Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 13:21

Παυλόπουλος από Αίγιο: "Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα"

Γράφτηκε από την
Παυλόπουλος από Αίγιο: "Οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα"

Στο δίδαγμα που αφήνει ως ιστορική παρακαταθήκη η «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δήλωση που έκανε σήμερα στο Αίγιο, μετά το τέλος της παρέλασης, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου από τη μυστική συνέλευση.

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε: «Η “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας” και οι αποφάσεις που ελήφθησαν τότε μας αφήνουν ως ιστορική παρακαταθήκη το δίδαγμα: Ακόμη και όταν διαφωνούμε -και οι διαφωνίες είναι απολύτως θεμιτές σε κάθε πραγματική δημοκρατία- οφείλουμε στο τέλος, και με σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά μας θέματα και να επιδιώκουμε την επίτευξη των εθνικών μας στόχων με αρραγή ενότητα και με μόνο γνώμονα το γνήσιο συμφέρον της πατρίδας, του λαού μας και του έθνους μας».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στη δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Ιωάννου, ενώ στη συνέχεια μετέβη στο μνημείο των Ηρώων, όπου κατέθεσε στεφάνι.

"Η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε ενεργώς παρούσα στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας"

«Η Εκκλησία υπήρξε πάντοτε ενεργώς παρούσα στους μεγάλους αγώνες του έθνους μας για ελευθερία και ανεξαρτησία».

Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της αντιφώνησής του προς τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο, στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας, που έγινε στο δημοτικό κινηματοθέατρο «Απόλλων».

Με αφορμή λοιπόν τον εορτασμό της 197ης επετείου από την «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας», ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Εκκλησίας, λέγοντας:

«Ο ρόλος της Εκκλησίας στους αγώνες του έθνους μας και της κοινωνίας μας, που δεν απαντάται -τουλάχιστον στην ίδια έκταση και με την ίδια ένταση- σε άλλες χώρες, εξηγεί ευγλώττως τους δεσμούς Πολιτείας και Εκκλησίας, τους οποίους αποτυπώνουν, και θεσμικώς, όλα, ανεξαιρέτως, τα Ελληνικά Συντάγματα από τη σύσταση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους, με κατάληξη το ισχύον Σύνταγμα του 1975».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η περίπτωση της "Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας", σε συνδυασμό με την έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, όταν και πάλι η Εκκλησία ήταν παρούσα και πρωτοπόρος, "βεβαιώνει του λόγου το ασφαλές"».

Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η Εκκλησία υπήρξε ενεργώς παρούσα και στους αγώνες στήριξης της κοινωνίας μας, ιδίως σε κρίσιμες στιγμές» και πρόσθεσε: «Κυρίως σήμερα ουδείς μπορεί να υποτιμήσει και, πολύ περισσότερο, να μηδενίσει το ρόλο της Εκκλησίας ως προς την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που ακόμη πλήττει τον τόπο μας και το λαό μας. Ειδικότερα δε το ρόλο της Εκκλησίας ως προς τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής, όταν μάλιστα ο ρόλος αυτός συνέβαλε τα μέγιστα στην αποφυγή της ρήξης του κοινωνικού μας ιστού».

Αναφερόμενος στην «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι «είναι ιστορικώς αποδεδειγμένο ότι η Συνέλευση ήταν η «σπίθα» που πυροδότησε τις έτοιμες ψυχές των υπόδουλων Ελλήνων, για να επέλθει η έκρηξη της Εθνεγερσίας στην Αγία Λαύρα, την 25η Μαρτίου 1921».

Παράλληλα, είπε ότι «η "Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας" αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στον ξεσηκωμό των υπόδουλων Ελλήνων κατά των Οθωμανών κατακτητών, καθώς όσοι συμμετείχαν σ' αυτήν είχαν πλήρη συνείδηση της τεράστιας προσπάθειας που αναλάμβαναν και η οποία, λίγο αργότερα, θα οδηγούσε στην Εθνεγερσία».

Με αφορμή την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Αιγιαλείας, ο Προκόπης Παυλόπουλος, είπε προς το δήμαρχο: «Σας ευχαριστώ θερμώς για τη μεγάλη τιμή την οποία σήμερα μου περιποιείτε, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, απονέμοντάς μου τον τίτλο του επίτιμου δημότη του Δήμου Αιγιαλείας. Ενός ιστορικού, με όλη τη σημασία της λέξης, τόπου, με συνεχή παρουσία και μοναδικής σπουδαιότητας προσφορά στους μεγάλους υπέρ του έθνους αγώνες».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πολύτιμη, όπως την χαρακτήρισε, συνεισφορά του, ώστε να αναγνωριστεί η «Μυστική συνέλευση της Βοστίτσας», ως τοπική επέτειος.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, οι βουλευτές Κώστας Σπαρτινός, Ανδρέας Ριζούλης, Ανδρέας Κατσανιώτης, Ιάσονας Φωτήλας και Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.ά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΦΩΤΟ: thebest.gr


NEWSLETTER