Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 16:07

Φωτίου: «Θέλουμε κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι κράτος...Φρειδερίκης»

Γράφτηκε από την
Φωτίου: «Θέλουμε κράτος κοινωνικής προστασίας και όχι κράτος...Φρειδερίκης»

Σε βασικό πυλώνα του νέου ψηφιακού προνοιακού κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης αναδεικνύεται ο ΟΠΕΚΑ, μετά τα Κέντρα Κοινότητας στους δήμους.

Οι αναγκαίες διατάξεις έχουν περιληφθεί στο σχέδιο νόμου "Μετεξέλιξη του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) και λοιπές διατάξεις", που συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Ενιαίο Μητρώο Δικαιούχων του ΟΠΕΚΑ, με στόχο ο πολίτης να παίρνει αμέσως την απάντηση αν δικαιούται ή δεν δικαιούται το επίδομα του, και ταυτόχρονα το κράτος να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή, ποιοι έχουν υποβάλει αίτηση, ποιοι δικαιούνται προνοιακά επιδόματα, σε πιο ο ύψος και εάν το δικαιούνται ή όχι.

Η κυβέρνηση εισηγήθηκε η επεξεργασία και συζήτηση του σχεδίου νόμου να προχωρήσει με τη διαδικασία του επείγοντος καθώς, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, συμπεριλαμβάνει αναγκαίες και επείγουσες ρυθμίσεις, και ο Ο.Π.Ε.Κ.Α. είναι καθολικός διάδοχος του Ο.Γ.Α.

Η αναπληρώτρια υπουργός εξήγησε ότι με βάση τον ν.4512/2018, εντός του Φεβρουαρίου, θα τεθεί στην Αττική σε εφαρμογή το πιλοτικό πρόγραμμα απονομής προνοιακών παροχών σε χρήμα, για τα άτομα με αναπηρία και συνεπώς «είναι σημαντικό ο νέος Οργανισμός να έχει συσταθεί για να ξεκινήσει η κανονική λειτουργία του προγράμματος».
ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER