Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 18:16

Αλ. Τσίπρας: "Η Βόρεια Ελλάδα ατμομηχανή της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα η ατμομηχανή της ανάπτυξης, που θα γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητα των πολιτών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος δήλωσε πιο αισιόδοξος μετά την ολοκλήρωση της ευρείας σύσκεψης που είχε με εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης, με την ευκαιρία της έναρξης λειτουργίας του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού στην πόλη.

"Νομίζω ήταν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Τα προβλήματα είναι μεγάλα, πολλά από αυτά είναι γνωστά, σημασία έχει να σκύψουμε πάνω στα προβλήματα και να ψάξουμε να βρούμε λύσεις εφικτές, ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες", είπε στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της σύσκεψης και συνέχισε: "Τα μεγάλα θέματα που συζητήσαμε σήμερα έχουν να κάνουν κυρίως με θέματα πνοής που αφορούν την πόλη. Το Λιμάνι, την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης, ζητήματα της καθημερινότητας, αλλά νομίζω ότι δεν εντοπίσαμε την ατζέντα μας στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά ευρύτερα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα. Διότι η ευκαιρία του Γραφείου εδώ είναι να μπορέσω και εγώ να έχω μια πιο συχνή επαφή με τους φορείς συνολικά της Βόρειας Ελλάδας. Η Βόρεια Ελλάδα πρέπει να γίνει η ατμομηχανή της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Μια ανάπτυξη, όμως, που πρέπει να έχει υλική βάση που θα γίνεται αντιληπτή στην καθημερινότητα των πολιτών και όχι μόνο ως στατιστικό μέγεθος που θα αφορά όμως τους οικονομολόγους. Είμαι πιο αισιόδοξος. Κατ αρχάς διότι όταν κανείς συζητάει με τους φορείς πάνω στα προβλήματα αποκτά μια συναισθηματική επαφή με τους ανθρώπους εκείνους που πρέπει να κληθούν να μπουν στην πρώτη γραμμή για να λύσουν και να λυθούν τα προβλήματα. Όπως δήλωσα στην εισήγηση μου, παρά το γεγονός ότι έχουμε πολιτικές διαφορές, διαφορετικές απόψεις, έχουμε έναν κοινό στόχο. Να υπηρετήσουμε τις ανάγκες των πολιτών και να βρούμε λύσεις. Και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε".

Η κοινωνική οικονομία δίνει τα πρώτα δείγματα της ανάπτυξης που οραματιζόμαστε

Τη συνεργασία των φορέων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής στον κοινό σκοπό που είναι η παραγωγή έργου και η επίλυση προβλημάτων της καθημερινότητας και άλλων που χρονίζουν, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων των φορέων, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Γραφείου Θεσσαλονίκης της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού.

«Είμαστε όλοι συνεργάτες, παρά τις διαφορές που μπορεί να έχουμε, πολιτικές, ιδεολογικές, θεσμικές. Είμαστε συνεργάτες σε ένα κοινό σκοπό. Να προσπαθήσουμε να παράξουμε έργο για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας αλλά και των διαχρονικών προβλημάτων της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας», είπε χαρακτηριστικά. Για τη Θεσσαλονίκη τόνισε πως είναι μια πόλη που εκ των πραγμάτων έχει αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στο επίπεδο των Βαλκανίων, όσο και στην Ευρώπη.Η πόλη μπορεί να στηριχθεί, πέρα από τις φυσικές και οικονομικές της δραστηριότητες, στο ανθρώπινο δυναμικό της που είναι εξίσου σημαντικό και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

«Σε όλη την Ελλάδα υπάρχει μια άλλη Ελλάδα δημιουργική, πέρα από τη γνωστή Ελλάδα των προβλημάτων της γραφειοκρατίας, πολλές φορές και της μιζέριας. Υπάρχει μια Ελλάδα δημιουργική. Μια Ελλάδα που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες και την- πολλές φορές- αδιαφορία και των κρατικών υπηρεσιών και δομών, προσπαθεί και παράγει δημιουργικό έργο. Αυτή την Ελλάδα, εγώ τη συναντώ αλλού, αλλά ιδιαίτερα στην πόλη σας και τη Βόρεια Ελλάδα.Χθες τη συνάντησα στη Θράκη, σε μια περιοδεία που εμένα με γέμισε αισιοδοξία», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε. Αυτό το δυναμικό μπορεί κανείς να το συναντήσει στα Πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα της πόλης σας. Μπορεί να το συναντήσει εκεί όπου η νέα γενιά δραστηριοποιείται στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες. Μπορεί να το συναντήσει στις πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Μπορεί να το συναντήσει σε αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία και που νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει τα πρώτα δείγματα της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και που όλοι ελπίζουμε ότι θα είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου για όλους μας».

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι επέλεξε να κάνει μια σύσκεψη εργασίας, και όχι άλλη μια δεξίωση ή φαντασμαγορικά εγκαίνια, διότι, όπως είπε «θέλω να κάτσουμε εδώ να συζητήσουμε όσο χρειαστεί, να βάλουμε σε προτεραιότητα τα μεγάλα, τα μείζονα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να ψάξουμε από κοινού λύσεις ρεαλιστικές και εφικτές, διότι νομίζω ότι αυτές είναι οι λύσεις που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα. Τα άλλα είναι λόγια μεγάλα». Η λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη εξασφαλίζει την καθημερινή επικοινωνία των φορέων μαζί του, είπε ο κ. Τσίπρας. Παρατήρησε πως όχι μόνο δεν υποβαθμίζει, αλλά αντιθέτως αναβαθμίζει τον ρόλο του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, διότι δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούνται οι δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή.

Ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Να σας καλωσορίσω όλους και όλες στην έναρξη των εργασιών του νέου γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για το γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού, δηλαδή η διοικητική δομή που στελεχώνει το Γραφείο Πρωθυπουργού, αποκτά για πρώτη φορά ιδιαίτερο γραφείο και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Και θα ήθελα εξ αρχής να τονίσω ότι δεν είναι η επιθυμία μου να φτιάξουμε άλλο ένα θεσμικό κύτταρο το οποίο θα είναι μη λειτουργικό, αλλά επιθυμία μου είναι να φτιάξουμε ένα λειτουργικό γραφείο. Να συγκεντρώνει τα προβλήματα και να αναζητά λύσεις μαζί με τους αρμόδιους φορείς.

Στη Θεσσαλονίκη έχω κουραστεί να έρχομαι για εγκαίνια, ωραίες ομιλίες, δημόσιες σχέσεις, πολλούς αγιασμούς και λίγα έργα. Όμως, στην πορεία αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Και εδώ είμαστε όλοι οι φορείς της πόλης, η τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι από κοινωνικούς φορείς, από φορείς των δομών της Πολιτείας και φυσικά από τα συναρμόδια υπουργεία, τα οποία δεν αντικαθίστανται από την παρουσία του πρωθυπουργικού γραφείου, προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις στα προβλήματα.

Και σε αυτή την προσπάθεια δεν καθόμαστε απέναντι, καθόμαστε στην ίδια μεριά του τραπεζιού. Υπό αυτή την έννοια, θέλω να επισημάνω ότι στόχος του εδώ γραφείου είναι η όσο το δυνατόν πιο άμεση και γρήγορη διαδικασία μεταφοράς των θεμάτων, στο πιο υψηλό επίπεδο της κρατικής και κυβερνητικής διοίκησης. Αυτό, εάν δεν υπήρχαν οι γνωστές παθογένειες της δημόσιας διοίκησης, ίσως και να μην χρειαζόταν. Δεδομένων όμως αυτών, έχω πια την εμπειρία να ξέρω ότι ένα πρόβλημα μπορεί να πηγαινοέρχεται από φορείς σε φορείς και να μη λύνεται.

Η θεσμική ιδιότητα του Πρωθυπουργού, που μπορεί με μια εντολή και μια υπογραφή να λύνει προβλήματα, ίσως να είναι και μια παθογένεια, αλλά εδώ ίσως μπορεί να λειτουργήσει θετικά. Και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Αρκεί οι ενδεδειγμένες λύσεις να έρχονται μέσα από μία συλλογική επεξεργασία. Να είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συλλογικής προσπάθειας και να έχουν οι λύσεις αυτές τη συνολική αποδοχή της τοπικής κοινωνίας. Αυτό το γραφείο, δεν επιθυμώ να είναι ένα τυπικό γραφείο, αλλά ένα λειτουργικό γραφείο. Ένα γραφείο δουλειάς.

Τα θέματα τα οποία θα μας απασχολήσουν θα είναι πολλαπλά και ποικίλα. Ωστόσο αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι τα κρίσιμα θέματα έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Βόρειας Ελλάδας. Θα ήθελα να επισημάνω ότι πέρα από την τακτική μου παρουσία- τουλάχιστον μία φορά στις 15 ημέρες- σκοπεύω να έρχομαι, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο, για να λύνονται ζητήματα, καθώς και να συγκαλώ εδώ, διυπουργικές συσκέψεις, μαζί και με τη συμμετοχή των αρμόδιων φορέων της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίζουμε μαζί προβλήματα που θα προκύπτουν.

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ξαναβρεί -σε ένα άλλο βεβαίως ιστορικό και παραγωγικό πλαίσιο- τον παραγωγικό της ρυθμό. Και εκείνη την παλιά ιστορική της ταυτότητα της πολυπολιτισμικής, εμπορικής και βιομηχανικής κυψέλης.Είναι ένα στοίχημα, δύσκολο στοίχημα, που περνάει μέσα από την αναβάθμιση των υποδομών, την τόνωση της εμπορικής και παραγωγικής δραστηριότητας της πόλης, την ενίσχυση όμως και άλλων πτυχών, όπως της εκπαιδευτικής ιδιότητας του έργου, της τουριστικής και πολιτιστικής ανάδειξη της πόλης, καθώς και των δυνατοτήτων της.

Στόχος μας, επίσης, είναι και η αναβάθμιση της διπλωματικής παρουσίας και δραστηριότητας της κυβέρνησης στην Θεσσαλονίκη. Ήδη σε σειρά επαφών που είχαμε με ηγέτες της Βαλκανικής, τους πρότεινα οι συσκέψεις στην Ελλάδα να μη γίνονται στην Αθήνα, αλλά να γίνονται στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη, που εκ των πραγμάτων, και όχι μόνο λόγω της ιστορίας της, έχει έναν αναβαθμισμένο ρόλο τόσο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όσο και στην Ευρώπη.

Θέλω λοιπόν να σημειώσω ότι, σήμερα, εκτός από τις παραδοσιακές της φυσικές και οικονομικές δραστηριότητες, η πόλη μπορεί να στηριχθεί και σε κάτι εξίσου σημαντικό, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό της. Και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους της. Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει μία άλλη δημιουργική Ελλάδα. Πέρα από τη γνωστή Ελλάδα, των προβλημάτων, της γραφειοκρατίας και της μιζέριας, υπάρχει μια Ελλάδα δημιουργική, που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες και την -πολλές φορές- αδιαφορία των κρατικών υπηρεσιών, προσπαθεί και παράγει δημιουργικό έργο. Εγώ αυτή την Ελλάδα τη συναντώ παντού, αλλά ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα και στην πόλη σας. Χθες τη συνάντησα στη Θράκη σε μια περιοδεία που εμένα με γέμισε αισιοδοξία.

Πρέπει να βρούμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους στηρίξουμε. Να στηρίξουμε τις προσπάθειές τους. Αυτό το δυναμικό μπορεί να το συναντήσει κανείς στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της πόλης σας, εκεί όπου δραστηριοποιείται η νέα γενιά, στην έρευνα, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στις πάμπολλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Στις δραστηριότητες των νέων και νεανικών συλλογικοτήτων στην πόλη σας. Μπορεί να το συναντήσει επίσης σε αυτό που εμείς ονομάζουμε κοινωνική οικονομία και που νομίζω ότι εδώ στη Θεσσαλονίκη δίνει τα πρώτα δείγματα της δίκαιης ανάπτυξης που οραματιζόμαστε και ελπίζουμε ότι θα είναι ο μεγάλος στόχος της επόμενης περιόδου για όλους μας.

Επέλεξα να μη γίνει σήμερα άλλη μία φιέστα. Να μην γίνουν φαντασμαγορικά εγκαίνια, αλλά να γίνει μία σύσκεψη εργασίας. Να κάτσουμε εδώ όσο χρειαστεί, να προτεραιοποιήσουμε τα μεγάλα προβλήματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και να ψάξουμε από κοινού ρεαλιστικές και εφικτές λύσεις. Γιατί νομίζω ότι αυτές οι λύσεις μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τα υπόλοιπα είναι μεγάλα λόγια.

Τέλος, θέλω να σας πω ότι η παρουσία του γραφείου στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο δεν υποβαθμίζει αλλά αναβαθμίζει το ρόλο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Διότι θα μας δίνεται η δυνατότητα σε καθημερινή βάση να προτεραιοποιούμε τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή. Το γραφείο μου θα είναι ανοιχτό καθημερινά, παρά το γεγονός της μη φυσικής μου καθημερινής παρουσίας. 'Αρα θα υπάρχει άμεση δυνατότητα μιας καθημερινής και τακτικής επαφής με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Κλείνω λοιπόν λέγοντας ότι παρά τις ιδεολογικές, πολιτικές, θεσμικές διαφορές που μπορεί να έχουμε, είμαστε όλοι συνεργάτες σε ένα κοινό σκοπό. Στο να προσπαθήσουμε να παράξουμε έργο για την επίλυση των καθημερινών αλλά και διαχρονικών προβλημάτων της περιφέρειας της Β Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Σας ευχαριστώ πολύ και θέλω να περάσουμε αμέσως στην ουσία, δηλαδή στη σύσκεψη, στη συζήτηση των προβλημάτων προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις».

Πριν την ομιλία ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τους χώρους λειτουργίας του Γραφείου μαζί με την υπεύθυνη Κατερίνα Νοτοπούλου.

Τον πρωθυπουργό στη σύσκεψη πλαισιώνουν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, οι υφυπουργοί Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά και Στέργιος Πιτσιόρλας. Παρόντες είναι πρώην υπουργοί, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συμμετέχουν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ως εκπρόσωπος του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη που είναι εκτός πόλης, και πρόεδροι οι εκπρόσωποι παραγωγικών και άλλων φορέων.

Εξω από το υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου γίνεται η σύσκεψη, μια ομάδα μελών της Λαϊκής Ενότητας επιχείρησε να διακωμωδήσει το θεσμό του πρωθυπουργικού Γραφείου με ένα θεατρικό δρώμενο

Αλ. Τσίπρας: Λεηλασία του εθνικού πλούτου το brain drain στα χρόνια της κρίσης

Η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό (brain drain) αποτελεί, ίσως, την πιο σημαντική λεηλασία του εθνικού πλούτου της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης, τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη σύντομη ομιλία του αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής του στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας, «ΝΟΗΣΙΣ», στη Θεσσαλονίκη.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει σήμερα ένα πολύ σημαντικό κέντρο για τη διανόηση, για την παραγωγή νέας γνώσης, έρευνας και καινοτομίας, διότι έχει πολύ σημαντικούς, υψηλά εξειδικευμένους και καταρτισμένους νέους επιστήμονες που, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, φεύγουν από τον τόπο, με αυτή τη μεγάλη μάστιγα, το λεγόμενο brain drain», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Διατύπωσε, δε, τη διαφωνία του στο επιχείρημα οικονομολόγων, ό,τι η ελληνική παράδοση και κουλτούρα, που θέλει τα παιδιά κάθε οικογένειας να σπουδάζουν, οδήγησε κάποια στιγμή σε δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας και στην αδυναμία απορρόφησης από την αγορά εργασίας επιστημόνων, προερχόμενων από συγκεκριμένους κλάδους (μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων, επιστημόνων θετικών επιστημών κ.λπ.).

«Αν κανείς το δει πιο σφαιρικά και πιστεύει στην αυταξία της γνώσης, το να θέλει κάθε ελληνική οικογένεια τα παιδιά της να γίνουν μορφωμένα παιδιά, μορφωμένοι άνθρωποι, άρα πολίτες με κρίση, ενεργοί πολίτες, είναι μία ευλογία, πολύ σημαντικό πράγμα και σε αυτό οφείλουμε να επενδύσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι «απόφασή μας ήταν να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, δηλαδή το ανθρώπινο κεφάλαιο και να επενδύσουμε σε αυτό». Χαρακτήρισε, δε, «πολύ σημαντική και κρίσιμη επιλογή» την αύξηση της προβλεπόμενης χρηματοδότησης για την έρευνα, «ιδιαίτερα όταν γίνεται στα χρόνια της κρίσης και όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις θεωρούσαν πολυτέλεια τη χρηματοδότηση της έρευνας, των επιστημών και της καινοτομίας». Σημείωσε, ακόμη, ότι «σε αυτό το πλαίσιο προχωρήσαμε και σε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να μείνει το κέντρο ΝΟΗΣΙΣ ζωντανό».

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν κατά την περιήγησή του στους εκθεσιακούς χώρους του ΝΟΗΣΙΣ ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιάννης Παντής, καθξώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο πρόεδρος του ΝΟΗΣΙΣ, καθ. του ΑΠΘ, Μιχαήλ Σιγάλας.

"Συνδυασμός επιστήμης, γνώσης και αλληλεγγύης για ένα καλύτερο μέλλον"

Ο κ.Τσίπρας συνάντησε παιδιά προσφύγων, τα οποία έχουν ενταχθεί στη δομή εκπαίδευσης που λειτουργεί στο 67ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης και σήμερα πραγματοποίησαν επίσκεψη στο ΝΟΗΣΙΣ. «Τα παιδιά αυτά έχουν κάνει ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι, ένα ταξίδι που στις καρδιές και τις ψυχές τους έχει γεμίσει τραύματα. Σήμερα, εδώ, στο Κέντρο ΝΟΗΣΙΣ, είχαν τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι μάθησης και δημιουργίας. Στις ζεστές αγκαλιές εθελοντών και εκπαιδευτικών και στις δομές που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Παιδείας, σε μια σειρά από ελληνικά σχολεία, έχουν την ευκαιρία να αισθανθούν ότι έχουν μέλλον, ότι έχουν προοπτική», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Έχουμε συνηθίσει να εστιάζουμε σε αρνητικές ειδήσεις -και τα ΜΜΕ και η κοινωνία- όπως στην ανοησία ενός εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης σε κάποιο δήμο περιφερειακό της Θεσσαλονίκης, ή σε κάποιες αντιδράσεις κάποιων θερμοκέφαλων και αγνοούμε το γεγονός ότι υπάρχουν εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες συμπολίτες μας, που δίνουν από το υστέρημά τους και προσφέρουν αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Ο συνδυασμός της επιστήμης, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της γνώσης, της μάθησης είναι ένας συνδυασμός απαραίτητος, για να προχωρήσουμε μπροστά και να οικοδομήσουμε μια κοινωνία σε γερά θεμέλια για ένα καλύτερο μέλλον».

Κατά την ξενάγησή του στο πλανητάριο, στο κοσμοθέατρο, τον προσομοιωτή, το τεχνολογικό πάρκο, την έκθεση αρχαίας τεχνολογίας, ο κ.Τσίπρας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μηχανισμό των Αντικυθήρων, γνωστό ως τον πρώτο αρχαίο υπολογιστή, και ενημερώθηκε από τον Ομ. καθηγητή Αστροφυσικής του ΑΠΘ, Γιάννη Σειραδάκη, για τα ευρήματα δεκαετιών επιστημονικών ερευνών. Εξάλλου, ολιγόλεπτη συνομιλία είχε και με μία πρόσφυγα από τη Συρία, μητέρα πέντε παιδιών, η οποία ήλθε στη Θεσσαλονίκη από τη Μυτιλήνη, όμως ο σύζυγός της παραμένει στην Τουρκία. Η μητέρα, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση για όσα κάνει για τους πρόσφυγες, ζήτησε και τη δική του βοήθεια, ώστε να απεγκλωβιστεί ο σύζυγός της από την Τουρκία και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη συμπαράστασή του και ευχήθηκε σύντομα να επανενωθεί η οικογένειά της.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ΝΟΗΣΙΣ έχει έναν έντονα συμβολικό χαρακτήρα. Έρχεται σε ένα κέντρο τεχνολογίας, κέντρο καινοτομίας, κέντρο έρευνας. Νομίζω ότι σπανίζουν περιπτώσεις, που μία κυβέρνηση δείχνει σε τόσο υψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον της για την ουσιαστική ανάπτυξη, διότι ανάπτυξη δεν είναι μόνο τα τεχνικά έργα, ανάπτυξη είναι η γνώση, είναι η στήριξη των δημόσιων αγαθών που στηρίζουν την παιδεία, την έρευνα, την υγεία», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την επίσκεψη του πρωθυπουργού ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης.

«Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ό,τι μπορούσαν για να μείνει στη ζωή το ΝΟΗΣΙΣ και να αναπτυχθεί, γιατί είναι ένα υπόδειγμα δουλειάς ερευνητικής και δίνει τον τόνο ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να ενισχύσει την έρευνα, την τεχνολογία, τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα ΤΕΙ, όλη τη δημόσια Παιδεία και όλη τη δημόσια έρευνα που για μας είναι κομβικός πυλώνας για την ανάπτυξη», πρόσθεσε, ενώ για τη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη σχολίασε ότι «πολλά πράγματα θα επικοινωνούνται καλύτερα, μεγάλες δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης και γενικά της Βόρειας Ελλάδας».

Από την πλευρά του, ο αν. υπουργός Κ.Φωτάκης, σημείωσε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού «περνάει πολύ ισχυρούς συμβολισμούς με την έμφαση που δίνει στο θέμα της έρευνας, της καινοτομίας και της διάχυσης των αποτελεσμάτων τους ευρύτερα στην κοινωνία», ενώ για τη συνάντηση του κ.Τσίπρα με τα προσφυγόπουλα σχολίασε ότι «περνάει και το μήνυμα του πώς βλέπουμε τη στήριξη των προσφύγων σε βάση, όχι μόνο υλική, αλλά των ευκαιριών που έχουν να κάνουν με τους πνευματικούς ορίζοντες και την πολιτιστική μας κληρονομιά».

«Το ΝΟΗΣΙΣ είναι μία μεγάλη πύλη που συνδέει την τεχνολογία, τη γνώση, ό,τι καινούριο γίνεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα με την κοινωνία, άρα η επίσκεψη σηματοδοτεί το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να υπάρξει μία διάχυση όλης της επιστημονικής γνώσης και της τεχνολογίας, μέσα στην κοινωνία», ανέφερε ο γγ του υπ. Παιδείας, Γ.Παντής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση