Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 20:08

Την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, έθεσε η ΕΙΝΑΠ στον Δ. Κουτσούμπα

Γράφτηκε από την
Την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, έθεσε η ΕΙΝΑΠ στον Δ. Κουτσούμπα

Την ανάγκη πρόσληψης γιατρών και άλλου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, έθεσε στον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα αντιπροσωπεία του ΔΣ της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επικεφαλής την πρόεδρο, Παγώνη Ματίνα, σε συνάντηση που είχαν σήμερα.

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ έθεσε στον κ. Κουτσούμπα την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού, με επίσπευση των διαδικασιών κρίσεως, καθώς σήμερα λείπουν 6.000 γιατροί και 25.000 από το υπόλοιπο προσωπικό.

Στη συζήτηση των δύο πλευρών αναφέρθηκε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί την πολιτική μείωσης του προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και αύξησης του προσωπικού που εργάζεται ως επικουρικό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός, όπως αναφέρει το ΚΚΕ, ότι από τις 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών που εξαγγέλθηκαν για το 2017, στην πράξη προωθείται η πρόσληψη 756 επικουρικών γιατρών.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να είναι το ότι παραμένουν κλειστά 151 κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, λόγω έλλειψης προσωπικού, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. Ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρει ότι το καλοκαίρι, υπάρχει, καθημερινά, λίστα αναμονής 75-80 ασθενών.

Αντίστοιχα είναι και τα σοβαρά προβλήματα, λόγω υποστελέχωσης στα ογκολογικά νοσοκομεία, όπως ο Αγ. Σάββας και το Μεταξά, όπου η αναμονή των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία φθάνει τους 4 μήνες. Επίσης, κρίσιμο ζήτημα για την λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων είναι αυτό της αύξησης της κρατικής χρηματοδότησης.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ ανέφερε στον κ. Κουτσούμπα το πρόβλημα της μετανάστευσης των ειδικευμένων γιατρών, αλλά και για απόκτηση ειδικότητας, που συνολικά υπολογίζεται ότι φθάνει τους 17.200, ενώ έθεσε και τα προβλήματα του ασφαλιστικού και του ειδικού μισθολογίου των γιατρών.

Επίσης, τα μέλη της αντιπροσωπείας ανέφεραν στον κ. Κουτσούμπα, ότι κέρδισαν, με απόφαση του Αρείου Πάγου, την επιστροφή των ποσών που έχουν περικοπεί και διεκδικούν να εφαρμοστεί η απόφαση από την κυβέρνηση. Τέλος, όνισαν τα ζητήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση των γιατρών και τον έλεγχο της από τη φαρμακοβιομηχανία.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για άμεση ανακούφιση και αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ανάπτυξη των υποδομών και εξασφάλιση συγχρόνου ιατρικού εξοπλισμού και φαρμάκων, με γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης. Όμως, όπως είπε, αυτός ο αγώνας πρέπει να εντάσσεται στην κατεύθυνση των ριζικών αλλαγών στην κοινωνία και την οικονομία, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών στην υγεία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER