Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 22:47

Παπαδημούλης: Να δημιουργήσουμε προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη

Γράφτηκε από την
Παπαδημούλης: Να δημιουργήσουμε προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη

Πρέπει να δημιουργήσουμε την ευρύτερη δυνατή προοδευτική συμμαχία για μια άλλη Ευρώπη και να δούμε μέσα από την κοινή δράση και την συνδιαμόρφωση μιας νέας Αριστεράς ικανής να δημιουργεί πλατιούς συνασπισμούς πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Είναι μια ιστορική και επείγουσα πρόκληση», είπε μιλώντας απόψε στη διήμερη διεθνή συνάντηση με τίτλο: «Ενώνοντας δυνάμεις για μια άλλη Ευρώπη», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Εάν δεν το καταφέρουμε αυτό», πρόσθεσε, «η Ευρώπη θα κυνδυνεύσει ή από μια διαλυτική κρίση που θα προκαλέσει η εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων ή μπορεί να ενοποιηθεί πάνω σε ένα πολύ αυταρχικό μοντέλο τεράστιας πολιτικής και κοινωνικής οπισθοδρόμησης που θα ξεθεμελιώσει ιστορικές κατακτήσεις του πολιτισμού και της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το κ. Παπαδημούλη η σύγκλιση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης πρέπει να γίνει «πάνω σε ένα κοινό σχέδιο για την ευρωπαϊκή ενοποίηση στο οποίο να «κουμπώνουν» προοδευτικές απαντήσεις».

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα τα οποία πρέπει να συνθέσουμε προτάσεις που να συνδιαμορφώνουν ένα προοδευτικό σχέδιο για την Ευρώπη, είναι ο κοινοτικός προϋπολογισμός, το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο», είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και διερωτήθηκε

«Μπορεί να γίνει αυτό που λένε οι νεοφιλελεύθεροι των κυβερνήσεων των πλουσίων βόρειων χωρών, να κάνει η Ε.Ε τα ίδια και περισσότερα πράγματα με λιγότερα χρήματα;»

«Πρέπει», συνέχισε, «να ενισχυθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός με νέους ίδιους πόρους με αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των κρατών μελών προκειμένου όχι μόνο να μην θιγεί αλλά να ενισχυθεί η πολιτική της κοινωνικής συνοχής. Να αυξηθούν έως και να διπλασιασθούν κονδύλια για τους νέους».

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία τα τελευταία δέκα χρόνια οι πολυεθνικές, με διάφορες νομιμοφανείς πρακτικές φοροαποφυγής επιτυγχάνουν να πληρώνουν πολύ λιγότερους φόρους από εκείνους που πλήρωναν το 2008.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER