Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 08:10

Ισχυρή στήριξη ΕΕ στην Ελλάδα για τους δύο στρατιωτικούς

Γράφτηκε από την
Ισχυρή στήριξη ΕΕ στην Ελλάδα για τους δύο στρατιωτικούς

Οι 28 καταδικάζουν «τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», υπογραμμίζουν «την απόλυτη αλληλεγγύη» τους προς την Κύπρο και την Ελλάδα

Σαφή θέση στήριξης, τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στη Μεσόγειο, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από μια κρίσιμη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να αμβλυνθεί η ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως:

-Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

-Αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

-Υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για eu citizens όπου μπήκε το including 2 greek soldiers).

-Υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο τηςΤουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε να μην αναβληθεί η Συνάντηση της Βάρνας, αλλά οι Γιούνκερ και Τουσκ να ζητήσουν ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αλλά και τη διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.

Στη συζήτηση για τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τη Μεγάλη Βρετανία και μίλησε για την ανάγκη άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης. Υπογράμμισε την ανάγκη για ψύχραιμη αντιμετώπισης του ζητήματος και ότι πρέπει να διατηρείται διαρκώς ανοιχτό το παράθυρο διαλόγου με τη Ρωσία. 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες των κρατών μελών της Ε.Ε. για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες το πρωί με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος, από την πλευρά του, του μετέφερε και τα όσα συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το θέμα του έλεγχου των εξοπλισμών.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή. Δε πρέπει ούτε να σιωπά αλλά ούτε και να παρασύρεται. Πολύ περισσότερο, όταν οι ΗΠΑ εκκινούν διάλογο, η Ευρώπη δεν πρέπει να το αγνοεί.

 

Το Brexit και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες

Το Brexit και η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) είναι τα δύο θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα τους ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι «27» αναμένεται να επικυρώσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για τη μεταβατική περίοδο και να υιοθετήσουν την πρώτη δέσμη κατευθυντήριων γραμμών για τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, θα συμμετάσχουν μόνο οι 19 αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ζώνης του Ευρώ. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ στην επιστολή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζει ότι θα είναι μια «ανοιχτή ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη προοπτική της περαιτέρω εμβάθυνσης. Τα δύο θέματα στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και η μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. Ωστόσο οι αποφάσεις μετατίθενται για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER