Τρίτη, 22 Αυγούστου 2017 16:36

Δημήτρης Βίτσας: «Όχι» στην αναθεώρηση της ιστορίας με αντικομμουνιστικό μένος»

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Βίτσας: «Όχι» στην αναθεώρηση της ιστορίας με αντικομμουνιστικό μένος»

«Συμφωνώ πλήρως με τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και με το γεγονός ότι όλη η Ελλάδα, η οποία έχει περάσει μια πολύ βαριά ιστορία, σε καμία περίπτωση δεν δέχεται, και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, δεν δέχονται τη θεωρία των δύο άκρων και να εξισώσουν το ναζισμό με τον κομμουνισμό.

Νομίζω ότι κάνουμε πάρα πολύ καλά. Το γεγονός ότι κάτω από μια αντιπολιτευτική ανάγκη η ΝΔ ενίοτε, δεν θα έλεγα πάντα, και όχι όλοι, υιοθετεί μια ακροδεξιά ρητορική, δεν θα τη βγάλει πουθενά». Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

«Το λέω αυτό», συμπλήρωσε, «γιατί ξέρετε, πως όποια πέτρα και να σηκώσεις στη δική μας σύγχρονη ιστορία, βρίσκεις αριστερούς και κομμουνιστές, οι οποίοι έχουν παλέψει για την ελευθερία και την ανεξαρτησία αυτής της χώρας, μαζί βέβαια με πατριώτες δεξιούς ή κεντρώους ανθρώπους οι οποίοι έχουν δώσει και αυτοί τη ζωή τους. Δείτε την πρώτη ανακοίνωση της ΝΔ, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκαν κάποιοι σοβαρότεροι άνθρωποι, χθες, οι οποίοι κοίταξαν να γυρίσουν τη θεματολογία, όπως δυστυχώς και τις τοποθετήσεις στελεχών της οι οποίοι προέρχονται από ένα κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, που για πάρα πολλά χρόνια όχι απλώς αυτοδιαφήμιζε αλλά έπραττε συγχρόνως στη λογική της ανεξαρτησίας και της προόδου. Εμένα ιδιαίτερα αυτές οι δηλώσεις με έχουν εκπλήξει».

Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό η αναφορά σε εγκλήματα που έγιναν επί κομμουνισμού και ναζισμού, απάντησε: «Ο ναζισμός έχει καταδικαστεί παγκόσμια, ανάμεσα στα άλλα σαν μια δολοφονική θεωρία ενάντια στο ανθρώπινο γένος. Θα ήθελα να σας θυμίσω πως όταν υπήρχε Σοβιετική Ένωση, και επί Χρουτσόφ και επί Αντρόποφ και επί Γκορμπατσόφ είχαν αναδείξει μια σειρά θέματα, της "σταλινικής" περιόδου. Εγώ δεν προσχωρώ και καλώ και τους άλλους να μην προσχωρήσουν σε μια προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια, η οποία επιχειρεί συνολικά την αναθεώρηση της ιστορίας από τη μια μεριά και από την άλλη έχει έντονο μέσα της ένα αντικομμουνιστικό μένος επάνω σε μια θεωρία, η οποία όχι απλώς εξήγγειλε αλλά προσπάθησε να εφαρμόσει, απέτυχε βεβαίως, την απελευθέρωση του ανθρώπου».

«Να θυμίσουμε», συνέχισε, «ότι επί του συγκεκριμένου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που σήμερα επικαλούνται αυτοί που οργανώνουν το συνέδριο, το σύνολο των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, η ΝΔ δια της αποχής, το ΠΑΣΟΚ με καθαρά αρνητική θέση, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προσχώρησαν τότε σε αυτή τη λογική. Για μια σειρά πράγματα μπορεί να παίρνονται αποφάσεις που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον συγκεκριμένο συσχετισμό εκείνης της εποχής, όμως η ιστορία δεν γράφεται με πολιτικούς συσχετισμούς. Υπάρχουν στιγμές και περίοδοι από την ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης που έκανε και η ίδια αυτοκριτική. Την εποχή της περεστρόϊκα έχουν ειπωθεί από τα πιο επίσημα χείλη. Όμως εδώ δεν έχουμε αυτό το πράγμα. Έχουμε εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό, δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, δεν μπορώ να πω «ρεύματα» γιατί ο ναζισμός είναι μια αντιανθρώπινη ιδεολογία. Από την άλλη μεριά έχουμε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντικομμουνιστική βάση, μην ξεχνάτε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σε χώρες της Ευρώπης και απαγόρευση της ύπαρξης κομμουνιστικών κομμάτων».

«Πάνω σε αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης, η κυβέρνηση, δεν θέλει να συμμετέχει σε ένα συνέδριο του οποίου αν κάποιος διαβάσει τη θεματολογία του θα δει ότι όλο αυτό το οποίο συζητάμε, ότι είναι ψευδεπίγραφο, είναι καθαρά αντικομμουνιστικό», είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για τη στάση στελεχών του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είπε: «Με τους ΑΝΕΛ έχουμε έρθει σε μια συμφωνία η οποία δεν αλλάζει βέβαια τα χαρακτηριστικά της κάθε πολιτικής δύναμης. Ο στόχος μας είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες να βγούμε από την κρίση. Ο καθένας κρατάει τα ιδεολογικά του και ο καθένας κρατάει και τα προσωπικά ιδεολογικά του. Είπε την άποψή του ο κ. Δημήτρης Καμμένος. Διαφωνώ και είμαι απέναντι. Εγώ από τους ΑΝΕΛ, επισήμως σαν κόμμα, δεν έχω ακούσει την ίδια άποψη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έχω άριστη συνεργασία, με στόχο την εδαφική ακεραιότητα της χώρας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER