Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 15:11

KKE: «Ψίχουλα» οι αποζημιώσεις των σεισμοπαθών στη Λέσβο από την ΕΕ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
KKE: «Ψίχουλα» οι αποζημιώσεις των σεισμοπαθών στη Λέσβο από την ΕΕ

«Πρόκληση για τους κατοίκους της Λέσβου συνιστά το ποσό των μόλις 1,3 εκ. ευρώ που ενέκρινε ως αποζημιώσεις η ΕΕ ένα χρόνο μετά τον καταστροφικό σεισμό στο νησί, ενώ οι συνολικές ζημιές ξεπερνούν τα 54 εκ. ευρώ», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος εκ μέρους της ευρωομάδας του ΚΚΕ.

Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν τον τρόπο λειτουργίας του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ , το οποίο δεν έκρινε τις καταστροφές «μείζονες» με αποτέλεσμα τα καταβαλλόμενα ποσά να μην ξεπερνούν το 2,5% των ζημιών, όπως αναφέρει και η σχετική έκθεση του ευρωκοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ προοσθέτει ότι «ακόμη και αυτά τα ψίχουλα, κατευθύνονται κυρίως στους επιχειρηματικούς ομίλους που αναλαμβάνουν την αποκατάσταση υποδομών και ελάχιστες την επιδιόρθωση κατοικιών».

Εδικά για το χωριό της Βρίσας, λέει ότι 300 σπίτια έχουν κριθεί ακατοίκητα, από τα οποία 250 χρειάζεται να ανακατασκευαστούν, περίπου 25 μικροεπιχειρήσεις έχουν καταστραφεί, ενώ το σχολικό συγκρότημα έχει κριθεί ακατάλληλο, όπως και το μουσείο φυσικής ιστορίας. Αρκετοί κάτοικοι μάλιστα που δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους αναγκάζονται να μένουν με ενοίκιο, που αδυνατούν να πληρώνουν.

Εκτός από τα Βρίσα, τονίζεται ότι δεν έχει γίνει αποκατάσταση ζημιών ούτε στα χωριά Ακράσι και Πλωμάρι, ενώ στην κωμόπολη του Πολιχνίτου τα δύο δημοτικά σχολεία παραμένουν με σοβαρές ζημιές.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τονίζει την ανάγκη για άμεσες και αποζημιώσεις, αλλά και για μέτρα κι έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής θωράκισης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER