Πέμπτη, 24 Μαϊος 2018 22:20

Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Γράφτηκε από την
Ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό

Άρχισε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στην ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία, της κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τη θέσπιση πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνονται, ακόμη, ευρωπαϊκές οδηγίες για την ποιότητα των καυσίμων βενζίνης και ντίζελ και την προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Επιφυλάξεις εξέφρασαν ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων, ενώ ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, έκανε λόγο για την ενσωμάτωση μιας πολύ σημαντικής οδηγίας στο ελληνικό δίκαιο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά δημιουργείται ένα νέο πεδίο χωροταξικού σχεδιασμού απαραίτητο για τη χώρα.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για καθυστερήσεις, ο κ. Σταθάκης αντέτεινε ότι έπρεπε να περάσει μια μακρά περίοδος διαβούλευσης και συμφιλίωσης ώστε να υπάρχει συναίνεση των κοινωνικών φορέων για το πώς πρέπει να προχωρήσει ο χωροταξικός σχεδιασμός.

«Με τη θαλάσσια χωροταξία κλείνει ένας μεγάλος κύκλος νομοθετικών παρεμβάσεων που έγιναν τα τελευταία δύο χρόνια, με τρόπο πειστικό, δεσμευτικό και σε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα», επισήμανε ο υπουγργός, ενώ έδωσε έμφαση στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και του Κτηματολογίου.

«Είναι τεράστιας σημασίας η θαλάσσια χωροταξία για τη χώρα μας και έρχεται να δημιουργήσει κανόνες συμβατότητας και για τη χερσαία χωροταξία. Οι στόχοι είναι σαφείς. Προωθούμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις. Με το νομοσχέδιο αποδεικνύεται η ισχυρή διάθεση να υπάρξει προστασία της βιοποικιλότητας και της θαλάσσιας κληρονομιάς. Η ισχυρή περιβαλλοντική διάσταση είναι ισχυρή και πρωταρχική προτεραιότητα μας» κατέληξε ο κ. Σταθάκης.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός τόνισε ότι με το σχέδιο νόμου θεσπίζονται οι αρχές και οι διαδικασίες για την κατάρτιση, εφαρμογή και αξιολόγηση του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για έξυπνη, διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη.

«Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στοχεύει στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης μιας πιο αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων» ανέφερε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο παράκτιος και θαλάσσιος χώρος παρουσιάζει σημαντικές δυνατότητες για βιώσιμη ανάπτυξη και είναι καίριας σημασίας για την υλοποίηση της στρατηγικής Ευρώπη 2020.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER