Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 09:30

Οι γαλλικές φρεγάτες έφεραν τρικυμία στην κυβέρνηση

Γράφτηκε από την
Οι γαλλικές φρεγάτες έφεραν τρικυμία στην κυβέρνηση

Να ξεκαθαριστεί, επιτέλους, το τι πραγματικά συνέβη και πρόκειται να συμβεί από δω κι' εμπρός με το...σήριαλ των δυο γαλλικών φρεγατών, ελπίζουν κόμματα και πολιτικοί παρατηρητές, με την σημερινή πρωινή (αναμένεται για τις 9.30) έκτακτη συνέντευξη τύπου που ανήγγειλε ότι θα δώσει ο υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος.

Από τους μέχρι στιγμής κυβερνητικούς χειρισμούς της εθνικά ευαίσθητης όσο και  ευρύτερα γεωπολιτικά ενδιαφέρουσας υπόθεσης, το μόνο βέβαιο είναι ότι τρώθηκε η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της χώρας, όπως ήδη κατήγγειλαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η... βιασύνη του κ. Κουβέλη

Την περασμένη Παρασκευή, σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Κουβέλης, αποκάλυψε ότι κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε πρόσφατα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, “έκλεισε” συμφωνία για την υπενοικίαση δύο υπερσύγχρονων γαλλικών φρεγατών στην Ελλάδα. Ο κ. Κουβέλης, μάλιστα, προχώρησε ακόμη πιο πέρα, αποκαλύπτοντας ότι τα δυο γαλλικά πολεμικά, θα έχουν πλεύσει στο Αιγαίο μέχρι τον επόμενο Αύγουστο και θα έχουν προηγηθεί οι προετοιμασίες εκπαίδευσης των ελληνικών πληρωμάτων που θα τα επανδρώσουν!

Ακολούθησαν εκτενέστερα ρεπορτάζ και αναλύσεις στα ΜΜΕ, που προφανώς βασίσθηκαν σε πληροφορίες που διέρρευσαν από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία η άφιξη των γαλλικών φρεγατών( οι ποίες διαθέτουν σύνθετα όπλα επιθετικού πολέμου, που χρησιμοποιήθηκαν κατά την πρόσφατη επίθεση των Δυτικών στην Συρία)  στο Αιγαίο, πέραν της ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της χώρας εν όψει της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας, σχετίζονται και με τον αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο που σχεδιάζει ν' αναλάβει η Γαλλία στην εύφλεκτη περιοχή της Μ. Ανατολής.

Οι φρεγάτες, η «μεγάλη εικόνα»...

Η αμφίσημη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στην περιοχή  («φεύγουν», «μένουν»... εντός εκτός και επί τα αυτά!), η αναμενόμενη απόσταση που τηρεί η Γερμανία και οι έντονες ανησυχίες της Ευρώπης για τις εξελίξεις σ' αυτή την «γωνιά», κρίθηκε -και σωστά, κατά τους παρατηρητές- ότι αποτελεί για τον φιλόδοξο κ. Μακρόν μοναδική ευκαιρία για να  να ενισχύσει και αναβαθμίσει τον ρόλο της Γαλλίας στην ευαίσθητη περιοχή, αλλά και συνολικότερα στην Ευρώπη ως «εγγυήτριας δύναμης». 

Δεν είναι τυχαίο, ότι με το που ανακοινώθηκε (όπως ανακοινώθηκε) η είδηση για την υπενοικίαση των δύο φρεγατών στην Ελλάδα, ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην Γαλλία με έντονο διάβημα.

Σ' αυτό το «παιχνίδι» των ανακατατάξεων και της μεταβολής συσχετισμών και ζωνών επιρροής, είναι σαφές ότι η Ελλάδα θα κληθεί να διαδραματίσει σημαντικό, αλλά πάντως παραπληρωματικό ρόλο, καλύπτοντας τα κενά που δημιουργεί η απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση αλλά και ενισχύοντας την δύναμη της στο πάντα «αβέβαιο», εκρηκτικό Αιγαίο...

...και η ασυνεννοησία της κυβέρνησης!

Παρά ταύτα, σ' ένα τόσο κρίσιμο (τόσο για τους ευρωπαϊκούς, όσο και ευρύτερους δυτικούς προβληματισμούς) ζήτημα, η Ελλάδα εμφανίσθηκε με τις κινήσεις που έκανε, ως «μη σοβαρή» χώρα, εκθέτοντας συμμάχους της για λεπτά ζητήματα που ακόμη βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού και... το τελευταίο που χρειάζεται είναι η δημοσιοποίηση παρασκηνιακών συζητήσεων! Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας κ. Φλοράνς Παρλί, διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία για την υπενοικίαση των δύο φρεγατών, και δήλωσε ότι αγνοεί τι έχει διαμειφθεί κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν -Τσίπρα.

Μετά την γαλλική αντίδραση (αλλά και την προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία δεν συζητήθηκε το θέμα των φρεγατών – δεν ανακοινώθηκε, τουλάχιστον...) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος... ψιλοάδειασε τον κ. Κουβέλη, και την «βεβαιότητά» του ότι τα γαλλικά σκάφη θα έχουν έρθει στο Αιγαίο «μέσα στο καλοκαίρι», ανακοινώνοντας απλώς ότι «υπάρχουν μια σειρά από διερευνήσεις για διάφορα πρότζεκτ του υπουργείου Άμυνας, όταν υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθεί...».

Λίγες ώρες αργότερα, και αφού είχε ανακοινωθεί η σημερινή συνέντευξη τύπου του κ. Καμμένου, ο κ. Κουβέλης... επανήλθε στις «βεβαιότητές» του, όταν μέσω «πηγών» του όχι μόνο επανέλαβε ότι «η διαδικασία προχωρά κανονικά. Σύντομα θα καταλήξουμε σε συμφωνία και οι δύο φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα», αλλά συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού διευκρίνιζαν πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την χρονομίσθωση των φρεγατών, εκτιμώντας μάλιστα πως στις 3 Μαΐου θα έλθει στην Αθήνα γαλλική αντιπροσωπεία για να συνεχιστούν οι συζητήσεις.

Οι ίδιοι συνεργάτες του κ. Κουβέλη, αποκάλυψαν μάλιστα επιπρόσθετα ότι η Αθήνα εξετάζει επίσης την αγορά δύο έως τεσσάρων γαλλικών φρεγατών BELH@RRA, (άλλου τύπου από αυτές που λέγεται ότι θα υπενοικιαστούν στην Ελλάδα) σε δύο φάσεις, (από το 2020 και μετά...) ελπίζοντας πως δύο από τα πλοία θα ναυπηγηθούν στον Σκαραμαγκά.

Πέρα κι' άσχετα, πάντως, με την ουσία της υπόθεσης (και προφανώς γίνονται στο παρασκήνιο συζητήσεις και διαπραγματεύσεις...) πολιτικοί παρατηρητές και αντιπολίτευση κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χειρίσθηκε το όλο θέμα με επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό, αποβλέπουσα , σε μια περίοδο που δεν “της βγαίνει” τίποτε, σε πρόσκαιρα επικοινωνιακά οφέλη. Με αποτέλεσμα, στην εικόνα  την οποία εκπέμπει η χώρα διεθνώς, να επικρατούν τα... χρώματα της αναξιοπιστίας και έλλειψης σοβαρότητας.

Πηγή: iefimerida


NEWSLETTER