τίμησε το αξίωμα με υποδειγματικό δημοκρατικό ήθος. Στη μνήμη των Ελλήνων θα μείνει χαραγμένη, μεταξύ άλλων, η φλογερή πατριωτική ομιλία του κατά την επίσκεψη του τότε Αμερικανού Προέδρου κ. Κλίντον στην Αθήνα. Στους οικείους του εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας.

«Ο πολιτικός κόσμος έγινε φτωχότερος, ο Κωστής Στεφανόπουλος, ανήκει στη γενιά των παλαιών και τίμιων πολιτικών, που αρχίζουν στις ημέρες μας να σπανίζουν. Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος.

«Για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του» αναφέρει σε μήνυμά του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για την εκδημία του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο κ. Σημίτης, οι κυβερνήσεις του οποίου συνέπεσαν με τη δεκαετή θητεία του Κ. Στεφανόπουλου, πρόσθεσε: «παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό».

«Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου» τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών για την απώλεια του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, εκφράζοντας «την οδύνη, καθώς και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και σύσσωμη η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου».

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος» όπως σημειώνει «υπήρξε ένας ευπατρίδης πολιτικός που ενσάρκωσε, καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, το πολιτικό ήθος και τη σοβαρότητα, υπηρετώντας την Ελλάδα με σεμνότητα και υπευθυνότητα, θέτοντας πάντοτε ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την πίστη στις δυνάμεις της πατρίδας».

Και καταλήγει: «Από το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας, υπήρξε η δημοκρατική φωνή της Ελλάδας διεθνώς. Μια φωνή αξιοπρέπειας και υπευθυνότητας που εξέφρασε και ένωσε όλους τους Έλληνες πολίτες».

Τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου εκφράζει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του για τον θάνατο του πολιτικού που, όπως αναφέρει, άφησε τη "σφραγίδα" του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα σπάνιο πολιτικό, μοναδικό ρήτορα, ευπατρίδη, ευγενή, σεμνό και ακέραιο άνθρωπο, εμβληματική φυσιογνωμία της πολιτικής στη χώρα μας.

"Ο Κωστής Στεφανόπουλος είχε μοναδική αποδοχή από τον ελληνικό λαό, ως ένας από τους πιο σημαντικούς και με την ευρύτερη αποδοχή Προέδρους της Δημοκρατίας που γνώρισε η χώρα στη σύγχρονη ιστορία της. Τιμήθηκε για το ήθος, την ευπρέπεια, τη συνέπεια και την αξιοπρέπεια, που τον διέκρινε σε όλη την πορεία του στα κοινά. Άφησε το πολιτικό του αποτύπωμα έντονα χαραγμένο στη μνήμη όλων των Ελλήνων, ενώ η θητεία του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν υποδειγματική και μάλιστα σε εποχές εξαιρετικά απαιτητικές για τα εθνικά μας θέματα και για το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας" σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.

Σημειώνει, άλλωστε, ότι "δεν είναι τυχαίο πως χαρακτηρίστηκε ως ο Πρόεδρος που 'επιτέλους' λέει αυτά που θέλει, αλλά δεν μπορεί να πει, ο μέσος Έλληνας πολίτης, ως ο Πρόεδρος που υπερασπίστηκε την εθνική ενότητα, τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, τα εθνικά μας δίκαια. Δεν είναι τυχαίο ότι ο σεβασμός του στο Σύνταγμα έγινε παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους σύγχρονους πολιτικούς, χαρίζοντάς του την αναγνώριση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου".

"Η απώλεια του Κωστή Στεφανόπουλου κάνει φτωχότερο τον πολιτικό κόσμο, κάνει φτωχότερη την Ελλάδα. Η παρακαταθήκη του όμως είναι πλούσια και η θητεία του στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα συνεχίσει να εμπνέει όλους τους διαδόχους του και να αποτελεί φάρο ελπίδας για τη χώρα", σημειώνει και εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Συλλυπητήρια Ν. Αναστασιάδη για τον θάνατο του Κ. Στεφανόπουλου

Mε λύπη πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον θάνατο του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενός ανδρός, όπως τονίζει, «που αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος». 

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ΄ όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων». 

Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους του Κ. Στεφανόπουλου και προς τον ελληνικό λαό. 

«Έφυγε από κοντά μας ένας έντιμος αγωνιστής του δημόσιου βίου, ένας ξεχωριστός πολιτικός, ένας σεβαστός και ευγενής συμπολίτης μας». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, στο συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Επίσης, στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο περιφερειάρχης αναφέρει τα εξής: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο αγαπητός μας Πρόεδρος, έχοντας υψηλό όραμα για την πατρίδα μας, ξεχώριζε για το ήθος, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά του. Με παιδεία και πολιτικές αρχές, σε κρίσιμες στιγμές δε δίσταζε να πει την γνώμη του, ακόμα κι αν δεν ήταν αρεστή. Προσέφερε με εντιμότητα, σεμνότητα και μαχητικότητα και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από την κοινωνία, αποδεικνύοντας πως υπήρξε πάνω από όλα εξαίρετος άνθρωπος. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήρια προς τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ in.gr 


NEWSLETTER