Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2017 19:25

Αλ. Τσίπρας: "Επίτροπος στην ΑΕΠΙ και άμεσα νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα"

Γράφτηκε από την
Αλ. Τσίπρας: "Επίτροπος στην ΑΕΠΙ και άμεσα νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα"

Το ζήτημα της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και έχει πολλές διαστάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε πως το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ, ενώ κατατίθεται άμεσα νομοσχέδιο στη Βουλή για τα πνευματικά δικαιώματα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο πρωθυπουργός τονίζει πως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα και έχει πολλές διαστάσεις, πολιτιστικές, οικονομικές, εργασιακές, κοινωνικές και αφορά στη διαφύλαξη της δυνατότητας των δημιουργών να ζουν από τη δουλειά τους και τη δημιουργία τους. Επίσης, αναφέρει ο πρωθυπουργός, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων παρέχει τη δυνατότητα των επαγγελματιών να αξιοποιούν αυτό το έργο για την εργασία ή την επιχειρηματική τους δράση, χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς. Και, τέλος, αγγίζει το ατομικό δικαίωμα όλων των πολιτών να έχουν μια ευρεία πρόσβαση σε αυτές τις δημιουργίες. Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων είναι εντέλει ένα ζήτημα δημόσιας πολιτικής.

«Η ΑΕΠΙ είναι άλλη μία από τις πολλές θεσμικές “ιδιορρυθμίες” που η κυβέρνησή μας κληρονόμησε από την κατάσταση της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μία “ιδιορρυθμία” ριζωμένη σε βάθος δεκαετιών. Οι τελευταίες εξελίξεις, που ξεκίνησαν από το πόρισμα των ορκωτών λογιστών, που η κυβέρνησή μας είχε παραγγείλει, και φτάνουν στη δικαστική απόφαση για την υποχρέωση της ΑΕΠΙ να αποδώσει αναδρομικά ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς, λόγω καταχρηστικών ποσοστών προμήθειας για τα λεγόμενα μηχανικά δικαιώματα, μας δείχνουν έναν συγκεκριμένο δρόμο. Ομοίως και η επισήμανση του δικαστηρίου για τη υποχρεωτική συνεκτίμηση, έστω, της γνώμης των δημιουργών για μια σειρά ζητημάτων λειτουργίας της ΑΕΠΙ» τονίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Επίσης σημειώνεται: «Μπροστά στη διαμορφωμένη αυτή κατάσταση, η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Τα δικαιώματα των δημιουργών θα προστατευθούν και θα διευρυνθούν. Ο κόσμος της εργασίας του Πολιτισμού έχει ανάγκη από διαφάνεια στη διαχείριση του μόχθου και των δικαιωμάτων του».

Ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Το υπουργείο Πολιτισμού ορίζει άμεσα προσωρινό επίτροπο για να ασκήσει τον δέοντα έλεγχο επί της ΑΕΠΙ. Επίσης, καταθέτει άμεσα στη Βουλή τον νόμο για τα πνευματικά δικαιώματα, όπου θα ρυθμίζονται όλα τα σχετικά ζητήματα κατά τρόπο που να μην αφήνει περιθώρια για νέες αυθαιρεσίες και αθέμιτες επιλογές. Η υπόθεση αυτή αφορά στην διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και των επικοινωνιακών δικαιωμάτων της κοινωνίας και δεν έχουμε την παραμικρή πρόθεση να κάνουμε κάτι λιγότερο από αυτό που πρέπει. Μεγάλη ή μικρή, πρόσφατη ή από μακρού χρόνου υπαρκτή, κάθε κακοδαιμονία που χαρακτηρίζει τη λειτουργία των θεσμών της χώρας, είναι στόχος αυτής της κυβέρνησης να εξαλειφθεί» καταλήγει η ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

Για υποκριτική στάση κατηγορεί τη ΝΔ ο πρωθυπουργός μέσω twitter για την καταψήφιση τροπολογίας για τα θύματα του ολοκαυτώματος

Μέσω twitter σχολιάζει ο πρωθυπουργός τη στάση της ΝΔ κατά την ψηφοφορία τροπολογίας στη Βουλή που αφορά στην Ιθαγένεια των Ελλήνων συγγενών θυμάτων του ολοκαυτώματος. Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ άλλαξε στάση την τελευταία στιγμή. Ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του σημειώνει ότι δεν εκπλήσσει κανέναν η στάση της Χ.Α ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση.

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του κάνει λόγο για πράξη ισχυρού συμβολισμού εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η απόδοση ιθαγένειας σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος.

Ακολουθούν τα tweet του πρωθυπουργού

Η απόφαση της Βουλής να αποδώσει την ιθαγένεια σε απογόνους Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος αποκαθιστά ένα ιστορικό χρέος. (1/3)

Η απόφαση αυτή αποτελεί πράξη ισχυρού συμβολισμού εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη. (2/3)

Δεν εκπλήσσει κανέναν η καταψήφιση από τη ΧΑ. H @neademokratia όμως οφείλει να ντρέπεται για την υποκριτική της στάση. (3/3)

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER