Τετάρτη, 23 Μαϊος 2018 19:25

Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την εξαίρεση των νησιών από την αύξηση ΦΠΑ

Γράφτηκε από την
Η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την εξαίρεση των νησιών από την αύξηση ΦΠΑ

Την κυβέρνηση καλεί η ΚΕΔΕ να διαπραγματευθεί την εξαίρεση της χώρας μας από την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.

Συγκεκριμένα, επικαλούμενη σχετικό σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν, όπου προτείνεται η διατήρηση των υφιστάμενων, μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η ΚΕΔΕ καλεί την κυβέρνηση να υποβάλλει αίτημα διατήρησης και υιοθέτησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στη νησιωτική Ελλάδα, όπως έχει ήδη κάνει -και κερδίσει- η Πορτογαλία.
Από την πλευρά της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ανακοινώνει ότι θα απευθυνθεί σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσχοβισί, καθώς επίσης ότι θα υποβάλλει σχετικά αιτήματα σε όλους τους Έλληνες ευρωβουλευτές και στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή ΕΕ), προκειμένου -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση Τύπου- «να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για τα νησιά και τις τοπικές κοινωνίες».

Σημειώνεται ότι πέντε Δήμαρχοι του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, Λέσβου Σπ. Γαληνός, Χίου Εμμ. Βουρνούς, Κω Γ, Κυρίτσης, Λέρου Μ. Κόλιας), ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου (Σπ. Γαληνός) και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου (Φ. Χατζηδιάκος) κατέθεσαν στις 11.10.2017 -εκ μέρους των 34 νησιωτικών Δήμων Βορείου του Νοτίου Αιγαίου- αναφορά στην Πρόεδρο της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το καθεστώς Φ.Π.Α. που εφαρμόζεται στα νησιά του Αιγαίου και ζητούν τροποποίηση διατάξεων της σχετικής οδηγίας του 2006, προκειμένου η νησιωτική Ελλάδα να διατηρήσει ή να υιοθετήσει -ανάλογα με την περίπτωση- μειωμένους φορολογικούς συντελεστές, όπως συμβαίνει στην Πορτογαλία. Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έκανε παραδεκτή την αναφορά και έκρινε ότι το αντικείμενο «εμπίπτει στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Καταργείται ο μειωμένος ΦΠΑ στις 30 Ιουνίου

Στη συνέντευξη Τύπου -που έγινε από το συλλογικό όργανο των δήμων της χώρας και δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, ενόψει της παύσης του μειωμένου ΦΠΑ μετά την 30η Ιουνίου- συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος, ο Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Γαληνός, ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας, ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου και το μέλος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Καμπούρης.

Πατούλης: Αναγκαία η χάραξη Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής

Ο κ. Πατούλης εξέφρασε την πεποίθηση πως η νησιωτικότητα μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας και να μετατραπεί από πρόβλημα, που είναι σήμερα, σε ευκαιρία. Ομως, είναι απαραίτητο να διερευνηθούν οι δυνατότητες διαμόρφωσης ενός προτύπου νησιωτικής ανάπτυξης, ώστε στη συνέχεια να χαραχθεί μια Εθνική Νησιωτική Στρατηγική.

Δημαρχοι νησιών: Θα μειωθούν οι αναπτυξιακές ευκαιρίες και θα διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή
Ο Δήμαρχος Σάμου Μ. Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η αύξηση του ΦΠΑ θα μετακυληθεί στους καταναλωτές και στις τοπικές κοινωνίες, διαταράσσοντας την κοινωνική συνοχή και μειώνοντας τις αναπτυξιακές ευκαιρίες για τους νησιώτες. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να υποβάλλει άμεσα αίτημα εξαίρεσης της χώρας μας από την εφαρμογή του μέτρου.
Ο Δήμαρχος Λέσβου Σ. Γαληνός τόνισε ότι στα νησιά που διαχειρίζονται το προσφυγικό ζήτημα είναι επιτακτική ανάγκη η διατήρηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Επιπλέον, επισήμανε ότι η αύξηση του ΦΠΑ θα σημάνει καθυστερήσεις στα έργα των Δήμων, οι οποίοι θα πρέπει να επανατιμολογήσουν τις σχετικές μελέτες.
Ο Δήμαρχος Λέρου Μ. Κόλιας επισήμανε πως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών επιβάλλεται και για εθνικούς λόγους.
Ο Δήμαρχος Μήλου Γ. Δαμουλάκης ανέλυσε το τεράστιο πλήγμα που θα υποστεί ο τουρισμός από την αύξηση του ΦΠΑ.
Ο Αντιδήμαρχος Ρόδου Σ. Διακοσταματίου επισήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στα νησιά, προκειμένου να κρατήσουν τον κόσμο τους.
Ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Β. Αιγαίου Σ. Καμπούρης εστίασε στα προβλήματα των νησιών με αιχμή τις μεταφορές και τις υποδομές.

ΑΠΕ - ΜΠΕ


NEWSLETTER