Παρασκευή, 25 Μαϊος 2018 20:05

Συσκέψεις υπό τον Βίτσα για το μεταναστευτικό στην Πάτρα

Γράφτηκε από την

Στην Πάτρα βρίσκεται ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μετά την απομάκρυνση των περίπου 600 μεταναστών από εγκαταλελειμμένα εργοστάσια που αποτελούσαν άτυπες δομές.

Μετά τη σύσκεψη που έγινε στον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ), ο Δημήτρης Βίτσας συνεχάρη την αστυνομία και τον ΟΛΠΑ, διότι όπως είπε «η πρόσφατη επιχείρηση απομάκρυνσης των μεταναστών έγινε με ασφάλεια, τόσο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όσο και για τους συμμετέχοντες σε αυτή».

Σχετικά με τους μετανάστες, είπε ότι «έχουν μεταφερθεί με ασφάλεια σε άλλες δομές και αφού πέρασαν τις ιατρικές εξετάσεις έχει ξεκινήσει διαδικασία καταγραφής για αυτούς που δεν είχαν καθόλου χαρτιά, ενώ όσοι είχαν χαρτιά πήγαν εξ΄αρχής σε δομές».

Παράλληλα, ο Δημήτρης Βίτσας ανέφερε ότι «θα πάρουμε όλα τα μέτρα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι μαζί με δικαιώματα έχουν και κάποιες υποχρεώσεις απέναντι στην χώρα». «Από την άλλη μεριά» συνέχισε «πρέπει να κατανοήσουν ότι μόνο ο νόμιμος δρόμος είναι αυτός που θα τους βοηθήσει να βρουν καταφύγιο και να αρχίσουν να ελπίζουν, διότι δεν χρειάζεται να διακινδυνεύουν την ζωή τους».

Ακόμη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε ότι «αυτό που μας απασχολεί είναι το πως θα συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και για αυτό υπάρχουν δύο σχέδια, το ένα αφορά το λιμάνι και το άλλο τη γύρω ασφάλεια, καθώς και τη συνεργασία αστυνομίας και λιμενικού».

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστροφής μεταναστών σε άτυπους καταυλισμούς στην Πάτρα, είπε ότι «το έχουμε υπόψη μας, διότι όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε ακραία κατάσταση, όπως ο πρόσφυγας και ο μετανάστης έχει ένα σκοπό και θα θελήσει να φθάσει σε πύλη εξόδου, για αυτό και το σχέδιο μας πηγαίνει προς τα εκεί».

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Βίτσας «το σχέδιο θα ολοκληρωθεί με την αναβάθμιση της ασφάλειας και της λειτουργίας του λιμανιού» και όπως πρόσθεσε «μας παρουσιάστηκαν όλα τα σχέδια και μπορώ να πω είναι πολύ καλά». Επίσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν ολοκληρωθεί εργασίες συμπληρώνοντας ότι «θα υπάρξει και η αναγκαία χρηματοδότηση».

Μετά το λιμάνι ο Δημήτρης Βίτσας μετέβη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπου συμμετέχει σε σύσκεψη φορέων και κατοίκων, ενώ όπως προανήγγειλε θα γίνει συζήτηση για το πρόγραμμα «Ήλιος 1», που αφορά στη διαμονή μεταναστών σε διαμερίσματα που έχουν ενοικιαστεί.

Τέλος, να σημειωθεί ότι μαζί με τον Δημήτρη Βίτσα βρίσκονται στην Πάτρα, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος αντιναύαρχος Σταμάτης Ράπτης και η αντιστράτηγος της Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
ΑΠΕ - ΜΠΕ