Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017 11:50

Ο πρωθυπουργός στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ

Γράφτηκε από την
Ο πρωθυπουργός στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ

Στο Γκέτεμποργκ  βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να συμμετάσχει στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη» που συγκαλούν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λεβέν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, υπό το φως το δραματικών γεγονότων στην Αττική, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στην ατζέντα της συνόδου το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης κατά την αντιμετώπιση καταστροφών και την ανακούφιση από τις συνέπειές τους.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κοινωνική Σύνοδο του Γκέτεμποργκ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αρχηγός κυβέρνησης στην ΕΕ «που έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της κοινωνικής διάστασης της Ευρώπης, την ανάγκη διενέργειας ειδικής συνόδου και της μετατόπισης των πολιτικών από την λιτότητα προς όφελος της κοινωνικής συνοχής, της ανάπτυξης και της απασχόλησης». Μιας μετατόπισης, η οποία, όπως υπογραμμίζουν, «μέσα από συμμαχίες και αλλαγή συσχετισμών αποτυπώνεται σταδιακά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της Κοινωνικής Συνόδου του Γκέτεμποργκ και της υιοθέτησης του Κοινωνικού Πυλώνα».

«Ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα»

Προσερχόμενος στη «διάσκεψη κορυφής για κοινωνικά θέματα, για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη», στο Γκέτεμποργκ, «σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό», ο Αλέξης Τσίπρας με δηλώσεις του ευχαρίστησε «όλους τους εταίρους για το κύμα αλληλεγγύης που έχουν δείξει με τις δηλώσεις τους και με την προσπάθεια τους να δείξουν αλληλεγγύη και να βοηθήσουν, όπως μπορούν, την Ελλάδα σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια σύνοδο εξαιρετικά σημαντική, καθώς, όπως επισήμανε, «συζητάμε για την ανάγκη ενός πλαισίου κοινωνικής προστασίας, για την ανάγκη ενός Κοινωνικού Πυλώνα, σε μια Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια έχει οδηγηθεί σε μια απολύτως νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση κι αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες τόσο εντός των κρατών-μελών όσο και μεταξύ των κρατών-μελών».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη «να συζητήσουμε την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου» και σημείωσε: «Για εμάς τους Έλληνες, που έχουμε υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, είναι μια ευκαιρία να αναδείξουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προστασίας και επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κεκτημένου σε ό,τι αφορά την εργασιακή νομοθεσία και στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, να βρούμε και τρόπους ώστε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο να βοηθά και τη νέα γενιά εργαζομένων, μια νέα γενιά που δεν γνωρίζει καν τι θα πει κεκτημένο».

 

«Ίσως είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για να ανοίξουμε τον δρόμο σε κάποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα προστατεύουν τα κοινωνικά κεκτημένα και εργασιακά δικαιώματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

H Ευρώπη θα προτάξει το κοινωνικό της πρόσωπο απέναντι στους ευρωσκεπικιστές

Οι ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο Γκέτεμποργκ επιθυμούν να προτάξουν τις κοινωνικές προτεραιότητες μιας Ευρώπης που βρίσκεται σε ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί καλύτερα ο λαϊκισμός και ο ευρωσκεπτικισμός.

«Έχουμε καθήκον να κάνουμε περισσότερα σε έναν βασικό τομέα που ονομάζεται κοινωνική διάσταση», δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στη σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter.

Η Σουηδία μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδιοργανώνουν αυτή την «κοινωνική σύνοδο», στην οποία συμμετέχουν 25 από τους 28 ηγέτες της ΕΕ, καθώς και επικεφαλής ευρωπαϊκών θεσμών και κοινωνικών εταίρων.

«Χρειάζονται μέσα για να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, να διασφαλίσουμε ότι κάθε ένας θα έχει πρόσβαση στις απαραίτητες γνώσεις ώστε να μπορεί να εξασφαλίσει εργασία και να φροντίσουμε για δίκαιες συνθήκες εργασίας σε ό,τι αφορά τον μισθό», τόνισαν ο Μακρόν και ο Λεβέν.

Σύμφωνα με ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η κοινωνική διάσταση προχωρά αυτή την περίοδο στην Ευρώπη διότι σε όλες τις χώρες οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να πολεμήσουν εναντίον των λαϊκιστών».

Μεγάλη απούσα από το Γκέτεμποργκ θα είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα. «Το σημαντικό είναι (η Μέρκελ) να καταλήξει σε ένα καλό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Γερμανία στην Ευρώπη για να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο αξιωματούχος αυτός.

Αντίθετα παρούσα θα είναι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, αν και η χώρα της προετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ΕΕ και είναι αντίθετη στην παρέμβαση της Ένωσης στα κοινωνικά ζητήματα.

Κατά την ολοκλήρωση της συνόδου αναμένεται να υπογραφεί από τις 28 χώρες μέλη μια διακήρυξη κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, με τίτλο «Ευρωπαϊκή βάση των κοινωνικών δικαιωμάτων».

Στο όνομα όλων των ηγετών της ΕΕ τη διακήρυξη θα υπογράψουν: ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι και ο Εσθονός πρωθυπουργός Γιούρι Ράτας, η χώρα του οποίου έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Στο Γκέτεμποργκ έχουμε σκοπό να εδραιώσουμε στην ΕΕ τις βασικές αξίες και προτεραιότητες, όπως η ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμό, οι ίσες συνθήκες εργασίας και ο στιβαρός κοινωνικός διάλογος. Αυτό περιμένουν οι Ευρωπαίοι πολίτες από εμάς», τόνισαν ο Γιούνκερ και ο Λεβέν σε ένα άλλο άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Η διακήρυξη του Γκέτεμποργκ θα περιλαμβάνει είκοσι αρχές και δικαιώματα τα οποία θα πρέπει να γίνονται σεβαστά σε όλη την ΕΕ, όπως το δικαίωμα στην εκπαίδευση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την ισότητα των ευκαιριών και την ισότητα των δύο φύλων.

Θα αναφέρεται επίσης «σε προσήκοντες κατώτατους μισθούς, που θα είναι σε ένα επίπεδο που θα επιτρέπει να ικανοποιούνται οι ανάγκες των εργαζόμενων και των οικογενειών τους, βάσει των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών κάθε χώρας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την πρόσβαση στην εργασία και κίνητρα για την αναζήτηση εργασίας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP


NEWSLETTER