Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 16:40

Γιώργος Γεωργαντάς: Η ΝΔ δεν πρόκειται να επικυρώσει ποτέ τη συμφωνία

Γράφτηκε από την

Ως πολιτική διάσταση η ΝΔ δεν πρόκειται να επικυρώσει ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ, Γιώργος Γεωργαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM". «Δεν έπρεπε να υπάρχει η συμφωνία στις Πρέσπες», είπε ο κ. Γεωργαντάς, εξηγώντας ότι «αυτή τη στιγμή αυτή η συμφωνία έχει αρχίσει και δημιουργεί έννομα αποτελέσματα».

«Εάν οι Σκοπιανοί εκπληρώσουν όλες τις υποχρεώσεις, όπως αυτές περιγράφονται μέσα εκεί, κάνουν το δημοψήφισμα, κάνουν τη συνταγματική αναθεώρηση και έλθει στην ελληνική Βουλή, η ΝΔ είπε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να επικυρώσει μία τέτοια συμφωνία. Έχουμε σκεφθεί όμως τι συνέπειες θα έχει για τη χώρα, το ελληνικό κράτος, η αθέτηση μίας συμφωνία που έγινε με την υπογραφή ενός Κοτζιά, ο οποίος κανονικά δεν είχε το δικαίωμα να υπογράψει; Τι μας λένε τώρα οι ΑΝΕΛ, ότι τότε δεν θα την επικυρώσουμε; Και τι έγινε; Τελειώνουν όλα έτσι;», διερωτήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Το σίγουρο είναι ένα. Αυτή τη στιγμή έχοντας απαξιώσει έναν ελληνικό λαό που βγήκε και διαδήλωσε, έχοντας χαρακτηρίσει έναν ελληνικό λαό ως ετερόκλητο όχλο, ως ακροδεξιό, έρχεται -ιδίως στη Μακεδονία- να επιβληθεί μία συμφωνία, η οποία είναι κόντρα και με την ιστορία και με το αίσθημα του ελληνικού λαού. Δεν ξέρω πραγματικά πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η συμφωνία, αν και με την υπογραφή η οποία έγινε, ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουν αρχίσει και δημιουργούνται τετελεσμένα. Είμαι πολύ προβληματισμένος για το τι τελικά θα γίνει με βάση την εμμονή της κυβέρνησης σε αυτή την απόφαση, η οποία δεν έχει και την κατάλληλη πολιτική νομιμοποίηση, δεν έχει ούτε απόφαση υπουργικού συμβουλίου, ούτε εξουσιοδότηση από τη Βουλή ούτε συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις σε βάρος μελών της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ο κ. Γεωργαντάς είπε: «Κανείς δεν μπορεί να επιδοκιμάζει τέτοια συμπεριφορά ή αντίδραση. Ένας κόσμος αισθάνεται προδομένος και δεν ερωτήθηκε και δεν πείστηκε για την αναγκαιότητα και την σκοπιμότητα μίας τέτοιας λύσης και ως προς τους ΑΝΕΛ υπάρχει μία αντίδραση σε σχέση με τις διακηρύξεις όλων αυτών των ετών, σε σχέση με το καταστατικό τους και σε σχέση τελικά με τη στάση τους στη Βουλή. Σε κάθε περίπτωση αποδοκιμάζουμε οποιαδήποτε ενέργεια ξεφεύγει από τα θεμιτά όρια μιας πολιτικής αντίδρασης ή διαδήλωσης, το κάνουμε με ρητό και κατηγορηματικό τρόπο, όπως το έκανε πάντα η Νέα Δημοκρατία».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τη μεταμνημονιακή περίοδο και την προοπτική διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο βουλευτής της ΝΔ παρατήρησε: «Οι συνθήκες είναι τέτοιες, που θα εξυπηρετήσει όλους μια απόφαση για μία απομείωση του χρέους με όποιους τρόπους επιλεγούν, πράγμα που θα είχαμε καταφέρει με πιο εύκολο τρόπο, με μια αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι όποια απομείωση, που μακάρι να είναι μεγάλη, θα συνδυάζεται με επιτήρηση, παρακολούθηση εποπτεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως έχει φύγει από τις περίφημες υποσχέσεις του περί διαγραφής ονομαστικής αξίας του χρέους. Από τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά είχε πετύχει να υπάρχει αυτή η δέσμευση περί απομείωσης του χρέους».