Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018 20:46

Τσακαλώτος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο

Γράφτηκε από την
Τσακαλώτος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ: Το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο

Περίπου τέσσερις ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εξέτασε την πορεία της χώρας στο δρόμο για την έξοδο από το μνημόνιο.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος έδωσε το στίγμα, ακολούθησε ενημέρωση των βουλευτών από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Γιάννη Δραγασάκη, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Το οικονομικό επιτελείο ανέλυσε στους βουλευτές τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και τέθηκαν ερωτήματα για σειρά θεμάτων. Επί της επικαιρότητας τέθηκαν παρά πολλές ερωτήσεις αφού τον λόγο πήραν περισσότεροι από 30 βουλευτές με βασικό θέμα συζήτησης τα βήματα που θα ακολουθηθούν τους επόμενους μήνες, μέχρι η Ελλάδα να αφήσει πίσω της το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη και τη γραμματέα της Κ.Ο. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, τόσο οι υπουργοί όσο και οι βουλευτές που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης μετέφεραν μια αισιόδοξη διάσταση ότι η χώρα μπορεί να τα καταφέρει μέσα στις μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες. Οι βουλευτές μάλιστα μετέφεραν αυτή την αισιοδοξία και από τους πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες με τους οποίους συνομίλησαν με αφορμή τις εορτές του Πάσχα.

Όπως σημειώθηκε, στην Κ.Ο. κανείς δεν πανηγυρίζει και κανείς δεν λέει ότι τα πράγματα είναι εύκολα, ωστόσο είναι κοινή πεποίθηση ότι κάθε χρόνος που περνά δημιουργεί αισιόδοξες συνθήκες και καλυτερεύει τα πράγματα.

Ήπια χαρακτηρίζει το προεδρείο του ΣΥΡΙΖΑ τη συνεδρίαση ενώ αναφορικά με το εάν υπήρξαν ενστάσεις, τόνισαν ότι αποτυπώθηκαν προβληματισμοί και χρωματισμοί όπως έχουν ήδη καταγράφει στο δημόσιο διάλογο. "Οι προβληματισμοί είναι κοινοί και η προσπάθεια και το συλλογικό σχέδιο, προφανώς υπηρετείται από όλους" σημείωσε το προεδρείο.

Άλλωστε κρίθηκε σημαντικό ότι η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή και για να επιτευχθεί αυτό αναμένονται από το υπουργείο Οικονομικών δύο νομοσχέδια που αφορούν στο κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Όπως είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημερώνοντας τους βουλευτές, υπάρχει πλέον ένα θετικό κλίμα για τη χώρα μας από το εξωτερικό, και πως η δέσμευση της Ελλάδας παραμένει στην κατεύθυνση του να εργαστεί και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Επεσήμανε, δε, στους βουλευτές "ότι το πρόγραμμα τελειώνει τον Αύγουστο".

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος, αναφερθείς στις διαφορετικές απόψεις που έχουν ειπωθεί ή καταγράφει από τους θεσμούς, έκανε λόγο για αναμενόμενη κριτική που εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της 4ης αξιολόγησης και της εξόδου από τα μνημόνια.

Για το Δ.Ν.Τ. η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο ότι η πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι η Ευρώπη μπορεί να λύνει τα προβλήματα μόνη της, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα μας έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι σειρά του Ταμείου, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης να αποφασίσει τι θα κάνει. Πάντως εκφράστηκε η βεβαιότητα πως μετά την αναγνώριση των λαθών από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. δεν υπάρχει συζήτηση για εφαρμογή των μέτρων (για τις συντάξεις και το αφορολόγητο) νωρίτερα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER