Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 17:59

Τρικυμία για τις γαλλικές φρεγάτες

Γράφτηκε από την

Διαψεύδει το Παρίσι την ενοικίαση των πολεμικών πλοίων. Επιμένει στις δηλώσεις του για το θέμα ο Αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρινίζει ότι αν υπάρξει συμφωνία, θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση. Σκληρή κριτική από τη Νέα Δημοκρατία.

Συνεχίζουν να δηλώνουν άγνοια στη Γαλλία αναφορικά με την υπόθεση δανεισμού στην Ελλάδα δύο γαλλικών φρεγατών FREMM.
Κληθείς να σχολιάσει το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος διευκρίνισε ότι "ο κ. Κουβέλης και η κυβέρνηση αυτό που λένε είναι ότι υπάρχουν διερευνήσεις για μια σειρά από project. Από κει και πέρα αν υπάρξει οποιαδήποτε συμφωνία για οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, θα υπάρξει και επίσημη ενημέρωση και σχετική συζήτηση σε όλα τα αρμόδια όργανα τα κυβερνητικά, αλλά και τα κοινοβουλευτικά".

Tο όλο θέμα ανακινήθηκε έπειτα από δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Αμύνης Φώτη Κουβέλη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος τόνισε πως θα καταφθάσουν το καλοκαίρι με τη μέθοδο leasing δύο από αυτές και μέχρι να παραδοθούν από το Παρίσι (το 2023) οι δύο μικρότερου μεγέθους φρεγάτες που έχει παραγγείλει το ελληνικό κράτος. Στα τρικυμιώδη νερά της υπόθεσης εισήλθε και η αξιωματική αντιπολίτευση, που σχολιάζει σήμερα Τρίτη με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα η δήλωση του κ. Κουβέλη είχε ως εξής: "Είναι ακριβές ότι η Γαλλία μας δίνει δύο φρεγάτες με leasing, υπήρξε συνομιλία του πρωθυπουργού με τον Εμανουέλ Μακρόν, επόμενο βήμα θα είναι άλλες δυο φρεγάτες. Οι δυο φρεγάτες δεν είναι χθεσινή απόφαση, είναι έτοιμες, είναι δυνατόν να πλεύσουν μέσα στο καλοκαίρι".
Παράλληλα, από το περιβάλλον του αναπληρωτή υπουργού επιμένουν ότι ήταν σωστή εξ αρχής η τοποθέτησή του, ενώ συνιστούν "υπομονή για λίγες ημέρες", κάνοντας λόγο για άφιξη Γάλλων αρμοδίων παραγόντων στην Αθήνα εντός των ημερών προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των φρεγατών FREMM.

Τι λένε τα γαλλικά ΜΜΕ

Όπως μετέδωσε η ιστοσελίδα της γαλλικής τηλεόρασης France 3 το Σάββατο η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί διέψευσε την είδηση. Ακολούθησε ένα "διπλωματικό πινγκ - πονγκ" με πηγές του υπουργείο Αμύνης να επιμένουν σε δηλώσεις τους στο Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι ο δανεισμός έχει συμφωνηθεί σε ανώτατο επίπεδο, μεταξύ δηλαδή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Γάλλου προέδρου Εμανούελ Μακρόν.
Το εξειδικευμένο website "Mere et Marine" επέστρεψε στο θέμα, μεταδίδοντας δηλώσεις εκ Παρισίων εκ νέου. "Δεν υπάρχει συζήτηση παραχώρησης (φρεγατών) FREMM στην Ελλάδα. Οι δηλώσεις αυτές (ελληνικών αρχών) είναι πλήρως αβάσιμες" σημειώνουν χαρακτηριστικά από τη Γαλλία.
Όπως αναφέρουν στο δημοσίευμα γαλλικές πηγές, το πολεμικό ναυτικό της χώρας αδυνατεί να παραχωρήσει έστω και ένα πλοίο από τα οκτώ συνολικά που βρίσκονται σε παραγωγή και θα παραδοθούν το καλοκαίρι, λόγω των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Κάτι τέτοιο είχε γίνει το 2015, όταν η Γαλλία δάνεισε μία φρεγάτα FREMM στην Αίγυπτο, ωστόσο η κατάσταση σήμερα δεν επιτρέπει παρόμοια κίνηση.

Καμιά συζήτηση στο ΚΥΣΕΑ

Στο ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας δεν φαίνεται να συζητήθηκε καθόλου το θέμα της ενοικίασης των γαλλικών φρεγατών. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, στην συνεδρίαση αυτή το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27 (Νοratlas).

"Παροιμιώδη ερασιτεχνισμό" βλέπει η ΝΔ

Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία καυτηριάζει την εξέλιξη αυτή με ανακοίνωσή της, ενώ στρέφεται εναντίον της κυβέρνησης σημειώνοντας:
«Μόλις προ τεσσάρων ημερών η Κυβέρνηση, μέσω του νέου Αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Κουβέλη, ανακοίνωσε ότι, ύστερα από συνεννόηση των κ.κ. Τσίπρα και Μακρόν, δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου FREMΜ, όχι μόνον συμφωνήθηκε να αποκτηθούν από την Ελλάδα, αλλά και ότι “θα πλεύσουν το καλοκαίρι στο Αιγαίο”.
Με δήλωσή της η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό ότι η χώρα της δεν προτίθεται να νοικιάσει καμία φρεγάτα στην Ελλάδα.
Η Κυβέρνηση που, ως φαίνεται, αντιμετωπίζει με παροιμιώδη ερασιτεχνισμό ακόμη και την άμυνα της χώρας, μπορεί επιτέλους να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες τι ακριβώς έχει συμφωνήσει -αν έχει συμφωνήσει κάτι- με τη Γαλλία;».

ΔΗΣΥ: Πρόκειται για ένα ακόμη ανεύθυνο πυροτέχνημα;

Για το θέμα τοποθετήθηκε με δήλωσή του και ο Ανδρέας Λοβέρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξη: "Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καμία σχετική απόφαση δεν λήφθηκε σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου".
"Και εντελώς προσφάτως πληροφορηθήκαμε εξ απολύτως αρμοδίων χειλέων ότι η παραπάνω εξαγγελία στερείται ουσιαστικού περιεχομένου τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι συγκεκριμένο και η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει: Θα προστεθούν οι γαλλικές φρεγάτες στο αμυντικό οπλοστάσιο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ή πρόκειται για ένα ακόμη ανεύθυνο πυροτέχνημα;" πρόσθεσε ο βουλευτής.

Μια παραγγελία που άργησε δύο δεκαετίες

Το θέμα της αγοράς πολεμικών πλοίων από τη Γαλλία χρονολογείται από το 2000, όταν η χώρα μας είχε παραγγείλει έξι γαλλικές φρεγάτες FREMM. Η εκτέλεση της παραγγελίας καθυστέρησε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με την κυβέρνηση να έρχεται σε συμφωνία για την αγορά δύο φρεγατών, με option δύο ακόμη πλοίων μέσα στα επόμενα χρόνια (2+2).
Ωστόσο, στο διάστημα που μεσολάβησε, η Γαλλία άλλαξε την προσφορά της, προτείνοντας τα πλοία FTI ή αλλιώς Belharra, φρεγάτες μικρότερες σε μέγεθος από τις FREMM. Οι εν λόγω φρεγάτες δεν διαθέτουν πυραυλικό σύστημα εγκατεστημένο στον εξοπλισμό τους - κάτι που προβλεπόταν στην αρχική συμφωνία παράδοσης.
Σε κάθε περίπτωση, τα πλοία αυτά δεν αναμένεται να παραδοθούν νωρίτερα από τα τέλη του 2023.

Πηγή: news247.gr