Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018 17:41

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Οδεύουμε προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή

Γράφτηκε από την
Δημήτρης Τζανακόπουλος: Οδεύουμε προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή

«Οι συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αλλά και με τους υπόλοιπους θεσμούς που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τον Αύγουστο του 2018, συνεχίζονται με ικανοποιητικό ρυθμό», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Υπογράμμισε ότι «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης» και σημείωσε ότι για άλλη μια φορά κατέρρευσε το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ περί αμφισβήτησης της δυνατότητας της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο, όπως είπε.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει τις δύο προϋποθέσεις: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων, πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική Συνταγματική Αναθεώρηση στη γείτονα. Τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένο το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί, υπογραμμίζοντας ότι αυτό «πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας». Κάλεσε τη ΝΔ «να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια», λέγοντας ότι «έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή».

«Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε τη θεωρία των 'γκρίζων ζωνών' ούτε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής μας κυριαρχίας».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «με βάση την τελευταία ενημέρωση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΝ δεν επιβεβαιώνεται κανένα περιστατικό παραβίασης σε ελληνικό έδαφος». «Παρόλα αυτά», πρόσθεσε, «συνεχίζουμε τη διερεύνηση του θέματος με ψυχραιμία και με απόλυτη σοβαρότητα».

«Σε κάθε περίπτωση», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, «οφείλω να πω ότι η δήλωση του κ. Γιλντιρίμ είναι απολύτως προκλητική και καταδικαστέα και πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί ούτε τη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" ούτε βέβαια οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εδαφικής της κυριαρχίας».

«Προς καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή»

Ειδικότερα, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στο Eurogroup της 27ης Απριλίου ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ στη συνέχεια θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις «ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup της 21 Ιουνίου να καταλήξουμε σε μια καταρχήν συμφωνία με τους δανειστές που θα αφορά την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους αλλά και την μορφή της μεταπρογραμματικής εποπτείας».

Υπογράμμισε ότι «έχει προεξοφληθεί ότι οδεύουμε προς μια καθαρή έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης όπως εξάλλου είχε συμφωνηθεί ήδη στο κείμενο του EG της 15ης Ιουνίου του 2017». Υπενθύμισε ότι η τότε συμφωνία προέβλεπε τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος ώστε οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ για το μεσοπρόθεσμο διάστημα αλλά και την δημιουργία αποθεματικού που θα λειτουργεί ως εξασφάλιση της ανάκτησης αυτοδύναμης πρόσβασης στις αγορές από τον Αύγουστο του 2018 και μετά.

«Κατέρρευσε το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ»

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά τους τελευταίους μήνες και παρά την θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, της ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και της πτώσης της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων που κινούνται μεσοσταθμικά στα επίπεδα του 2006 ήταν πολλοί εκείνοι που αμφισβήτησαν την δυνατότητα μιας καθαρής εξόδου μιλώντας για την ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής, πράγμα που θα συνεπαγόταν και ένα τέταρτο μνημονιακό πρόγραμμα για τη χώρα μας».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι σε ένα «κρεσέντο πολιτικής σκοπιμότητας» αμφισβήτησε τη δυνατότητα της χώρας να διεκδικήσει μια καθαρή έξοδο, για να τονίσει όμως ότι «για άλλη μια φορά το πολιτικό σχέδιο αυτό κατέρρευσε υπό το βάρος της ίδιας της πραγματικότητας όπως είχε γίνει κατά την διάρκεια τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης αξιολόγησης, όταν η ΝΔ προέβλεπε τη μη ολοκλήρωση των διαδικασιών και εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας». Πρόσθεσε ότι η ΝΔ είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και στις δημοσιονομικές προβλέψεις τους για το 2016 και για το 2017, προβλέποντας ενεργοποίηση του «κόφτη».

«Τελικά όχι μόνο διαψεύστηκαν με πάταγο, όχι μόνο η ελληνική οικονομία έπιασε τους στόχους αλλά με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης αποδόθηκε και κοινωνικό μέρισμα συνολικού ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ», σημείωσε. Είπε ότι «κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο διαψεύδονται και σήμερα και η χώρα μας βαδίζει με σταθερά βήματα στην έξοδο από την κρίση και την μνημονιακή επιτροπεία με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας να ανακάμπτουν σταθερά και την εμπιστοσύνη να αποκαθίσταται».

Για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ

Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών συνεχίζουν την μεγάλη προσπάθεια για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης». Υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση αυτή «εστιάσαμε σε δύο κυρίως ζητήματα: πρώτον την σύνθετη ονομασία και δεύτερον την ισχύ της ονομασίας έναντι όλων πράγμα που προϋποθέτει τη σχετική συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα», για να τονίσει ότι «η συμφωνία για να είναι δίκαιη και βιώσιμη πρέπει να καλύπτει αυτές τις δύο προϋποθέσεις».

«Αναγνωρίζουμε», πρόσθεσε, «τις πολιτικές δυσκολίες και τα εμπόδια που συναντά μια τέτοια συμφωνία, όμως τα εμπόδια δεν αφορούν μόνο την ΠΓΔΜ αλλά και την Ελλάδα» και πως «οι γείτονές μας πρέπει λοιπόν να κατανοήσουν ότι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία προϋποθέτει υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές». Τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της γέφυρας και αναμένει από την ΠΓΔΜ να καλύψει και εκείνη το απαιτούμενο έδαφος».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για λύση που έχει δημιουργηθεί να πάει χαμένο», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «αυτό πρέπει να το λάβουν υπόψη όλες οι πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιπολίτευσης, τόσο στη γείτονα όσο και στη χώρα μας».

«Η ΝΔ να αφήσει τα ήξεις-αφήξεις, να στηρίξει την εθνική γραμμή»

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία οφείλει να σταματήσει λοιπόν τα ήξεις-αφήξεις και τις διαρκείς πολιτικές στροφές, να αφήσει στην άκρη τα μικροπολιτικά παιχνίδια και να σταματήσει να ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικισμού». Σημείωσε ότι «έχει πολιτικό χρέος να στηρίξει την εθνική γραμμή και να σταματήσει να άγεται και να φέρεται από τις ακροδεξιές φωνές των κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη που ο κ. Μητσοτάκης έχει αναγνωρίσει ως πολιτικούς καθοδηγητές του».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η πρόγνωση για τη στάση της ΝΔ με βάση την εμπειρία των τελευταίων ετών δεν είναι καλή». Διότι, όπως τόνισε, παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς στο Σαββατιάτικο πρωτοσέλιδο των "ΝΕΩΝ", «για άλλη μια φορά λίγες μέρες πριν στο ευαίσθητο θέμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά σε αγαστή συνεργασία με τον διωκόμενο για ναρκωτικά επιχειρηματία και τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει τα οποία δουλεύουν με μοναδικό σκοπό την προπαγάνδα εναντίον της κυβέρνησης που τελικά καταλήγει προπαγάνδα εναντίον της χώρας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στη ΝΔ τέτοια ανευθυνότητα ώστε «αποφάσισε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση επικαλούμενη ένα κατάπτυστο και κατασκευασμένο δημοσίευμα εξευτελίζοντας τελικά την ίδια την πολιτική της ιστορία». Σχολίασε επίσης ότι «δεν είναι τυχαίο εξάλλου που συνεχίζει να προστατεύει τον συγκεκριμένο κύριο ταυτιζόμενη με τα μέσα, τις θέσεις και τις επιδιώξεις του».

«Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις»

Τέλος, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι από την πλευρά της, η κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσει να επιδιώκει «τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις, τη μέγιστη δυνατή συναίνεση σε μια προσπάθεια να αναδείξουμε την Ελλάδα σε πυλώνα οικονομικής και γεωπολιτικής σταθερότητας και υπερασπιστή της ειρήνης, της διπλωματίας και του διαλόγου τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και διεθνώς».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 


NEWSLETTER