Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018 15:30

Ρ. Σβίγκου: Σαφή και αποφασιστικά τα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία

Γράφτηκε από την
Ρ. Σβίγκου: Σαφή και αποφασιστικά τα μηνύματα της ΕΕ προς την Τουρκία

Σαφή και αποφασιστικά, χαρακτήρισε τα μηνύματα από τη Σύνοδο στη Βάρνα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, με πιο σημαντικό στοιχείο την «καθαρή τοποθέτηση ότι η πρόοδος στις ευρωτουρκικές σχέσεις εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο».

«Είναι από τις πλέον καθαρές τοποθετήσεις των τελευταίων χρόνων» είπε η κ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στον ρ/σ «24/7», ενώ χαρακτήρισε ως επίσης σημαντικές τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, «που δίνει κι ένα χρονοδιάγραμμα μέχρι το Πάσχα για την απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών, ένα, θα λέγαμε, χρονοδιάγραμμα "συμμόρφωσης" στην τουρκική πλευρά».

«Σε κάθε περίπτωση όμως, θα δούμε από το ποιες θα είναι οι κινήσεις της τουρκικής πλευράς την επόμενη περίοδο, κατά πόσο εννοεί αυτή την προσέγγιση με την ΕΕ. Δηλαδή, θα δούμε πώς σε μια σειρά μετώπων που έχει ανοίξει με την ΕΕ, πώς θα προσπαθήσει και ο ίδιος ο Ερντογάν να τα κλείσει» τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι από τις χθεσινές δηλώσεις του φαίνεται ότι συνεχίζει να επιδιώκει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά την «εθνική συνεννόηση», είπε ότι «πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα του δημοκρατικού τόξου να συμφωνήσουν στα αυτονόητα και τουλάχιστον στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας να έχουν μια ενιαία φωνή».

«Θεωρώ ότι και οι Έλληνες πολίτες δεν μπορούν να βλέπουν πολιτικά κόμματα και ιδιαίτερα την αξιωματική αντιπολίτευση, να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί για μικροπολιτικούς σκοπούς τα εθνικά θέματα, όπως το έχει επιχειρήσει με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και όπως συνεχίζει να το κάνει και σήμερα» σημείωσε η κ. Σβίγκου η οποία, πάντως, τόνισε ότι η εθνική στρατηγική «δεν είναι το ζητούμενο σ' αυτή την περίοδο». Όπως είπε, η κυβέρνηση υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα και ακολουθεί μια εθνική πολιτική, η οποία βασίζεται στην ψυχραιμία και στους χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας όμως την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η αξιοποίηση των συμμαχιών της ελληνικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο θα αποδώσει καρπούς και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Απέδωσε, δε, τα όσα συμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όχι σε λάθος στην ελληνική εθνική στρατηγική, αλλά «στα αδιέξοδα της Τουρκίας, από τα πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει και στο εσωτερικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο ο ίδιος ο Ερντογάν, οπότε δεν είναι οι αδυναμίες της ελληνικής πλευράς, οι οποίες οδηγούν σ' αυτές τις κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας».

Αντίθετα, είπε, αυτό που κάνει η ελληνική κυβέρνηση -και θεωρώ ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η χώρα έχει καταφέρει να αναδειχθεί ως ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αξιοποιώντας συμμαχίες με πολύ σημαντικές χώρες στην περιοχή- θεωρώ ότι στο ίδιο πλαίσιο και στο ίδιο πνεύμα πρέπει να κινηθεί και την επόμενη περίοδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER