Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 13:47

Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης

Το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τίθεται σήμερα στην κρίση της Ολομέλειας.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει διατάξεις αναγκαίες που προωθούν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία στο χώρο της εκπαίδευσης και απαντά στην αναγκαιότητα αναδιοργάνωσης των δομών. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα καταργήσει κατά προτεραιότητα το σχέδιο νόμου διότι ξηλώνει χρήσιμες και δοκιμασμένες στο χρόνο δομές και έχει δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

Με την έναρξη της συζήτησης, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γαβρόγλου ανακοίνωσε σειρά βελτιωτικών τροποποιήσεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται διάταξη με την οποία θα παραμείνουν μέχρι δύο οι θητείες των στελεχών της εκπαίδευσης αλλά το μέτρο αναστέλλεται κατά πρώτη του εφαρμογή με τρόπο ώστε, όσα στελέχη έχουν μέχρι σήμερα διανύσει πέραν της μίας θητείες, αυτές θα λογίζονται ως μια και συνεπώς θα έχουν δυνατότητα για μια ακόμη θητεία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Μιχελής είπε το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει σύγχρονα ζητήματα, οργανώνει και καθοδηγεί ενιαία -παιδαγωγικά και επιστημονικά - τις υπάρχουσες υποστηρικτικές δομές. «Οι σχολικοί σύμβουλοι που είχαν αντικαταστήσει τους αλήστου μνήμης επιθεωρητές, ουδέποτε εξοπλίστηκαν με στοχευμένα καθήκοντα, είχαν αφεθεί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους, κατά κανόνα, κατά την κρίση και συνείδησή τους, άλλοτε με επιτυχία και άλλοτε περιορισμένα», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι πλέον «τα κριτήρια επιλογής στελεχών είναι ίδια για όλες τις θέσεις και στηρίζονται σε τρεις πυλώνες, τα ακαδημαϊκά προσόντα στην διοικητική και διδακτική εμπειρία και στην συνολική συγκρότηση της προσωπικότητας που τεκμηριώνεται μέσα από συνέντευξη ενώπιον συμβουλίου».

«Προτείνουμε μέτρα και θεσμούς που προάγουν τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την κοινωνική ευαισθησία. Αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσουν με τον εκπαιδευτικό ως υπάλληλο, με τη διοίκηση γραφειοκρατικής ιεραρχίας, και με στελέχη μάνατζερ. Απαιτείται συλλογικός σχεδιασμός, προγραμματισμός, υλοποίηση και αξιολόγηση. Αυτό επιδιώκει το σχέδιο νόμου και καλώ τις πολιτικές δυνάμεις, πέραν της κυβερνητικής παράταξης, που τη δεκαετία του 80 υπεραμύνθηκαν, θεσμοθέτησαν με βάση αυτές τις αρχές να το στηρίξουν», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Παζλ ιδεοληψίας και εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων», χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξηλώσει χρήσιμες και δοκιμασμένες, στο χρόνο, δομές, να βάλει στην άκρη ικανά και έμπειρα στελέχη για να ορίσει κομματικούς θεματοφύλακες», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ. Κατήγγειλε ταυτόχρονα την εξαίρεση των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση και την κατάργηση του ΠΔ152, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, προέβλεπε συγκεκριμένο και δεσμευτικό ποσοστό απολύσεων, μέσα από την αξιολόγηση. «Πουθενά το ΠΔ 152 δεν μιλά για απολύσεις εκπαιδευτικών ενώ και ο νόμος 4250/2014 αναφέρεται ρητά σε αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, διοικητικών και όχι εκπαιδευτικών. Αλλά και η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης έχει ρητά ξεκαθαρίσει ότι η ποσόστωση στην αξιολόγηση, δεν ίσχυε για τους εκπαιδευτικούς», είπε ο Γιάννης Ανδριανός και υπογράμμισε: «Πιστεύουμε στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ως αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της ποιότητας στο χώρο της εκπαίδευσης».

«Εξυπηρετείτε το κομματικό σας ακροατήριο σε βάρος της εκπαίδευσης αλλά εμείς δεσμευόμαστε να επαναφέρουμε την αξιολόγηση και στους διδάσκοντες επώνυμα και τεκμηριωμένα, χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα, με δίκαια και αδιάβλητα κριτήρια ως εργαλεία δουλειάς για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς. Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε την παράλογη και ήδη κριθείσα από το ΣτΕ πρόβλεψη για αξιολόγηση των στελεχών της κυβέρνησης από τους υφισταμένους τους, με ανώνυμα ερωτηματολόγια», είπε ο εισηγητής της ΝΔ.

Σας ενοχλούν τα σημαντικά βήματα που έγιναν για την Παιδεία, σημείωσε προς τη ΝΔ ο υπ. Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου

«Ενοχλεί ότι τα τρία τελευταία χρόνια έχει γίνει σαφές σε όλη την κοινωνία ότι έχουμε μπει σε νέα φάση στην εκπαίδευση. Ενοχλεί που έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα και έχει αρχίσει και η αύξηση της χρηματοδότησης για την παιδεία» είπε υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να εξηγήσει τι εννοεί όταν λέει πως «όταν έρθει στα πράγματα, θα καταργήσει τους νόμους του Μπαλτά, του Φίλη και του Γαβρόγλου».

«Θα καταργήσετε την επιστροφή στα σχολεία εκείνων που ήταν σε διαθεσιμότητα; Τους 2.500 εκπαιδευτικούς; Τους διοικητικούς; θα καταργήσετε τον ενιαίο χαρακτήρα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης; θα καταργήσετε τα ολοήμερα τα οποία επεκτάθηκαν και στα ολιγοθέσια; Είναι 3.500 τα ολοήμερα και 850 τα ολιγοθέσια. Θα καταργήσετε το δίκτυο των 1.000 βιβλιοθηκών; θα καταργήσετε μήπως τη δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση; Ή θα καταργήσετε τα 4μηνα που καθιερώθηκαν στα γυμνάσια; Ή τα 4 εξεταζόμενα μαθήματα; Θα επαναφέρετε τα 13 μαθήματα μήπως; Ή θα καταργήσετε τη θεματική εβδομάδα; Ή θα ακυρώσετε την ίδρυση των 36 σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και των 570 τμημάτων ένταξης; Μήπως θα ακυρώσετε όλες τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση των καταργημένων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ; Ή μήπως θα ακυρώσετε τη μαθητεία; θα ακυρώσετε την ίδρυση του πανεπιστημίου Δ. Αττικής; Μήπως ακυρώσετε τη φοίτηση των όλο και περισσότερων φοιτητών και φοιτητριών σε μεταπτυχιακά χωρίς δίδακτρα; Μήπως ακυρώσετε τα διετή προγράμματα; Μήπως ακυρώσετε το νέο σύστημα εκλογής πρυτάνεων; Μήπως τις μετεγγραφές των αδελφών φοιτητών; Ή μήπως ακυρώσετε τις συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιτήμια και τα ΤΕΙ; Ή θα ακυρώσετε τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση των προσφύγων;» είπε ο υπουργός Παιδείας και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ποια από αυτά είναι στη σωστή κατεύθυνση και θα ενισχυθούν και «ποια θα σβηστούν με μια μονοκοντυλιά».

Σχολιάζοντας την κριτική της ΝΔ ότι η κυβέρνηση θέλει να κομματικοποιήσει την εκπαίδευση, ο Κ. Γαβρόγλου απάντησε δηκτικά πως αν η κυβέρνηση ήθελε να το κάνει είχε πολύ συνταγές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά δεν το έπραξε.

«Μη νομίζετε πως είμαστε τόσο χαζοί. Αν θέλαμε να κομματικοποιήσουμε, είχαμε πολύ καλές συνταγές από εσάς» είπε ο υπουργός Παιδείας και επικαλέστηκε προηγούμενο, όπου με υπουργική απόφαση παύθηκαν από τα καθήκοντά τους 256 προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας και 116 διευθυντές εκπαίδευσης. «Σχεδόν 400 παύθηκαν με υπουργική απόφαση. Διορίστηκαν άλλοι στις θέσεις αυτές, ως προσωρινοί, για τρία χρόνια» είπε ο υπουργός Παιδείας, προσθέτοντας ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θέλησε να αντιγράψει αυτές τις συνταγές.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της θητείας των στελεχών της εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου είπε πως όσοι είναι άξιοι, θα είναι άξιοι παντού και όσο άξιος και αν είναι κάποιος, δεν έχει δικαίωμα να μένει στην ίδια θέση ισόβια.

Αλλά και για τη θέση της ΝΔ στο ζήτημα της κατάργησης του ΠΔ 152, ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε: «Κοντεύουμε να θεωρήσουμε πως αυτό το ΠΔ ήταν η μεγαλύτερη ευχή στην ελληνική κοινωνία από ιδρύσεως της. Εδώ αμφισβητήθηκαν οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες. Είναι, ή δεν είναι, το ΠΔ 152 το βασικό εργαλείο που οδήγησε σε διαθεσιμότητες και σε απολύσεις; Το ΠΔ 152 χρησιμοποιήθηκε ως ιδεολογικό άλλοθι και ως φυσικό εργαλείο για να γίνουν τα ρεζιλίκια που έγιναν» είπε ο υπουργός Παιδείας και επανέλαβε ότι αυτό το ΠΔ το γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και γνωρίζουν και πώς χρησιμοποιήθηκε.

«'Εργο του ΠΑΣΟΚ το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο» ανέφερε ο Δ. Κωνσταντόπουλος

Στο έργο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την αναδιοργάνωση των δομών της εκπαίδευσης.

«Οι αγώνες των εκπαιδευτικών για το ανοικτό δημοκρατικό σχολείο, με ίσες ευκαιρίες μόρφωσης για όλους, δικαιώθηκαν από τις κυβερνήσεις τις δικές μας, τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. Εμείς καταργήσαμε τον επιθεωρητή, εμείς ανωτατοποιήσαμε τις ακαδημίες με την ίδρυση των πανεπιστημιακών παιδαγωγικών τμημάτων» τόνισε ο κ. Κωνσταντόπουλος και πρόσθεσε: «Πείτε μας μέχρι το 2004 μία αξιολόγηση τιμωρητικού χαρακτήρα στην εκπαίδευση, πείτε μας μία νομοθετική ρύθμιση χειραγώγησης της αυτονομίας της σχολικής μονάδας και της λειτουργίας του συλλόγου διδασκόντων. Δεν θα βρείτε. Και δεν θα βρείτε, γιατί εμείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστεύουμε στο ανοικτό, δημοκρατικό, πολυπολιτισμικό σχολείο, γιατί εμείς τιμούμε τον εκπαιδευτικό και αναγνωρίζουμε το δύσκολο και πολύπλευρο έργο του». 

Ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατήγγειλε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η δραστική μείωση των δαπανών των σχολείων και ο έλεγχος των στελεχών της εκπαίδευσης. Προέβλεψε, επίσης, ότι η κατάργηση των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ) θα έχει τραγικές συνέπειες για τους μαθητές και τις οικογένειες των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER