Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 18:57

Πρόταση για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη" πρόκειται να καταθέσει η ΕΝΠΕ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πρόταση για τις αλλαγές στον "Καλλικράτη" πρόκειται να καταθέσει η ΕΝΠΕ

Την έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στο ισχύον νομικό πλαίσιο στην Αυτοδιοίκηση, στον «Καλλικράτη», αλλά στον εκλογικό νόμο αποφάσισε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που συνεδρίασε σήμερα, αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα καταθέσει, σε σύντομο χρονικό διάστημα, ολοκληρωμένη πρόταση, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της Αποκέντρωσης και της αυτοτέλειας των Περιφερειών.

Η επιτροπή θα αποτελείται από τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, καθώς και τους περιφερειάρχες Αττικής, Ρένα Δούρου, Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη, Στερεάς Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα και Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη.

Όσον αφορά την απλή αναλογική που προτείνει η κυβέρνηση να ισχύσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΔΣ της ΕΝΠΕ επισήμανε, ότι αυτό δεν είναι το κυρίαρχο, ούτε για την Αυτοδοίκηση, ούτε για τους πολίτες, και σε κάθε περίπτωση το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να διευκρινίσει πώς την εννοεί.

Ακόμη, απ’ όλους επισημάνθηκε ότι τυχόν εφαρμογή της απαιτεί τη ριζική αλλαγή του σημερινού θεσμικού μοντέλου. Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, επισήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν με πόρους και αρμοδιότητες οι Περιφέρειες.

Η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, άσκησε κριτική στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη μέχρι τώρα ο διάλογος από το υπουργείο, σημείωσε ότι το εκλογικό σύστημα δεν είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή, ενώ εξέφρασε την αντίθεσή της σε τακτικές επικοινωνιακών ή κομματικών σκοπιμοτήτων. Η κ. Δούρου ζήτησε την επεξεργασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα είναι πολύ δύσκολο να απορριφθεί.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, ζήτησε να υπάρξει μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι το κείμενο της Επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών είναι δίχως όραμα και θεσμικές καινοτομίες.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατήγγειλε την «καταρρέουσα» όπως είπε κυβέρνηση, ότι «μεθοδεύει την καταστροφή της Αυτοδιοίκησης Α' και Β΄βαθμού», ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα της Επιτροπής «πρόταση-τέρας».

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και να συγκληθεί κοινό συνέδριο ΕΝΑΕ-ΚΕΔΕ. Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος, επισήμανε ότι η πρόταση είναι «εξαιρετικά περιορισμένη» όσον αφορά την αποκέντρωση και τις αρμοδιότητες, δεν απαντά στην αντιμετώπιση της υποχρηματοδότησης, ενώ για την απλή αναλογική σημείωσε ότι «αν εφαρμοσθεί χωρίς να αλλάξουν ο Περιφερειακός και Δημοτικός Κώδικας, θα έχουμε τραγελαφικά αποτελέσματα».

Τέλος, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε ότι η πρόταση δεν απαντά στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο κεντρικό κράτος και στην ενίσχυση της Αποκέντρωσης.

Το θέμα των δασικών χαρτών 

Συναντήσεις, αρχικά με τους εισηγητές των κομμάτων και στη συνέχεια με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα ζητήσει Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τους δασικούς χάρτες. Για πολλοστή φορά, το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΠΕ.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε να χρησιμοποιηθούν οι φωτογραφικοί χάρτες της Πολεμικής Αεροπορίας του 1960, οι οποίοι είναι οι πλέον αξιόπιστοι για την καταγραφή των μεταβολών που υπήρξαν μέχρι τότε και λαμβάνονται υπόψη στην κατάρτιση των τωρινών.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, έκανε λόγο για καταστροφή του πρωτογενή τομέα αν ισχύσουν οι χάρτες που έχουν καταρτιστεί από το υπουργείο.

Ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, επεσήμανε ότι εάν δεν λυθούν τώρα τα προβλήματα που δημιουργούνται από τους δασικούς χάρτες, στη συνέχεια θα βρεθούν οι περιφέρειες αντιμέτωπες με αυτά.

Παρέμβαση για την ελληνική φέτα

Την προστασία της ελληνικής φέτας διεθνώς, αλλά και στην ελληνική εσωτερική αγορά, ζητά η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Το θέμα έθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης. Ο περιφερειάρχης επισήμανε τους κινδύνους για το προϊόν, αλλά και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι επαγγελματίες στην εστίαση όταν άλλοι πωλούν ως φέτα «λευκό τυρί» που είναι κατά πολύ φθηνότερο. Ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θόδωρος Γαλιατσάτος ζήτησε να ενταχθεί και η Κεφαλονιά στον κατάλογο των περιοχών που παράγουν φέτα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER